StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZatvorske sudbine

Zarobljeni borci Wagnera ispovjedili se novinarima: ispričali kako su ‘zavedeni‘ i priznali strašne gubitke u Bahmutu

Piše davor krile/sd
21. ožujka 2023. - 23:23

     Oružane snage Ukrajine organizirale su razgovore s novinarima oči u oči za sedam u Bahmutu zarobljenih ruskih boraca, pripadnika plaćeničke grupe Wagner. Snimanje se odvijalo u istočnoukrajinskom gradu Dnjipru: zatvorenici su se poimenično predstavili reporterima te govorili u kameru bez čuvara u prostoriji. KyivPost je pristao čuvati tajnost intervjuiranih u skladu s međunarodnim konvencijama o postupanju s ratnim zarobljenicima, no svi su ruski borci priznali da su prije priključenja invaziji na Ukrajinu bili kriminalci koji su služili zatvorske kazne.

     U grupu Wagner su regrutirani s obećanjima da će se nakon odsluženja vratiti u civilno društvo s čistim kartotekama. Privatna vojna tvrtka povezana s Kremljom regrutaciju u državnim kaznionicama počela je u jesen 2022. Svakom dobrovoljcu ponuđeno je potpuno brisanje kaznene evidencije i plaća u iznosu od 1300 dolara mjesečno za šestomjesečnu službu na prvoj crti, piše Slobodna Dalmacija.

image

Ukrajinski tenk na položaju kod Časiv Jara

Aris Messinis/Afp

        Wagnerovci su ispričali kako im je kao službeni cilj vojne kampanje predstavljeno oslobađanje Ukrajine od “fašističke vladavine” i “genocidne antiruske politike”. Jedan 27-godišnjak iz Irkutska, svojedobno osuđen zbog dilanja droge, priznao je kako su ga ruski državni mediji uspjeli uvjeriti da ukrajinska vlada želi poubijati sve govornike ruskog jezika u svojoj zemlji. Sada, kao ratni zarobljenik,  zamolio je ukrajinske žene za oprost što su došli kao agresori u njihovu zemlju “ubijati njihove muževe i sinove”. Priznao je i da je osobno vidio pogubljenje jednog pripadnika svoje jedinice zbog pijanstva: ubijen je pred drugima, za primjer.

       Dob intervjuiranih ratnih zarobljenika kretala se od ranih 20-ih do kasnih 40-ih. Većina je rekla da nemaju završenu ni srednju školu, da dolaze iz razorenih obitelji ili da su odslužili više zatvorskih kazni. Razlozi utamničenja kod svih su mahom bili povezani s alkoholom i narkoticima. Samo jedan ‘wagnerovac‘, inače bivši stanovnik ukrajinskog Donjecka, odudarao je od takve sirotinjske i neobrazovane većine: imao je čak dvije diplome inženjera, ali je objasnio da mu je poslovna karijera strmoglavo propala zbog snažne ovisnosti o drogama. Osim mogućnošću izlaska iz zatvora, na pristupanje Wagneru je bio motiviran i ruskim domoljubnim porivima: ukrajinska vojska, ispričao je, njegov rodni Donjeck bombardira još od 2014. Danas, pak, misli kako je ukrajinsko-ruski rat rezultat uplitanja sila s treće strane koje podlo manipuliraju "slavenskim narodima".

image

Jevgenij Prigožin sprema ležajeve za svoje borce

Twiter/screenshot/

          Koliko su u odgovoru na novinarska pitanja bivši borci Wagnera bili iskreni svjedoči i to da je više od polovice njih tvrdilo kako nisu bili nikakvi jurišnici i borci, već članovi saniteta ili timova za evakuaciju ozlijeđenih. Nitko nije ni riječju spomenuo pucanje iz oružja na ukrajinsku stranu. Većina je rekla da su zarobljeni nakon što su poslani na prednje položaje i gotovo odmah pogođeni razornom ukrajinskom minobacačkom i topničkom vatrom koja je u par sati ubila ili ranila od 70 do 90 posto njihove jedinice. Dvoje ih je reklo da su oni bili jedini preživjeli među svojima.

     Jedan Rus, inače stanovnik Nižnjeg Novgoroda  koji je pristupio Wagneru nakon što je odslužio tri od šest dosuđenih mu godina za ubojstvo, izjavio je da je zarobljen nakon što je usklađeni ukrajinski napad u blizini Bahmuta, uz korištenje tenkova, oklopnih transportera, mitraljeza, raketnih projektila i granata koje su bacale bespilotne letjelice, pregazio ruski položaj. Tvrdio je da se cijelo vrijeme skrivao na dnu svoje rupe u rovu i da uopće nije pružao otpor.

image

Ukrajinski tenk na ukrajinskoj zemlji

Aris Messinis/Afp

     Trojica intervjuiranih članova Wagnera su imali rane od vatrenog oružja ili gelera koje su zadobili u borbi s Ukrajincima. Svi su, bez iznimke, pohvalili ukrajinsku medicinsku obradu svojih ozljeda kao izvrsnu i rekli da su hrana i uvjeti u ukrajinskom pritvoru primjereni, a postupanje s njima razumno i humano. Trojica su izjavila kako su zahvalni ukrajinskim vojnim pastorima koji su ih posjetili i dali im Biblije.

image

Wagnerov tvorac 

Ina Fassbender/Afp

      Ipak, gotovo svi osim jednog „obraćenika", rekli su da će, ako budu uskoro razmijenjeni za ukrajinske zarobljenike, vjerojatno ispoštovati ugovor s Wagner grupom i vratiti se boriti u Ukrajini, ako im se tako naredi. Samo jedan Rus iz oblasti Čeljabinska izrazio je nadu da će se vratiti svojoj ženi i kćerima i nastaviti obiteljski posao s namještajem. "Obitelj mi jako nedostaje, ali ne znam je li povratak njima moja sudbina", kazao je ovaj Prigožinov plaćenik.

18. travanj 2024 14:18