StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTRAŽE IZRUČENJE OD PREMIJERA

Zaposlenik Europskog parlamenta izgladnjivao pse da bi ih mogao silovati; uskoro će biti slobodan ako ga ne izruče Hrvatskoj

Piše HIna
6. rujna 2023. - 10:48

Udruga Prijatelji životinja zatražila je u srijedu u dopisu premijeru Andreju Plenkoviću da što prije nađe zakonsko rješenje prema kojemu bi se Ivor Ivanišević, osuđen zbog spolnog zlostavljanja pasa, izručio Hrvatskoj da njegov slučaj za dva tjedna ne ode u zastaru.

OPASNA OSOBA

"Hrvatske institucije moraju spriječiti odlazak slučaja u zastaru. Zato apeliramo na premijera Plenkovića da žurno pronađe zakonsko rješenje da se Ivor Ivanišević izruči Hrvatskoj najkasnije za dva tjedna. Zabrinjava mogućnost da na slobodi ostane opasna osoba i počinitelj teških kaznenih djela", stoji u priopćenju. 

Ivor Ivanišević je zaposlenik Europskog parlamenta, na čijoj je zagrebačkoj adresi policija prije osam godina pronašla stotinjak DVD-ova i CD-ova te pet adresa e-pošte s kojih je slao fotografije pasa u seksualnim pozama s muškarcima i opise spolnog zlostavljanja svojih pasa.

U odsutnosti je osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana zbog kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja.

Iako je bio pritvoren u Belgiji u svibnju ove godine, tamošnje vlasti nisu ga izručile Hrvatskoj, zbog čega postoji opasnost da 21. rujna nastupi apsolutna zastara. Zbog toga Prijatelji životinja od premijera traže hitan sastanak predstavnika svih relevantnih institucija u nalaženju rješenja za sankcioniranje Ivaniševića, piše Hina. 

KUJICA PODLEGLA OZLJEDAMA 

"Nedvojbeno je dokazano da je Ivanišević mučio i silovao pse te sve dokumentirao videodokazima. Pse je izgladnjivao i uvjetovao im hranu i vodu samo nakon što mu dopuste silovanje. Izmučeni i izgladnjeli psi, s vidljivim ožiljcima i ozljedama, zbrinuti su u zagrebačkom skloništu Dumovec gdje je kujica kasnije podlegla ozljedama”, rekla je koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja Snježana Klopotan Kačavenda.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica jučer je izjavio da ministarstvo ne igra nikakvu ulogu u slučaju silovatelja pasa.

‘‘Kada govorimo o Europskom uhidbenom nalogu govorimo o komunikaciji pravosudnih tijela. Mi kao ministarstvo nemamo nikakvu ulogu, već je isključivo riječ o komunikaciji sudova. U ovom trenutku nemam detaljnijih informacija, o tome bi trebao nešto reći sud koji je izdao Europski uhidbeni nalog temeljem kojeg trebaju postupati nadležna tijela druge države‘‘, kazao je.

SRAMOTNO JE ŠTO JOŠ RADI U EU PARLAMENTU 

Prijatelji životinja napominju da je građanima neshvatljivo da hrvatske institucije ne mogu okončati ovaj postupak tako da se zadovolji pravda i spasi ugled Hrvatske. Ta udruga podsjeća da je prije četiri mjeseca poslali Ministarstvu pravosuđa prijedloge izmjena Kaznenog zakona prema kojima bi se zatvorska kazna za spolno zlostavljanje životinja i distribuiranje materijala s takvim sadržajem podigla na pet godina. Kaznu od jedne godine smatraju premalom jer omogućava kratki zastarni rok.

"Sramotno je što takva osoba i dalje radi u Europskom parlamentu i godinama uspješno izbjegava suđenje u Hrvatskoj", rekla je Klopotan Kačavenda, piše Hina. 

26. travanj 2024 20:21