StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUNUTARSTRANAČKI IZBORI|

Za čelnika dubrovačkog SDP-a kandidirao se bivši policajac, judaš i čovjek koji je do prije četiri godine bio apsolutno apolitičan!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
9. studenog 2021. - 19:20

Unutarstranački izbori u SDP-u održat će se 27. studenog. Za predsjednika gradske organizacije dubrovačkog SDP-a pristigla je tek jedna kandidatura i to Ivice Didića, a gradonačelnik Ploča i liječnik Mišo Krstičević jedini je kandidat za predsjednika županijske organizacije ove stranke. Ivica Didić prijavio se i za mjesto potpredsjednika županijske organizacije SDP-a, uz Kristinu Ćurčiju i Katarinu Gugić.

Naš sugovornik bio je, prema vlastitom priznanju, apsolutno apolitičan još prije samo četiri godine, kada se učlanio u SDP jer je, kako kaže, 'po svom habitusu blizak socijal-demokratskim vrijednostima'.

- Prepoznao sam se u tome što socijaldemokracija nudi. Član sam gradskog odbora i sudjelovao sam dosad na dosta izbornih procesa, od parlamentarnih do lokalnih. Držim da svojim znanjem, vještinama i kompetencijom mogu doprinijeti svojoj političkoj organizaciji - rekao je Didić, inače rođeni Splićanin.

Koji su mu konkretno planovi?

- Prvi plan je raditi na okrupnjavanju članstva. Rad na terenu, rad sa svojim članovima, a tek nakon toga, u koordinaciji s njima, raditi na svim pitanjima koja tište naše građane.

image
Ivica Didić, kandidat za predsjednika županijske organizacije SDP-a
Privatni Arhiv

Složio se da SDP zadnjih godina stagnira.

- Može se tako to reći, međutim, ja tu vidim jako puno prostora za napredak. Istina je da se situacija iz središnjice prelijeva na lokalne organizacije, ne u stopostotnoj formi, ali sigurno ima implikacije. No, ja tu vidim izazov. Četiri godine sam član organizacije i znam s kojim se problemima suočavamo – rekao je Ivica Didić, koji je niz godina bio policijski djelatnik i rukovoditelj. Nakon karijere u PU dubrovačko-neretvanskoj, bio je direktor korporativne sigurnosti u Jadranskim luksuznim hotelima i nakon četiri godine iskustva u turizmu, zadnjih devet godina radi u financijskom sektoru.

- Imam bogato životno i profesionalno iskustvo i mislim da mogu odgovoriti izazovima - zaključio je Didić, koji je deset godina radio i kao judo trener.  

Nikola Hajdić odlučio je prepustiti svoje mjesto predsjednika županijske organizacije SDP-a. Kandidirao se Mišo Krstičević, a upitan za medije za komentar svoje kandidature, rekao je da će njegova odgovornost sada biti i veća nego je bila prije, te da će pokušati ostvariti uspjehe kojima će posložiti mehanizam promjene funkcioniranja društva u cilju boljeg društva.

NA MLADIMA OSTAJE SVIJET

Za potpredsjednicu gradskog odbora SDP-a kandidirale su se Anita Bonačić Obradović i Radmila Šutalo.

- Nisam imala 'apetite' za predsjednika SDP-a, ali sam uvijek tu za pomoći i biti desna ruka kvalitetnom kadru - rekla je Anita Bonačić Obradović, inače gradska vijećnica SDP-a.

- Ivica Didić jedini se kandidirao za to mjesto i podržava ga cijela gradska organizacija. Tu smo bili jedinstveni jer mislimo da je riječ o kvalitetnom čovjeku koji će dati maksimum od sebe što se tiče sljedećih četiri godine. Neće biti lako, ali ima volje i strasti. Vrijeme će, naravno, sve pokazati. Možemo danas nekoga hvaliti, a sutra kuditi, ali zasad zaista mislimo da je kvalitetan čovjek s dobrom karijerom. Bitno da je fer i pošten i mislim da je dobar izbor, što će dokazati svojim radom – naglasila je.

image
Gradska vijećnica SDP-a, Anita Bonačić
Grad Dubrovnik

O odstupanju s tog mjesta Nikole Hajdića, Bonačić Obradović je rekla:

- Uvijek kad smo razgovarali na gradskim odborima, bila je priča da sve ostaje na mladima. Naravno da trebamo iskustvo starijih koji su nas doveli do ovoga danas i dali nam mogućnost da dalje gradimo SDP. Tako je bilo i s kandidaturama na prošlim izborima. Mi mlađi cijenimo pokroviteljstvo starijih i to što nam daju povjerenje. Na mladima ostaje svijet, ali treba imati i mudrost – istaknula je. – I na prošlim izborima puno su nam pomogli, ne možemo jedni bez drugih, mora postojati sinergija. Drago mi je da su prepoznali kad je vrijeme da prepuste neke dužnosti mlađima i dali nam podršku.

O kandidaturi Miša Krstičevića iz Ploča rekla je:

- Mišo je u Pločama prepoznat, osvojio je drugi mandat, ljudi ga hvale kao doktora i kao osobu na čelu grada. Mi imamo kandidata za Dubrovnik, a županijska organizacija u Pločama, pa hajdemo reći da je to poštena raspodjela.

image
 Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča.
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Na pitanje o statusu Ivana Tropana, Bonačić Obradović je rekla da on ne izlazi u javnost zato što optužnica još nije podignuta.

- Pitanje je i hoće li biti podignuta, a on je poslušao savjet svojih odvjetnika da u javnosti ne komentira. Time se vodim i ja jer nije korektno komentirati slučaj dok ni kolega ništa ne komentira. Ako bude podignuta optužnica, sigurno će se javiti i izjasniti. Sudjelovao je u potpori kolegi Didiću. Ako sve bude uredno s njegovim slučajem, i dalje će biti član SDP-a, a ako pođe nizvodno, sam je rekao da će odstupiti – rekla je Bonačić Obradović, te na naše pitanje dodala da je Jadran Barač svojevremeno odustao od kandidature za gradonačelnika, ali je i dalje član SDP-a.  

01. svibanj 2024 18:25