StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIz prve ruke

Youtuber s ovih prostora izračunao koliko košta život u Njemačkoj za prosječnu obitelj: Ako oboje radite, ostat će vam 250 eura. Ako pušite, bit ćete u minusu!

Piše dv
28. studenog 2022. - 17:03

Život i rad u inozemstvu potreba je i izazov za brojne ljude s ovih prostora. Naravno, to se odnosi i na rad u Njemačkoj, koja je desetljećima odredište za brojne radnike s ovih prostora, prenosi Slobodna Dalmacija.

Zbog ekonomske krize i priljeva migranata, proteklih godina situacija se promijenila, i to negativno. U odluci otići u Njemačku ili ne dragocjena su iskustva s lica mjesta, kojima se može vjerovati.

Jedno od njih je i "Plaće i mjesečni troškovi četveročlane obitelji u Njemačkoj" youtubera Vuleta koje on objavljuje na vlastitom kanalu "Vuletova svaštara". Vule je u njemu pedantno nabrojio detaljan popis prihoda i troškova prosječnog njemačkoga kućanstva.

image

Youtuber Vule u videu o troškovima života u Njemačkoj

Youtube/Vuletova Svaštara

"Ako muž i žena rade, zarađuju 4500 eura mjesečno. Uzeo sam prosjek, naravno ima bračnih parova koji zarađuju više. Ako su na višoj poziciji, u nekoj jakoj firmi, kao što je Bosch i slično, onda imaju i 5 i pol tisuća. Ali ima i onih koji zarađuju manje pa je to dobar prosjek. Dječji doplatak za dvoje djece iznosi 440 eura pa su prihodi prosječnog kućanstva ukupno 4.940 eura", otkrio je Vule prihodovnu stranu četveročlane obitelji, prenosi Mondo.

veliki su i troškovi

Za ovdašnje prilike prihodi se čine više nego dobrima. Četveročlana obitelj s pet tisuća eura mjesečnog prihoda u Hrvatskoj bi mogla odlično živjeti, a u Vuletovoj Srbiji još i bolje. Međutim, kako će se vidjeti, u Njemačkoj su i troškovi veći.

Najam četverosobnog stana je 1200 eura, režije su najmanje 250 eura mjesečno. Struja se plaća posebno, 150 eura mjesečno. Treba tisuću eura mjesečno za hranu, pogotovo danas kad su cijene skočile i po 50 posto. Za televiziju, internet i telefon plaća se 50 eura mjesečno, dok je pretplata za mobitel 100 eura. Mjesečno osiguranje automobila je 50 eura, a kako svaka obitelj ima barem dva, to je sto eura.

image

Sve vezano za automobile značajna je izbor troškova

AFP

Automobil je kupljen na kredit, što je mjesečno još 500 eura. Tome treba dodati benzin i servis auta, što sa džeparcem za djecu i raznim troškovima iznosi novih 350 eura. Za godišnji odmor treba štedjeti, i to po 500 eura mjesečno. Takvi ukupni mjesečni troškovi su 4.785 eura, pa na kraju mjeseca ostane oko 250 eura.

Pušenje nije za svakoga

Pušači imaju značajan dodatni trošak, jer kutija cigareta košta 8 eura, pa je mjesečni trošak 240 eura, odnosno 480 ako su u kući dva pušača.

Tada je kućanstvo u minusu pa morate tražiti dodatni posao. Dvije plaće dovoljne su za solidan život, a ako obitelj želi uštedjeti, dodatno zapošljavanje je neizbježno.

image

Vule je obrazložio svaki trošak

Youtube/Vuletova Svaštara

"Na kraju dolazimo do mirovine koja bi trebala biti dosta dobra, a postoji mogućnost prodaje stana, kao i novca uloženog u životno osiguranje", zaključio je Vule, prenosi Mondo.

Ovaj iscrpni popis troškova mogao bi biti dobar orijentir onima koji se premišljaju otići u Njemačku ili ne. Ne moraju svi imati identičan proračun kao Vule, može se manje štedjeti za godišnji odmor, imati jedan automobil ili manje trošiti na prehranu.. Ali čini se da neke troškove nije moguće izbjeći i da su okviri doneseni s iskustvom. Tada opet dolazimo do drugog posla koji bi mogao jamčiti bolji život. Za one koji mogu izdržati takav tempo.

image

I u Njemačkoj se s novčanikom treba rukovati oprezno

AFP
02. svibanj 2024 00:58