StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRastu tenzije

Wagnerovcima u Bjelorusiji sada zapovijeda Ukrajinac. Evo o kome se radi i što bi bilo da krenu na Poljsku

Piše anita belak krile/sd
27. srpnja 2023. - 23:48

Kad se prije tjedan dana Jevgenij Prigožin sastao sa svojim plaćenicima iz Wagner grupe u blizini grada Asipoviča u Bjelorusiji, simbolično je predao zastavu Wagnera čovjeku poznatom pod nadimkom "Pionir". Za njega je rekao da će biti šef bjeloruskoj grupi. Detaljna istraga koju su proveli analitičari projekta „All Eyes On Wagner“, koji se bave praćenjem njihovih aktivnosti i provjeravaju tvrdnje o zločinima koje su učinili te bjeloruska medijska kuća Naša Niva otkrili su tko je „Pionir“.

Rođen je u Ukrajini, a 1990-tih, nakon raspada SSSR-a, s roditeljima je emigrirao u Rusiju.

Njegovo ime je Sergej Vladimirovič Čubko. Obitelj je živjela u Černivci na jugozapadu Ukrajine, blizu granice s Rumunjskom i Moldavijom gdje je i rođen 1976. godine. Središte za obuku 110. okruga, radarska baza i vojni aerodrom bili su smješteni u Černivci. Njegov otac Vladimir, bio je vojnik i ratovao je u Afganistanu, a on je nastavio njegovim stopama. Potpisao je 1994., ugovor  s ruskom vojskom i borio se u Čečeniji. Nakon osam godina  otišao je iz ruskih Zračno-desantnih snaga i zaposlio se u privatnoj zaštitarskoj tvrtki. U Wagner dolazi u siječnju 2017., kad odlazi u Siriju. Vrlo brzo je imenovan šefom vojne operacije plaćenika u istočnoj Siriji, a dvije godine kasnije premješten je u Libiju, gdje je također preuzeo kontrolu nad snagama Wagnera u regiji. Jedno je vrijeme imao problema s ruskim državljanstvom jer je zatajio da ima i ukrajinsko, donosi Slobodna Dalmacija.

Poljska, Litva i Latvija ne isključuju mogućnost zatvaranja granice prema Bjelorusiji

Posljednjih dana se stalno govori o pojačanoj aktivnosti Wagnera u Bjelorusiji gdje su se, kao što je poznato, preselili plaćenici nakon neuspješnog marša na Moskvu. Ukrajinci čak tvrde da novacima koji potpisuju nove ugovore, kao uvjet stavljaju da moraju biti spremni ‘sudjelovati u neprijateljstvima na teritoriju susjednih zemalja, osobito Poljske i Litve‘.

Poljska vlada je danas objavila kako će možda zatvoriti svoju granicu s Bjelorusijom u dužini od 400 kilometara ako u blizini bude ozbiljnih incidenata koji uključuju skupinu Wagner. Poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski nagovijestio je da će članice NATO-a Litva i Latvija također zatvoriti svoje granice prema Bjelorusiji u tom slučaju.

"Ako odlučimo da je to pravi odgovor u tom trenutku, potpuno ćemo izolirati Bjelorusiju", rekao je. 

image

Poljaci pojačali snage na granici

Wojtek Radwanski/Afp

Digli ogradu i pojačali granicu 

Poljska je nakon ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja u Bjelorusiji, na svojim granicama sada, eto, dobila i ološ iz Wagner grupe. Iako su prijetnje o mogućem napadu inscenirane i njima zapravo Rusija pokušava prije svega smanjiti potporu Ukrajini, Poljaci, čija je vojska trenutno na putu da postane najveća kopnena snaga EU-a, širom su otvorili oči. Na istočnu granicu su poslali više od 1000 pripadnika vojnih jedinica, a i sama granica, koja je prije bila označena stupovima i drvenih vidikovcima doživjela je značajnu transformaciju. Podignuta je visoka metalna ograda duga više kilometara i opremljena termalnim kamerama i reflektorima.

Prema pisanju tamošnjih medija prisutnost wagnerovaca prilično uznemirava pogranično poljsko stanovništvo, koje čuje iz daljine pucnje iz njihovih kampova za obuku. To je upravo i plan Moskve, koja plaćenike koristi za psihološki rat, a i Putinu je puno draže da se priča kako plaćenici prijete Poljskoj nego da se ponavlja stalno kako su prijetili njemu i kako je ispao slabić. 

Zna se što bi napad Wagnera na Poljsku značio: trenutno bi izazvao odgovor NATO-a zbog članka 5. saveza, koji kaže da bi se napad na jednu državu NATO-a tretirao kao napad na sve članice koalicije.

Ukratko, to bi bilo rat NATO vs Wagner. 

image
Handout/Afp

Bivši zapovjednik poljskih specijalnih snaga “Gromovi”, general Roman Polko, kazao je kako ne treba nasjedati na njihovu propagandu niti se dati uvjeriti da bi Wagner grupa koja je izvršavala teške pljačke u Africi kako bi kontrolirala naftna polja i rudnike dijamanata, bila u stanju stupiti u sukob s NATO-om.

„Kad bi wagnerovci poduzeli bilo kakvu akciju na poljski teritorij, jedan raketni napad bio bi dovoljan da uništi njihov kamp - zaključio je Polko.

image
Handout/Afp
29. travanj 2024 11:19