StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOdred ubojica

Wagner odveo stotinu Rusa u nepoznato, nakon što su odbili potpisati plaćeničke ugovore. Od petka im se gubi trag

Piše D. K./sd
13. travnja 2023. - 17:00

    Grupa Wagner je optužena za misteriozni nestanak čak stotinu ruskih vojnika, nakon što su nedavno odbili potpisati ugovore s ozloglašenom plaćeničkom organizacijom. Sudbina im je zasad nepoznata, zna se tek da su odvedeni na nepoznatu lokaciju u okupiranom dijelu Ukrajine u Luhansku, piše Slobodna Dalmacija.

     Privatna vojna tvrtka koju je osnovao nekadašnji Putinov odabranik za specijalne poslove i financijer Jevgenij Prigožin već je više puta optužena za ratne zločine, uključujući i one nad vlastitim borcima: niz ih je ritualno pogubljen nakon dezerterstva ili neposluha, neki čak i čekićem u glavu pred upaljenim kamerama. Wagnerovci su, kao što je poznato, odigrali glavnu ulogu u nedavnim ruskim pokušajima osvajanja Bahmuta, gdje ih je ogroman broj naprosto ritualno žrtvovan u samoubilačkim jurišima. Nakon što je Prigožin u više navrata javno očitovao neposluh i otvorene uvrede prema ruskom vojnom vrhu i ministru obrane, Prigožin je u Kremlju prepoznat kao jastreb s opasnim ambicijama, pa mu je potpora režima naglo posustala. Optužbe za nestanak stotinu ruskih vojnika koji se vezuju uz ovu plaćeničku postrojbu mogle bi biti također dio osvete moskovskog establišmenta Prigožinu i Wagneru.

image

Grob mladog wagnerovca kod Sankt Peterburga

Celestino Arce/Nurphoto Via Afp

      Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), ruski vojni izvori izvijestili su da su ruske snage prebacile 100 pripadnika ruske vojske na nespecificirani poligon u Luhanskoj oblasti nakon što im je Wagner grupa zaprijetila nasiljem jer su odbili s njome potpisati profesionalne ugovore 7. travnja", javlja Newsweek. Od prošloga petka grupi od stotinu Rusa navodno se gubi svaki trag.

     Jedan od ruskih vojnika navodno je uspio razgovarati s rođacima prije nego što je nestao, objavljeno je na kanalu za razmjenu poruka Telegram. Njegov telefonski poziv glasio je:

"Već nas nekud voze pod automatskim oružjem. Ovdje su prema nama počeli pritisci kad su stigli predstavnici PMC ‘Wagner‘ s oružjem, njih tridesetak. Sada će nas jednostavno nekud vrtjeti, hoće nas odvesti u nekakvo odlagalište", rekao je vojnik obitelji u telefonskom razgovoru. Dodao je i da će im telefoni biti ubrzo oduzeti kako bi im onemogućili daljnje kontakte.

image

Prigožin na slikanju u bunkeru s borcima Wagnera

Screenshot/Twitter

     Akcije wagnerovaca tijekom opsade Bahmuta izazvale su brojna negodovanja na društvenim mrežama. Nedavno su prikazane video snimke koje prikazuju odrezanu glavu ukrajinskog vojnika nabodenu na kolac na jednom od prilaza Bahmutu, za što se sumnjiči Wagner. Telegram kanal povezan s Wagnerom je objavio da očito odrubljivanje glave ukrajinskom ratnom zarobljeniku od strane ruskih trupa "neće biti posljednje nasilno pogubljenje" tijekom rata. Jednog od bivših wagnerovaca, navodnog prebjega na ukrajinsku stranu, zatukli su svojedobno Prigožinovi plaćenici čekićem i također sve snimili, za opomenu drugima sa sličnim namjerama. Istrage Ujedinjenih naroda ove Putinove štićenike dovode u vezu s brutalnim zločinima diljem svijeta, gdje god su djelovali: od Malija do Sirije i srednje Afrike. Ritualna pogubljenja, masovne grobnice, mučenja, silovanja i seksualno nasilje, pljačke, pritvaranja i prisilni nestanci prate ih kao sjena, što ne čudi ako se zna da im je glavnina snaga regrutirana iz zatvora i kriminalnog miljea.

image

Groblje Wagnera u Beloostrovskoj oblasti sve je veće

Celestino Arce/Nurphoto Via Afp

      Napetosti između vođe Wagnera i ruske političke hijerarhije dosegnule su prijelomnu točku prije nekog vremena, kad je optužio Kremlj da mu više ne dopušta novačenja za popunu borbenih redova i da mu tendenciozno uskraćuju oružje i streljivo. Prigožin je prozivkama da žele svjesno uništiti Wagner najviše ciljao rusko ministarstvo obrane i Sergeja Šojgua. Wagner je odista pretrpio goleme gubitke koje prema američkim procjenama iznose više od 30 tisuća žrtava, a više od polovice ubijeno je u samo mjesec i pol dana bitke za Bahmut. Moguće je da su očajnički pokušaji popunjavanja Wagnerovih redova rezultirali gnjevnom represijom i pokušajima zastrašivanja Rusa koji baš ne žele poginuti kao deseci tisuća ranijih nesretnika, u beznadnim jurišima na Ukrajince.

04. svibanj 2024 11:53