StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVidjeti i biti viđen

Vučić u Pekingu puca od zadovoljstva: ‘Kinezi nas razumiju za Kosovo. Vidio sam i Putina, puca od samopouzdanja‘

Piše dv
17. listopada 2023. - 16:40

U Pekingu se održava međunarodni gospodarsko-politički forum "Pojas i put", projekt iza kojega čvrsto stoji Narodna Republika Kina. I dok države Europske unije na njemu ne sudjeluju, osim rijetkih iznimki poput mađarskoga premijera Viktora Orbana (ove godine iz projekta je izašla Italija), "Pojas i put" nije mogao proći bez ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kao ni bez srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

- Vidio sam predsjednika Putina, nismo imali bilateralni susret, razgovarali smo kratko, imao je važan i dug sastanak sa Xi Jinpingom. Vidio sam da Putin puca od samopouzdanja, rekao je Vučić i dodao da je vidio kako je ruski predsjednik dugo razgovarao sa Xijem i Orbanom.

Predsjednik Srbije rekao je da je i sam razgovarao s Orbanom, o predstojećoj sjednici Europskog vijeća "koja je važna za nas" i "igrama koje se tamo igraju", nadovezujući se na izjavu na temu certifikata za srpske jabuke i izvoz malina i voća, piše Danas.

Vučić je ocijenio da je s kineskim predsjednikom imao izuzetno prijateljski razgovor o svim važnim temama, prenio je RTS.

Kako je rekao, razgovaralo se o Kosovu i Metohiji, poštivanju međunarodnih pravnih normi i onome kroz što Srbija prolazi, te primjeni dvostrukih standarda, nepoštivanju Povelje UN-a i Rezolucije 1244.

image

Aleksandar Vučić i Xi Jinping na ranijem susretu u Pekingu 2017.. Vučić je rekao da Srbija u ovom trenutku nema od koga drugoga nabaviti modernije i sofisticiranije oružje

Afp

"Naišli smo na razumijevanje naših kineskih prijatelja. Razgovarali smo i o drugim stvarima koje su nam potrebne, poput suradnje u svim područjima gospodarstva, biznisa, vojno-tehničke suradnje", rekao je Vučić, dodavši da Srbija u ovom trenutku nema od koga drugoga nabaviti modernije i sofisticiranije oružje. Bilo je, kaže, riječi i o infrastrukturnom povezivanju i sve većem broju kineskih investicija, prenosi RTS.

‘srbi dobili najveći aplauz nakon ruskog Kazačoka‘

Vučić je ponovio da bi sporazum o slobodnoj trgovini, koji je potpisan u Pekingu, mogao stupiti na snagu do lipnja sljedeće godine i ustvrdio da predsjednik Xi Jinping podržava samostalnu, slobodarsku i neovisnu Srbiju. Govoreći o svečanoj večeri, Vučić je rekao "mislim da smo dobili najveći aplauz nakon ruskog Kazačoka".

Na pitanja novinara odgovarao je i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, koji je istaknuo da su sporazumi potpisani s Kinom od povijesne važnosti.

"S povijesnog aspekta ovo što je danas ovdje bit će bogatstvo koje će našem narodu biti od velike koristi u idućim desetljećima. Europska unija kaže da kad uđemo u EU ti sporazumi neće vrijediti, ali čekajte, moramo raditi i živjeti dok se to ne dogodi. Važno je da će Kina biti čvrsto uz Srbiju u teškim međunarodnim okolnostima, čeka nas sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu i Metohiji, pa je podrška stalnih članica Vijeća sigurnosti od vitalnog značaja, istaknuo je Dačić, izvještava TV Nova, prenosi Danas.

Težina i istinitost izrečenih lijepih riječi srpskog vodećeg političkog dvojca i navodnih obećanja svjetskih moćnika vidjet će se vrlo skoro u Bruxellesu i u New Yorku.

image

Ivica Dačić: S povijesnog aspekta ovo što je danas ovdje bit će bogatstvo koje će našem narodu biti od velike koristi u idućim desetljećima

Goran Mehkek/Cropix
29. travanj 2024 00:58