StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetneki novi klinci

Vreća bačenih sendviča kraj škole ukazala na strašan problem: ‘I moj sin se srami jesti besplatnu marendu...‘

Piše Ana Pivčević
18. lipnja 2023. - 07:33

U siječnju s početkom drugog polugodišta u osnovne škole uvedene su besplatne marende. Projekt je to koji je izazvao mnogo pozornosti u javnosti. Raspravljalo se kako će to funkcionirati, tko će ih posluživati, što je sa školama koje nemaju kuhinju, jesu li odabrani meniji zdravi ili nezdravi... Svega je bilo, a nakon nekog vremena ova tema pala je u drugi plan, piše Slobodna.

Sada ju je ponovno aktualizirao jedan roditelj iz Splita koji nam se javio sa šokantnom fotografijom odbačenih sendviča. Uspjeli smo pobrojati više od desetak sendviča, a strah nas je pomisliti koliko ih se još krije unutar crne vreće.

- Ovo su bačeni sendviči pored jedne naše škole. Mnogi nadobudni roditelji su se po uvođenju besplatnog obroka u školama, žalili kako nema dovoljno, kako nije zdrava hrana, kako je samo jeftino voće, a činjenice su malo drugačije. I raznovrsno je i ima dovoljno i zdravo je, ali je bolesno društvo i pogrešan je odgoj koji je ovo dozvolio - upozorava roditelj. 

image

Sendviči u smeću pokraj jedne splitske osnovne škole

Čitatelj

Ističe da u splitskoj osmoljetki koju pohađa njegov sin puno djece ne jede školske marende ili se igraju s voćem. 

- Sin mi je došao iz škole sa zahtjevom da mu dam dva eura za marendu. Rekao sam da neću jer ima marendu u školi. Odgovorio mi je da on jedini jede školsku, a ostali idu u dućan pa se osjeća odbačen na neki način i sram ga je. Kaže da on voli marendu, ali mu je neugodno uzimati dok ostali idu u dućan. Užas! Ostao sam u šoku! Imam za njegovu marendu, ali ga ne želim pretvoriti u svojevrsnog kripla životnih načela - za kraj nam je kazao roditelj. 

Od majke dvoje osnovaca doznajemo da su njezina djeca u pravilu zadovoljna školskim marendama, a da se najviše bune oni kojima roditelji uoči uvođenja ove mjere nikad nisu spremali marendu nego su im davali novac da sami kupe.

- Kupuju junk food za marendu, a voćem koje dobiju besplatno se gađaju. To je strašno - povjerila nam je jedna splitska nastavnica, zgrožena ponašanjem učenika.

Kakva je situacija u splitskim školama odlučili smo provjeriti kod nekoliko slučajno odabranih škola.

Davor Bučević, ravnatelj Osnovne škole "Bol", nam kaže da su u njihovoj osmoljetki zadovoljni s besplatnim marendama. 

- Raznovrsne su i dobre. Mjesečno se na našem meniju vrti oko 17 marendi.  Djeca su nam u ovom periodu ukazala na hranu koju ne vole, primjerice sendvič od tune ili pome u sendviču, tako da ćemo to ispraviti za sljedeću školsku godinu - objašnjava nam ravnatelj Bučević.

Ističe da kod njih nema bacanje hrane jer je to nedopustivo. 

- Inzistiramo na tome da djeca marendu ako je ne pojedu u školi, ponesu kući svojim roditeljima ili braći i sestrama. Također, imamo slučajeva da neki učenici žele ‘repete‘ pa ako ima viška vrlo rado im damo. Ovo je izvrstan projekt jer na ovaj način sva djeca imaju osiguran obrok u školi. Moramo biti svjesni da ima obitelji koje svojoj djeci zbog financijske situacije ne mogu dati za marendu - govori nam ravnatelj OŠ "Bol". 

Miljenko Bitanga, ravnatelj osnovne škole Ravne njive-Neslanovac, nam kaže da su besplatne marende dobro zamišljen projekt jer je djeci osiguran obrok, a s druge strane financijski olakšava roditeljima jer im ne moraju dati novac za marendu. 

- Od roditelja nemam povratnu informaciju, ali nam djeca ukažu svoje nezadovoljstvo ako im se neka hrana ne sviđa. Primijetili smo, većinom kod osmaša da kada su sendviči na meniju da neki radije odlaze u obližnje trgovine pa kupuju čips i slične proizvode. Ovo polugodište je bilo za uhodavanje i nama i njima, ali moram primijetiti da je svakim danom sve bolje - govori nam ravnatelj Bitanga. 

Dogodine veći izbor

Problema s viškom hrane kaže nemaju, a za Bitangu je bacanje makar grama hrane nedopustivo. Što se tiče sljedeće školske godine, na temelju sadašnjih iskustava već su dogovorili 15-ak varijanti marendi.

- Primijetili smo da naši učenici vole jogurte i to s guštom popiju, dok nekima malo slabije ide voće poput jabuka i krušku. Trebamo naučiti našu djecu koliko je voće zdravo i bitno za naše zdravlje, a u tome nam moraju pomoći i roditelji jer dobro znamo da sve kreće iz kuće - kazao nam je ravnatelj škole Ravne njive-Neslanovac. 

Osnovna škola "Marjan" ima 332 učenika, a od toga njih 302 prima besplatnu marendu. 

- Marende su odlične za djecu koja do sada nisu doručkovala ili koja nisu imala novaca za kupiti sebi nešto. Moram priznati da većina naših učenika pojede svoje marende, sve zapravo ovisi o tome što je taj dan na jelovniku. Od početka pratimo situaciju u našoj školi i osluškujemo što se djeci sviđa, a što ne. Naravno, najviše vole krafne, ali primijetili smo da u početku nisu baš jeli jabuke dok se sada situacija oko toga promijenila i pojedu ih. Sendvič od tunjevine nisu voljeli tako da smo to zamijenili sa školskim sendvičem kojeg sada jedu bez problema - objašnjava nam ravnateljica Zdenka Barović

Ističe da s djecom treba biti uporan jer se jedino tako njihove navike mijenjaju. 

- Odlična je stvar da djeca imaju obrok u školi i kako vrijeme prolazi sve više i bolje to prihvaćaju. Što se tiče viška hrane, mi to ne bacamo već ono što djeca nisu htjela proslijedimo u Caritas - rekla nam je ravnateljica Osnovne škole "Marjan". 

 

01. svibanj 2024 08:18