StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPlaćenici u akciji

Vratili se Wagnerovci, predvodi ih opet - Prigožin: objavljen totalni zaokret u politici novačenja

Piše DV
3. studenog 2023. - 06:42

Ruska plaćenička grupa Wagner ponovno je počela s regrutacijom, tri mjeseca nakon zrakoplovne nesreće u kojoj je poginuo bivši vođa grupe Jevgenij Prigožin.

Kako piše Insider pozivajući se na 59.RU, regionalnu novinsku kuću u Permu, borce sada predvodi mladi sin samog Prigožina, Pavel Prigožin.

Novina NGS.RU sa sjedištem u Novosibirsku također je u srijedu izvijestila da je Wagner počeo regrutirati borce, pozivajući se na izvor u lokalnom ogranku plaćeničke organizacije. No, u svom izvješću nije spomenuo Pavela Prigožina.

Računi na društvenim mrežama koji promoviraju Wagnerov ured u Permu na VKontakteu i Telegramu u utorak su naveli nekoliko zahtjeva za potencijalne novake.

image
Olga Maltseva/Afp

U postovima pod naslovom “Vraćamo se”, rekli su da će oni koji se nadaju potpisivanju ugovora s plaćenicima morati imati rusku putovnicu za operacije izvan zemlje, podatke o svojim obiteljima i bliskim rođacima te potvrde o cijepljenju.

Također, navodi se da kandidati moraju dostaviti dokumente koji pokazuju da nemaju kriminalni dosje ili povijest zlouporabe droga, što je u suprotnosti s onim što se moglo vidjeti kada je Wagner angažirao ruske zatvorenike da pojača svoje trupe u Ukrajini.

Već se nekoliko mjeseci među ruskim vojnim blogerima spominalo ime Pavela Prigožina (25) za kojeg se očekivalo da naslijedi oca.

30. travanj 2024 05:41