StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKONAČNA OSVETA

Vodeći ekspert prije 10 dana nagovijestio je Prigožinovu smrt: ‘Svi znaju što Putin radi s izdajnicima...‘

Piše dv
23. kolovoza 2023. - 20:15

Vodeći istraživački novinar za pitanja Rusije Hristo Grozev još je u siječnju prognozirao da će šef plaćeničke vojske Wagner, Jevgenij Prigožin, izdati ruskog čelnika Vladimira Putina u roku od šest mjeseci, a njegovo se predviđanje ostvarilo kada je Prigožin poveo pobunu prema Moskvi, piše Jutarnji list. 

Grozev je sumnjao da se pokušaj puča dogodio 23. lipnja jer je došlo do eksplozije telefonske komunikacije između vodećih ljudi u ruskoj vojsci.

Prije deset dana iznio je novu prognozu u razgovoru za Financial Times.

- Putin je izašao pred kamere i prozvao Prigožina izdajnikom. Svi znaju što u Rusiji rade s izdajnicima, a Putin to nije učinio. On ga želi vidjeti mrtvog, ali ne može to zasad učiniti. U roku od šest mjeseci ili će Prigožin biti mrtav ili će se dogoditi drugi državni udar. Možete me držati za riječ, rekao je.

Grozev je odgovorio i na pitanje misli li da Rusija ima sredstva utjecati na američke predsjedničke izbore koji se održavaju 24. studenoga iduće godine.

- Jasno je da je Putinova strategija u ukrajinskom ratu odgoditi bilo kakav vojni ishod do američkih izbora. Nada se da će podrška Zapada biti ugušena pobjedom Trumpa, poručio je.

Bugarski državljanin glavni je novinar specijaliziran za Rusiju istraživačke mrežne stranice Bellingcat. Imao je važnu ulogu u istragama Bellingcata o trovanju ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog koji je u zatvoru.

Rusija ga je prije nekoliko mjeseci dodala na popis stranih agenata.

09. svibanj 2024 00:52