StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPojeo vuk magare

Veliki obrat: ‘Slobodna‘ doznaje da otac Mate Rimca ipak neće ni dana u zatvor! Evo kako se izvukao

Piše Mario Matana/sd
5. siječnja 2024. - 17:35

Ne, Ivan Rimac, otac Mate Rimca (vlasnik Rimac Automobila, tvrtke sa sjedištem u Svetoj Nedjelji koja već godinama proizvodi malobrojne, ali superbrze i vrlo vrijedne hiperautomobile), neće u zatvor!

Iako je prema presudi Općinskog suda u Požegi Ivan Rimac dobio tri godine zatvora zbog dva kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, ta presuda se neće izvršiti, to je praktički sigurna stvar, donosi Slobodna Dalmacija.

Optužnica datira iz 2013. godine, a malverzacije koje je tužiteljstvo stavljalo na teret Rimcu senioru su prilično jednostavne. Kao zamjenik predsjednika Nadzornog odbora tvrtke Slavonija DI, koja se bavila preradom drva, tijekom 2002. godine je ugovorio poslove u kojima je ta firma izgubila novac, dok je profitirala njegova tvrtka Rim i Zov, koju su osnovali on i danas pokojni Jerko Zovak.

Dvostruko manji iznos

Dva puta su nekretnine tvrtke Slavonija DI prodane firmi Rim i Zov, a koje su praktički odmah preprodane dalje drugim privatnicima za dvostruko veće iznose, pa je tako Slavonija DI izgubila ukupno više od milijun i pol eura! Razlika u cijeni je ostala firmi Rim i Zov, koja je međutim godinama kasnije bankrotirala, brisana je i iz sudskog registra firmi, pa se šteta nema od koga nadoknaditi. Ukratko, “izija vuk magarca”.

Idući slučaj je sličan, ali jako bitan zbog sasvim druge činjenice. Krajem 2003. godine “suradnja” Slavonije DI i poduzeća dvojice prijatelja je podignuta na novu razinu – dogovoreno je rušenje stare tvornice “matične” firme za iznos od 939 tisuća eura. To su trebali obaviti u firmi Rim i Zov, no oni su našli Nepalce (ne, šalimo se, prije dvadeset godina nije još bilo Nepalaca, ali koncept je isti), zapravo drugu tvrtku, podizvođača koja je to rušenje obavila za više nego duplo manju cifru, za 410 tisuća eura. Za razliku u cijeni je oštećena Slavonija DI, smatraju na tužiteljstvu, a s njima se složio sud. Ova druga točka optužnice je važna jer je ugovor između Rim i Zov i podizvođača potpisan 12. prosinca 2003. godine.

image

Odvjetnik Veljko Miljević
Saša Burić/CROPIX

Saša Burić/Cropix

Tako su počinjena dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarstvu iz članka 246 stavak 1. i 2. Kaznenog Zakona. Presuda kojom je Ivan Rimac osuđen na tri godine zatvora donesena je 24. listopada 2023. godine.

I u tim datumima dolazimo do odgovora, odnosno obrazloženja za početnu tvrdnju: “blaženi” institut zastare pojavljuje se u ovom slučaju u punom sjaju! Cijeli slučaj je, naime, zamalo već otišao u zastaru!

Da se glavna rasprava oduljila još koji mjesec, ne bi niti bilo osuđujuće presude – no ovako je taj datum 12. prosinca 2003. “držao” u igri cijeli spis. Čini se da za takvu situaciju krivnja ne leži na uredujućem sucu Antunu Akšamoviću, inače predsjednik kazneno-prekršajnog odjela Općinskog suda u Požegi, jer je od svibnja do listopada ukupno 15 puta zakazivao ročišta u ovom predmetu!

Kako su nam pojasnili pravni eksperti, po jedan odvjetnik, tužitelj te sudac, za kaznena djela iz članka 246. stavak 2. (to su ona teža nedjela, u kojem je nastala znatna šteta, kao u ovom slučaju, prema prvostupanjskom sudu u Požegi) predviđena je zatvorska kazna od jedne do deset godina zatvora pa je maksimalna zastara 20 godina od počinjenja kaznenog djela.

Eventualno se, jedino u (lako) mogućem slučaju da presuda “padne” pa se vrati u ponovljeni postupak, zastarni rok može produljiti za dodatne dvije godine. No da će se spriječiti apsolutna zastara, znajući kako vrijeme u našem pravosuđu prolazi nekim drugim tempom, kao da smo na nekom drugom planetu, nije za vjerovati – viši sud sad tek treba donijeti svoju odluku (možda i oni odmah utvrde nastanak zastare), a ako vrate slučaj na novo suđenje po prvoj točki optužnice zastara koju nije moguće prolongirati nastupa u listopadu ove godine. Do tada, imajući u vidu da nije pritvorski, dakle žurni predmet, slučaj Ivana Rimca vjerojatno neće biti niti zakazan...

O samoj presudi lijepih riječi, što je očekivano, nema poznati odvjetnik Veljko Miljević koji zastupa Ivana Rimca.

Žalba već napisana

– Prvi radni dan nakon Božića sam primio presudu i odmah napisao žalbu. Kako je presuda prilično opsežna, napisana na 77 stranica, moja žalba će biti složena na 38 stranica. Žalit ćemo se iz svih žalbenih osnova, zbog procesnih povreda te dosljedno pogrešne primjene materijalnog prava... – suho je “odrezao” odvjetnik Miljević.

Nije ovo prvi slučaj u kojem Ivan Rimac ima problema s hrvatskim pravosuđem – onaj gotovo jednako zanimljiv je poznat kao “slučaj Sibinj”. I taj slučaj se na koncu potpuno rasplinuo. Od početne teze tužiteljstva kako je nekoliko optuženika, među kojima umirovljeni general Mladen Kruljac, oštetio općinu Sibinj kod Slavonskog Broda za 58,2 milijuna kuna te državni proračun za 3,18 milijuna kuna mešetarenjem zemljištem u industrijskoj zoni, ostalo je tek 67 (!) tisuća kuna. Toliko, naime, pravomoćnom odlukom general Kruljac mora vratiti, uz rad za opće dobro, dok je Ivanu Rimcu Vrhovni sud pravomoćno potvrdio oslobađajuću presudu.

Bio je optužen u Bjelovaru, također vezano za Slavoniju DI i nezakonit prijenos vlasništva: u tom slučaju se govorilo o šteti višoj od 300 milijuna kuna, no optužnica je pala i prije negoli je suđenje zapravo krenulo...

Bio je svojedobno uhićen u Srbiji, još tamo 2005. godine, po Interpolovoj tjeralici iz Njemačke, gdje je također bio osumnjičen za gospodarski kriminalitet, no i od tog slučaja nije bilo ništa.

image

Mate Rimac uputio se u biznis očevim novcem koji mu je poslije vratioŽeljko Puhovski/CROPIX

Željko Puhovski/Cropix

Iako je Mate Rimac uvijek podržavao oca te govorio kako nikad ne bi uspio bez njegova inicijalnog kredita, koji mu je vratio do posljednjeg centa, ipak je činjenica da se posljednjih godina nisu zajedno pojavljivali u javnosti.

Vlasnik Rimac Automobila, tvrtke koja je u nešto više od deset godina napredovala iz garaže i jednog otrovno zelenog BMW-a “kockice” pogonjenog baterijama, do preko 200 zaposlenih iz cijelog svijeta u kampusu pored Zagreba, došao do partnerskog odnosa s Porscheom i VW-om te prije dvije godine i pridružio svojoj firmi svjetski veliko, povijesno važno automobilsko ime – Bugatti, nije se pak libio fotografirati s majkom u važnim trenucima svog života.

Čist pred zakonom

Zbog svih tih događanja oko Ivana Rimca nije neočekivano kako su skeptici uvijek imali određenu zadršku prema poslovnom rezultatu Mate Rimca. Društvenim mrežama (postoji i grupa, prilično brojna, hejtera mladog poduzetnika) često su se širile tvrdnje kako je Mate Rimac uspio isključivo zahvaljujući novcima sumnjivog podrijetla njegova oca.

Ali 62-godišnji građevinski poduzetnik rođen u Livnu, koji se u Hrvatsku vratio nakon rada u Njemačkoj, do ove presude u Požegi (a tako će ostati i kada slučaj i formalno ode u zastaru) bio je čist pred zakonom. Nije međutim toliko čist prema okolišu jer za razliku od Concept One i Nevere preferira gas-guzzlere, super terence poput Hummera... •

28. travanj 2024 23:46