StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOSRNULA KNJIGOVOTKINJA

Ukrala milijune iz firme; kolegama kupovala skupe poklone, živjela u luksuzu, a onda je jednog dana otišla na godišnji...

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
10. listopada 2023. - 08:55

Da Tihana K. (57) nije otišla na godišnji odmor 2018. i da ju pritom nije zamijenila osoba koja temeljito, stavku po stavku, analizira poslovne knjige, možda bi ta knjigovotkinja opstala do današnjeg dana u uglednoj tvrtki Konica Minolta Hrvatska.

No Tihana K. je imala "peh", loptica sumnje se na njezin višegodišnji rad zakotrljala te je otkriveno da je punih 14 godina prebacivala novac s računa svog poslodavca navlastite bankovne račune. Pritom nije skrivala sve te godine da uživa u visokom životnom standardu, a rado je neke stvari dijelila i na društvenim mrežama. Pravdala je to razvodom, pa bogatstvom roditelja... Za velikogoričko tužiteljstvo koje je pokrenulo istragu, stvar je jasna – Tihana K. se ogriješila o zakon zlouporabivši povjerenje u gospodarskom poslovanju. Optužnica ju tereti da je od 4. kolovoza 2004. do 16. svibnja 2018. muljala s tuđim novcem, doznaje Jutarnji list.

Točnije od listopada 2004. do 1. srpnja 2012. vodila je poslovne knjige tvrtke a nakon toga računovodstvene poslove kojima je morala štititi poslovne interese poslodavca a od 1.veljače 2016. radila je kao računovođa u Odjelu financija i bila ovlaštena za podmirivanje obveza prema dobavljačima i pripremu platnih naloga te pripremu bankovnih transakcija za plaćanja dobavljačima. I tu je posrnula.

S ciljem da si pribavi znatnu materijalnu korist, sačinjavala je i provodila naloge za plaćanje tvrtke prema dobavljačima tako što je umjesto broja računa dobavljača-primatelja na kojeg glasi nalog, unosila brojeve svojih bankovnih računa kao i računa bivšeg supruga. Pa su tako deseci tisuća kao i stotine tisuća kuna ‘kapale‘ na njezine račune, ‘najteža‘ uplata u komadu bila je čak 1,8 milijuna kuna. U konačnici je tako zahvaljujući domišljatim manevrima uprihodila preko 2,4 milijuna kuna odnosno 323.695 eura, a riječ je o iznosu za koji je oštetila TD Konica Minolta Hrvatska. Njezin bivši suprug ispričao je u tužiteljstvu da je znao u kojoj firmi Tihana K. radi te da je bila zadovoljna s poslom sve dok se nisu pojavili novi vlasnici, stranci.

- Bila je zadovoljna svojom plaćom ali mi nikada nije rekla kolika joj je. Od 2004. pa do razvoda 2015. živjeli smo od moje naknade, kćerine invalidnine i dječjeg doplatka te Tihanine plaće. O financijama je isključivo ona vodila brigu, što je i logično jer se time bavi. Nije mi bilo poznato daje na moj račun u RBA uplaćivala novac Konica Minolta jer nisam pratio stanje na računu niti podizao novac. Sve je to radila Tihana,imala je karticu tekućeg kao i sve ostale punomoći vezane za račune – otkrio je Zdravko S. naglasivši kako nije imao saznanja o ženinim aktivnostima za vrijeme braka pa tako niti kasnije.

Voditeljica računovodstva Mateja K. prisjetila se da je Tihana s inkriminiranim radnjama započela još 2004. ali da su to primijetili tek 2018.

- Kad bi Tihana donijela naloge za plaćanje, a među njima i naloge u kojima je u rubrici bankovnog računa na koji se trebala izvršiti uplata bio naveden njezin tekući račun, i nakon što bi takav račun bio plaćen, donosila je i naloge za plaćanja tog istog računa s ispravnim brojem bankovnog računa. U pravilu se radilo u tvrtki Trgotrans Prigorje koje je mjesečno izdavalo veći broj računa i račun koji je bio ispostavljen je zapravo dva puta plaćen dakle jednom na Tihanin račun, a drugi puta na žiro račun tvrtke kojoj se trebalo isplatiti. Kako tvrtka koja je ispostavila račune nije bila oštećena jer su svi računi bili plaćeni pa nije bilo ni reklamacija, kroz duže vrijeme nismo ništa primijetili.

Nepravilnosti su se otkrile kad je 1. lipnja 2018. otišla na godišnji, trebalo je provesti nalog za knjiženje osnovnih sredstava pa je to odradila Mirjana M.koja je primijetila jedan čudan nalog za knjiženje i koji se odnosio na Trgotrans Prigorje a nije bio vezan uz njihovu djelatnost jer su oni prijevoznička firma koja je obavljala prijevoz strojeva –ispričala je Mateja K.otkrivši kako su potom išli provjeriti je li riječ o slučajnoj greški ili ne. Slučajnost je odbačena te su o tome obavijestili nadređene pa su dva tjedna pribavljali svu bankovnu dokumentaciju i provjeravali ju s onom knjigovodstvenom.

- Kad se sve pribavilo i kad je utvrđeno razdoblje za koje je nastala šteta, obaviještena je Tihana o svemu te je dobila otkaz. Tad kad joj je uručen otkaz,nismo znali za njezino cijelo razdoblje jer se 2012. mijenjala verzija softverskog programa kojeg smo koristili. Provjeravajući staru verziju programa utvrđeno je da je s nezakonitim radnjama počela 2004. te da je od tada do 2018. sačinila oko 800 računa.

Većinom su to bili manji iznosi koji su se odnosili na različite tvrtke, da bi negdje od 2014. najčešće koristila Trgotrans Prigorje jer su njihovi računi bili znatno veći. Nakon što se sve otkrilo, postali smo svjesni nekih neuobičajenih stvari koje, u ono vrijeme dok smo ih primjećivali, nismo tako povezivali s Tihanom, a radilo se o pošiljkama online trgovina koje su joj stizale gotovo svaki drugi, treći dan u ured. Bilo je tu i određenih financiranja vezanih uz njezin izgled što je pripisivala razvodu i bogatim roditeljima koji joj pomažu – otkrila je dalje svjedokinja.

Zanimljivo je da je Tihana K. u firmi, ispričale su još bivše kolege, kupovala im skupe poklone, a ujedno im je pričala priču i da je svoju, pretpostavlja se vrlo izdašnu, plaću dogovorila direktno s vlasnicima iz Češke, doznaje Jutarnji list.

27. travanj 2024 22:23