StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSJEDNICA SABORA

Ukrajinski vojnici neće se obučavati u Hrvatskoj! Plenković nije uspio skupiti 101 glas

Piše DV/portal SD, JL
16. prosinca 2022. - 10:41

 

14:53Hrvatska ipak neće na svom području obučavati ukrajinske vojnike, odlučili su saborski zastupnici jer za tu odluku nije glasala potrebna dvotrećinska većina od 101 zastupnika.

Nakon dva tjedna konzultacija vladajući nisu uspjeli sakupiti potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 101 glas za donošenje Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM. Za misiju bilo je 97 zastupnika, a 10 protiv.

14:16 - HDZ-ov Branko Bačić također je zatražio stanku te je rekao da se danas u Saboru ne odlučuje o podršci Vladi, već o razlici između dobra i zla. "Poštovane kolege, dok mi ovdje raspravljamo, oči Ukrajinaca su uperene u ovaj Sabor", rekao je Bačić.

14:08 - Uoči glasanja o obuci ukrajinskih vojnika nastao je potpuni kaos u Saboru. Nakon što se Zekanović javio za povredu Poslovnika, u kojoj je prozvao one koji će glasati protiv obuke ukrajinskih vojnika, i rekao da će oni večeras slaviti s Putinom, javio se zastupnik Sačić.

- Povreda Poslovnika, razuma, pameti. Žao mi je što sam pridonio da ovakav tip sjedi ovdje, ruglo za čovječanstvo, rekao je Sačić o Zekanoviću.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković podijelio je nekoliko opomena, za vrijeđanje zastupnika, ali i za zloporabu povrede Poslovnika.

14:03 - Marijan Pavliček, Dalija Orešković, Željko Lenart i Nino Raspudić su u ime svojih klubova zatražili stanku uoči glasanja o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

13:00 - Zastupnici su se vratili u saborske klupe, uskoro će se glasati o obuci ukrajinskih vojnika.

12:58 - Dok se u Saboru čeka glasanje o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, premijer Andrej Plenković poslao je zastupnicima i javnosti poruku sa sjednice Vlade. Saborskim zastupnicima poručio je da ovo nije izbor između parlamentarne većine i oporbe, niti trenutak iskazivanja stava kroz animozitet prema Vladi, nego je to izbor između Ukrajine i Putinovog režima.

"Odluka pred svima je jednostavna. Ovo nije trenutak politiziranja, a kamoli nekakvih smiješnih komentara o žetončićima. Vlada nikoga ne kupuje”, rekao je Plenković, dodavši da će odgovornost za odluku danas imati oni koji ne budu glasali za ili se ne uključe u glasanje.

“Očekujemo da se ipak malo prošire horizonti kod onih zastupnika i klubova koji imaju eventualne dileme. Svi dosad izneseni argumenti ne stoje”, rekao je Plenković.

11:05 - Saborski zastupnici otišli su na pauzu do glasanja u 13 sati. Prije toga je održana rasprava o amandmanima na zakon o porezu na ekstraprofit.

-------------

Na izvanrednoj sjednici Hrvatskoga sabora zastupnici raspravljaju o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM - javlja N1.

Za izglasavanje odluke o toj misiji, koja među ostalim, uključuje i dolazak do stotinjak ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku u rotacijama tijekom dvije godine, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno, 101 glas saborskih zastupnika.

Hoće li ih, u konačnici, i biti još nije poznato jer se i u četvrtak stanje mijenjalo iz trenutka u trenutak. Prema najavi predsjednika Sabora, Gorana Jandrokovića, glasanje se očekuje oko 13 sati.

"Danas glasamo o tome hoćemo li pustiti Plenkoviću da izvede državni udar. Mi to nećemo dopustiti. Ovakvo silovanje procedure, skupljanje žetona po hodnicima i povlačenje za rukav samo da bi se bildao ego, to nije prihvatljivo", rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

"Ovo s Ukrajinom više nema nikakve veze. Ovo ima jedino veze s tim kakva će biti država i naše društvo", rekao je Grbin i dodao da se sve svodi na jedno: hoće li u Saboru biti 101 zastupnik koji će pristati na ljigavu manipulaciju ili neće."

Šef Kluba HDZ-a Branko Bačić novinarima je pri dolasku na sjednicu rekao da još nisu razgovarali o mogućnosti odgode glasovanja. "Razgovaramo s klubovima. Ima nade", rekao je.

25. travanj 2024 06:48