StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetProblem za Kremlj

Ukrajinske eksplozivne bespilotne letjelice sve su bliže Moskvi: ‘Ova je sletjela najbliže ruskoj prijestolnici ikad‘

Piše Anita Belak-Krile/sd
25. travnja 2023. - 22:06

Dok u okupiranim ukrajinskim  mjestima na istočnoj obali rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, odjekuju žestoke eksplozije, više se lokacija u Rusiji, uključujući i područje u blizini Moskve, zadnja dva dana našlo pod pojačanom  invazijom ukrajinskih dronova. Neki su dronovi bili naoružani    eksplozivom, a drugi u izviđačkoj funkciji opremljeni samo kamerama, piše Slobodna Dalmacija.

image

Moskva na dlanu 

screenshot twitter
 

Prvo je ukrajinski dron UJ-22 pun eksploziva pronađen blizu Moskve, na lokaciji koja se dosad čini najbližim otkrićem naoružanog ukrajinskog drona ruskome glavnom gradu. Postoje, doduše razlike u izvještavanju i nepodudarnosti oko mjesta gdje se točno srušio, no sve lokacije koje se spominju bliže su Moskvi nego što je bila ona u veljači kad je pronađen ukrajinski dron UJ-22 udaljen oko stotinjak kilometara od glavnog grada.

TASS navodi kako je dron prepolovljen i odvezen na pregled i da je pao u Bogorodskom okrugu oko 30 kilometara istočno od središta Moskve. Ruski Telegram kanali Baza i Mash izvijestili su pak da je jedan dron koji odgovara istom opisu otkriven u blizini grada Noginsk, oko 50 kilometara istočno od Moskve, a Al Jazeera, pozivajući se na Telegram kanal Igora Suhina, lokalnog čelnika prenosi da su zbog toga lokalne vlasti otkazale paradu povodom Dana pobjede iz sigurnosnih razloga.

Danas je pak agencija TASS objavila da su pronađena još tri drona s kamerama u različitim područjima moskovske regije, uključujući jedan nedaleko od naoružanog drona pronađenoga dan ranije. 

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko je na Twitteru podijelio snimku Crvenog trga u Moskvi iz ptičje perspektive. "Ukrajinski dron mirno leti iznad Moskve. Čini se da Kremlj ima velike šanse da se vrlo brzo nađe u pogođenom području. Vatromet planiran za 9. svibnja?", napisao je uz objavljenu snimku.

Je li ovo snimka jednog od gore spominjanih dronova nije potvrđeno. No, u svakom slučaju, ukrajinske bespilotne letjelice dugog dometa približavaju se Moskvi, što bi mogao postati veliki problem za Kremlj kako se rat oteže.  

I u pograničnom gradu Belgorodu, žale se na najezdu ukrajinskih dronova. Na ruskom Telegram kanalu Rybar, koji je blizak Kremlju, ponuđena su dva razloga za očigledno povećanje napada dronovima unutar Rusije.

"Na prvi pogled, napadima Oružanih snaga Ukrajine žele pogoditi vojne instalacije ili kritične infrastrukturne objekte duboko u zaleđu kako bi smanjili moral stanovništva", naveo je Rybar ali i dodao kako „međutim, oni mogu imati drugi, puno važniji cilj: prisiliti rusko zapovjedništvo da ‘izvuče‘ sustav protuzračne obrane s fronte". 

Što se dogodilo u Sevastopolju? 

U međuvremenu, daleko na jugu u ponedjeljak je napadnut i Sevastopolj, dom Crnomorske flote Rusije. Prema ruskim tvrdnjama napad je izvršen brzim bespilotnih gliserima (USV). Rusi tvrde da su ih uništile snage za protupodmorničko ratovanje na prilazu Sevastopoljskom zaljevu i nema gubitaka, osim što su od eksplozije popucali prozori na četiri stambene zgrade.

„Važno je da besposadni gliseri nisu ušle u Streletsku uvalu... Zgrade, privezišta i druge strukture nisu uništene, naveli su.

Međutim, Andrij Ryzhenko, ukrajinski pomorski stručnjak, rekao je specijaliziranom vojnom portalu The War Zone da je barem jedan od navođenih glisera kamikaza eksplodirao unutar uvale, gdje je u to vrijeme bilo privezano oko 20 ruskih plovila, uključujući protupodmorničke brodove i minolovce.

"Do 6:20 sati po lokalnom vremenu, helikopteri Ruske Federacije patrolirali su iznad uvale, a unutarnja luka Sevastopolja bila je zatvorena nekoliko sati ujutro", dodao je. Iako je ušće zaljeva dobilo dodatnu zaštitu u obliku granskih barijera nakon masovnog napada bespilotnih letjelica s mora i iz zraka na Sevastopolj 29. listopada 2022., OSINT istražitelji slažu se s ocjenom da je najmanje jedna od bespilotnih letjelica uspjela ući u zaljev i sugeriraju da je, suprotno onome što su Rusi rekli, nešto ipak pogođeno.

02. svibanj 2024 18:31