StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetI s neba i s mora

Ukrajinci noćas napali Krim, gori brodogradilište u Sevastopolju gdje su dva ruska broda uništena!

Piše Anita Belak-Krile/sd
13. rujna 2023. - 07:46

Ukrajina je noćas izvela raketni napad na okupirani lučki grad Sevastopolj na Krimu. Na društvenim mrežama proširilo se niz videosnimaka velikog požara u brodogradilištu na kojima se vidi kako gori infrastruktura i brodovi i čuje ogromna eksplozija.

Strateško brodogradilište na poluotoku koji je Rusija okupirala i anektirala 2014. gradi i popravlja brodove i podmornice ruske crnomorske flote. Rusko ministarstvo obrane navelo je kako su u ukrajinskom napadu stradala dva ruska broda koja su bila na popravku. Ukrajinci se još ne oglašavaju no jasno je kako je napad bio pomno planiran i izvršen kombiniranim napadom krstarećim raketama i pomorskih kamikaza dronova, piše Slobodna Dalmacija.

Nekoliko kanala na komunikacijskoj mreži Telegramu objavilo je snimke velikog požara u brodogradilištu. Prema snimkama čini se da su pogođena dva desantna broda klase Ropuča, dug 112,5 metara, s istisninom od 2200 tona. Pomorski stručnjak H I Sutton navodi kako prve naznake pokazuju da je oštećena i poboljšana podmornica klase Kilo, koja je nosila Kalibr.

Rusi tvrde da je brodogradilište u Sevastopolju napadnuto s deset krstarećih projektila i tri pomorska drona te da su njihovi sustavi protuzračne obrane oborili sedam raketa. Isto tako navode da je njihov patrolni brod Vasily Bykov uništio sve bespilotne brodove. Mihail Razvožajev, proruski guverner Sevastopolja, rekao je na Telegramu da su ozlijeđene najmanje 24 osobe. Objavio je i fotografiju na kojoj se vidi velika buktinja uz more.

Ruski brodovi iz luke Sevastopolj često ispaljuju projektile na ukrajinske gradove.

29. travanj 2024 02:31