StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAKAV OBRAT!

Ukrajina sutra podiže tužbu protiv najvjernijeg saveznika u EU - Poljske, ali i Slovačke te Mađarske. Evo koji je razlog

Piše dv
18. rujna 2023. - 13:54

Ukrajina će tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrana uvedenih za ukrajinske poljoprivredne proizvode, otkrio je za Politico ukrajinski trgovinski predstavnik Taras Kačka komentirajući ograničenja koja je EU uvela u svibnju  te omogućila Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj da na svom teritoriju zabrane prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, sjemenki uljane repice i suncokreta premda su dopustile njihov tranzit preko svog teritorija. 

No s obzirom na to da je Europska komisija odlučila ne produljiti zabranu uvoza u pet susjednih zemalja Ukrajine, Poljska, Slovačka i Mađarska u petak su najavile vlastita ograničenja uvoza ukrajinskih žitarica u interesu svojih gospodarstava te zaštite svojih poljoprivrednika.

- Važno je dokazati da su te radnje pravno pogrešne. Zato ćemo sutra pokrenuti pravni postupak -  rekao je za Politico Kačka i dodao da bi Ukrajina mogla Poljskoj uvesti recipročne mjere ako Varšava ne odustane od ove odluke. - Onda bismo bili prisiljeni uzvratiti na dodatne proizvode i zabranili bismo uvoz voća i povrća iz Poljske- upozorio je Taras Kačka.

29. svibanj 2024 09:00