StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetepilog napada

Uhićene još tri osobe zbog premlaćivanja maloljetnika u Vukovaru!

Piše Nikola Patković/JL
9. siječnja 2024. - 15:23

Nakon što je uhićen jedan muškarac osumnjičen za sudjelovanje u premlaćivanju maloljetnika u Vukovaru, PU vukovarsko-srijemska izvijestila je da su intenzivnim radom locirali te priveli u Policijsku postaju Vukovar još tri muške osobe koje se dovode u vezu s ovim događajem.

"Policija nad njima provodi kriminalističko istraživanje te nastavlja s daljnjim radom na utvrđivanju svih sudionika ovog događaja", navela je policija.

Nakon što su im djeca u dobi od 15 godina u subotu navečer brutalno pretučena u centru Vukovara, pri čemu su trojica od njih s teškim tjelesnim ozljedama završila u KBC-u Osijek, njihovi roditelji najavili su za subotu, u 10 sati, mirni prosvjed protiv nasilja u Vukovaru. U pozivu na prosvjed roditelji navode da su njihova djeca žrtve "huligana, koji se skrivaju iza naziva navijači".

"Svi znaju tko su napadači. Činjenica je da ova skupina terorizira grad već godinama. Činjenica je da su smješteni u kući u centru grada. Činjenica je da svi sve znaju. I policija, i grad, i vlast i oporba. Samo pošteni ljudi ne znaju tko su oni i nemaju posla s njima. E sad su se namjerili na krive. Sad je dosta!" stoji u pozivu na prosvjed, na koji, kako ističu, političari nisu dobrodošli, piše Jutarnji list.

"Pozivamo političare da se odmaknu od ovog skupa. Vi (ni)ste svoje rekli. I vlasti i oporbi trebaju probisvijeti kako biste pred bilo koji značajan datum zakuhali, posvađali i razdvojili ljude. Vi ih financirate i dajete im podršku. Vi ih nazivate ‘naši dečki‘. Eto, neka to budu i dalje vaši dečki. Sram vas bilo! Sve koji predvodite i predstavljate građane ovog napaćenog grada! I među našom djecom, prijateljima, roditeljima, ima navijača Dinama, ali ne huligana. Nadamo se da će se od huligana koji ih sramote ograditi i nogometni klub", poručili su roditelji, koji su tražili hitno pritvaranje svih napadača, zabranu okupljanja BBB-a u kući u centru grada, uključivanje državnog aparata u rješavanje ovog problema...

Iz KBC-a Osijek doznajemo da su dvojica ozlijeđenih dječaka "zadovoljavajućeg općeg stanja, stabilni i izvan životne opasnosti, te pod redovitim kontrolama odgovarajućih specijalista". Odbacili su i prozivke obitelji o pritiscima na bolnicu kako bi se djeca što prije otpustila s liječenja.

"S punom odgovornošću odbacujemo tvrdnje na bilo kakve "pritiske iz Zagreba". Pacijenti su hospitalizirani dok postoji potreba za hospitalizacijom. Naši liječnici savjesno, profesionalno, stručno, marljivo i predano obavljaju svoj posao te postupaju sukladno pravilima zdravstvene struke", odgovorili su iz KBC-a Osijek.

Nakon tri dana oglasili su se i iz SDSS-a, čiji je predsjednik Milorad Pupovac izjavio da je "Vukovar grad razlika i različitih ljudi, po izgovoru jezika, etničkoj i vjerskoj pripadnosti, po političkim opredjeljenjima i navijačkim strastima".

- To se, nažalost, pretvara u povode za nasilje već godinama i to nasilje ima svoje političke pokrovitelje i poticatelje. Vrijeme je da se u Vukovaru gradi tolerancija prema razlikama, a da se prestane s tolerancijom prema nasilju grupa koje uživaju neku vrstu zaštite od institucija države. Vlast i država su pogriješili i u slučaju napada na studente iz Srbije 18. studenoga 2023. i kad su dopustili i svrstali se iza kolone u kojoj su bili simboli mržnje i poticanja na nasilje, a ne simboli pijeteta - rekao je Pupovac, koji je izrazio želje za brzim oporavkom ozlijeđene djece.

27. travanj 2024 12:23