StoryEditorOCM

Ugledni odvjetnik iz bogate obitelji proglašen krivim za ubojstvo žene i sina! Negirao je sve, evo što ga je otkrilo

Piše hina
3. ožujka 2023. - 06:55

Porota u Južnoj Karolini proglasila je u četvrtak bivšeg uglednog odvjetnika Richarda Alexa Murdaugha krivim za ubojstvo supruge i sina, nakon šest tjedana saslušanja koja su zaokupila pozornost javnosti diljem Sjedinjenih Država.

Porota od 12 članova, nakon gotovo tri sata vijećanja, proglasila je Murdaugha (54) krivim po dvije točke optužnice za ubojstvo supruge Maggie (52) i najmlađeg sina Paula (22), koji su pogubljeni iz neposredne blizine uz kućicu za pse na njihovu obiteljskom imanju 7. lipnja 2021.

Murdaugh je tvrdio da je nevin tijekom dramatičnih šestotjednih saslušanja, a dok je čitana presuda, stajao je bez emocija. Njegov odvjetnik zatražio je poništenje presude, što je sudac odmah odbio.

"Dokazi o krivnji su nepobitni", rekao je sudac Clifton Newman.

image

Alex Murdaugh

Handout/Afp

Murdaugh je potomak utjecajne pravničke obitelji iz okoline Charlestona. Iako je tvrdio da nije kriv za ubojstva, priznao je da je lagao o svom alibiju i počinjenom financijskom kriminalu, što je narušilo njegov kredibilitet kod porote.

Prijeti mu 30 godina doživotne robije nakon izricanja presude.

Slučaj je privukao intenzivnu medijsku pozornost s obzirom na ogromnu političku moć obitelji u okrugu Colleton, gdje se suđenje odvijalo. 

Desetljećima, do 2006. članovi obitelji obnašali su dužnost tužitelja na tom području, a Murdaugh je bio istaknuti odvjetnik u regiji Deep South.

Tijekom suđenja tužitelji su Murdaugha prikazivali kao lažljivca i tvrdili da je samo on imao sredstva i priliku počiniti ubojstva.

Izveli su 60 svjedoka, uključujući prijatelje i kolege, koji su svjedočili da je više od desetljeća krao milijune iz svoje odvjetničke tvrtke.

Tvrdili su da je ubio ženu i sina kako bi zataškao financijski kriminal koji mu se stavlja na teret, uključujući krađu milijuna dolara od partnera i klijenata kako bi priskrbio novac za opoide o kojima je bio ovisan i održavanje skupog načina života.

Među najjačim dokazima bilo je Murdaughovo prošlotjedno priznanje lažnog alibija u noći ubojstava. 

Murdaugh je promijenio svoj iskaz nakon što je porota preslušala audio-dokaz da je bio na mjesto zločina nekoliko minuta prije nego što su počinjena ubojstva.

Slučaj je pozorno praćen u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su svi mediji, pa i oni najozbiljniji, secirali život ove bogate obitelji, ponosne na tri generacije tužitelja i sudaca.

Dokumentarac, "Murdaugh Murders: A Southern Scandal" jedan je od najgledanijih filmova na Netflixu u SAD-u prošloga tjedna.

18. travanj 2024 05:13