StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStezanje remena

U mjesec dana plaće u Njemačkoj drastično pale, ovoliki pad nitko nije očekivao. Trgovci na malo su u najvećem problemu, pala i prodaja

Piše dv
7. lipnja 2022. - 12:05

Nemački trgovci na malo su zbog visoke inflacije u travnju pretrpjeli neočekivano snažan pad prodaje. Uprkos popuštanju koronamjera, njihova primanja bila su 4,7 posto manja u odnosu na prethodni mjesec – podaci su Saveznog zavoda za statistiku. Ako se ignoriraju cijene, realni minus je bio čak 5,4 posto, donosi Slobodna Dalmacija.

"Realna prodaja je tako dostigla najniži nivo od veljače 2021.", kažu statističari. Ekonomisti su očekivali prosječan pad od samo 0,2 posto.

Najviše je opala prodaja hrane. Trgovina neprehrambenim proizvodima je realno smanjena za 4,4 posto, dok je trgovina hranom pala za 7,7 posto. "Ovo je bio najveći pad prodaje iz mjeseca u mjesec od 1994. godine", objasnili su statističari, piše Deutsche Welle.

image

Obilje proizvoda čeka kupce

AFP

"Ovakav razvoj događaja je vjerojatno posljedica značajnog rasta cijena hrane." Prehrambeni proizvodi su u travnju stajali 8,6 posto više nego godinu dana ranije. Inflacija cijena hrane ponovno je bila znatno iznad prosječnog rasta potrošačkih cijena, koji je u travnju iznosio 7,4 posto.

U međuvremenu, prema mišljenju stručnjaka, trend rasta cijena hrane će se vjerojatno nastaviti. Prema studiji Allianz tradea, maloprodajne cijene hrane će u tekućoj godini vjerojatno porasti za više od deset posto.

Udruženje poljoprivrednika obnovilo je danas poziv na povećanje cijena hrane. "Hitno su nam potrebni veći prihodi od prodaje da bismo uopće mogli nastaviti poslovati", rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Joachim Rukvid u Augsburger algemeineu.

Poljoprivrednici su suočeni sa značajnim povećanjem troškova za dizel, gnojivo i stočnu hranu, rekao je on, piše Deutsche Welle.

image

Ima ulja, ali ne i kupaca

AFP
16. travanj 2024 09:14