StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Hilary‘ sve ruši

Tropska oluja poharala Kaliforniju: ima mrtvih, traje evakuacija pred razornim bujicama, otkazane stotine letova

Piše DV
21. kolovoza 2023. - 07:25

Tropska oluja Hilary izazvala je bujične poplave istočno i zapadno od Los Angelesa u nedjelju, nakon što je smrtonosnom snagom projurila meksičkim poluotokom Donjom Kalifornijom.

Jedna je osoba u Meksiku smrtno stradala u iznenadnim poplavama na poluotoku, gdje su neke ceste odnesene. Fotografije na društvenim mrežama pokazuju bujice kako šikljaju gradskim ulicama koje su pretvorene u rijeke.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom proglasio je izvanredno stanje za veći dio južne Kalifornije, s upozorenjima na iznenadne poplave koje je na snazi najmanje do do ponedjeljka u 3 sata ujutro po lokalnom vremenu.

image
Mario Tama/Getty Images Via Afp

To je područje koje je bilo izloženo dugim sušnim razdobljima. U planinskim i pustinjskim područjima bi u kratkom vremenskom razdoblju moglo pasti od 12 do 25 cm kiše, koliko obično u tim područjima padne na godišnjoj razini.

Prva tropska oluja koja je pogodila okrug Los Angeles od 1939. izazvala je ozbiljne poplave u planinama San Gabriel istočno od grada i obalnim područjima na sjeverozapadu okruga Ventura.

U okrug San Bernardino naređena je evakuaciju brojnih mjesta u planinama i dolinama, u kojima su se na fotografijama s društvenih mreža mogle vidjeti bujice vode, blata, kamenja i drveća.

U Wrightwoodu, oko 110 km sjeveroistočno od Los Angelesa, kiša je isprala drveće i blato niz brdo u Sheep Canyonu. Dalje prema istoku u Oak Glenu - jednom od pet gradića okruga San Bernardino pod naredbom o evakuaciji - voda koja je šikljala bacala je drveće, blato i kamenje u zrak.

image
Mario Tama/Getty Images Via Afp
image
Mario Tama/Getty Images Via Afp

Na zapadu, u naseljenijem okrugu Ventura, Nacionalna meteorološka služba upozorila je na poplave opasne po život, gdje je u roku od dva sata palo do 5 cm kiše. Meteorološka služba izvijestila je o automobilima zaglavljenima u zajednici Spanish Hills, gdje su vatrogasci izveli brzo spašavanje iz vode.

Guverner Newsom, koji obilazi područja po južnoj Kaliforniji, rekao je da je pustinjska oaza Palm Springs (oko 160 km istočno od Los Angelesa), bila suha kad je otišao u nedjelju, ali sat vremena poslije su ga izvijestili o "najobilnijim padalinama u povijesti Palm Springsa koje su pale u roku od jednog sata" pa su ulice ubrzo bile poplavljene.

image
Frederic J. Brown/Afp
image
David Swanson/Afp

"Tako se brzo ovaj sustav kreće. Ništa ne uzimajte zdravo za gotovo", rekao je Newsom na konferenciji za medije u Los Angelesu nakon što je izjavio da je obavijestio američkog predsjednika Joea Bidena, koji je naredio saveznim agencijama da prebace osoblje i zalihe u južnu Kaliforniju.

Otkazane su stotine letova u San Diegu, Las Vegasu i Los Angelesu. Ujedinjeni školski okrug Los Angelesa i Ujedinjeni školski okrug San Diega, dva najveća školska okruga u državi, otkazali su nastavu za ponedjeljak.

image
Robyn Beck/Afp
image
Robyn Beck/Afp
27. travanj 2024 15:19