StoryEditorOCM

Treći put u kratkom vremenu Rusi rade istu kobnu pogrešku, paradiraju u dometu moćnih HIMARS-a: ‘Jeb*** zapovjednici!‘

Piše dv
29. veljače 2024. - 18:59

Nevjerojatno, ali opet su to učinili! I to treći put u tjedan dana! Jučer su se naime, ruske snage iz 155. brigade mornaričkog pješaštva postrojile na otvorenom u dometu moćnih američkih HIMARS-a. Ukrajinski dron detektirao je ruske marince u Olenivki, oko 12 kilometara istočno od linije bojišta u istočnoj Ukrajini, a onda su im isporučili svije ukrajinske rakete M30/31. Svaka je raketa ispalila 182.000 smrtonosnih volframovih kuglica na ruske vojnike. U napadu je, kako piše Forbes, navodno poginulo 19 Rusa, uključujući pukovnika i još dva časnika. Zapovjednik brigade, pukovnik Mihail Gudkov je ranjen.

Ovo je bio treći put u tjedan dana da su ih pokosili HIMRSI. "Ovo više nisu izolirane pogreške", napisao je ruski vojni bloger Military Informant.

"Ovo je klinička slika", zgražao se.

Prošlog tjedna, 20. i 21. veljače, ukrajinske snage također su locirale odvojena veća okupljanja ruskih snaga unutar dometa HIMARS-a i odmah ih raketirali. Prvi napad bio je usmjeren na vojnike iz 39. odvojene gardijske motostreljačke brigade ruske vojske u Trudivskim na istoku Ukrajine. Dvije satnije pješaštva su se postrojile zajedno sa svojim zapovjednikom, pukovnikom Musaevom, kako bi im se mogao obratiti general bojnik Oleg Lvovič Mojseev, zapovjednik 29. kombinirane armije.

Mojseev je navodno bio na putu prema tamo kada im je iznad glava zazujao ukrajinski dron, a HIMARS ubrzo ispalio rakete. Linija bojišta je samo 30-ak kilometara zapadno, kod Vuhledara. Kao što je poznato HIMARS može lansirati rakete M30/31 na udaljenost od 90 kilometara.

Video snimke i fotografije koje su snimili preživjeli prikazuju veliki broj poginulih ruskih vojnika. Navodno ih je poginulo šezdesetak.

"Postrojili su ih na otvorenom polju", ispričao je jedan od preživjelih preživjeli dok je snimao pokolj.

"J****i zapovjednici!", opsovao je.

Već idućeg dana, dvije skupine ruskih vojnika ponovno su se okupile na otvorenom radi obuke i inspekcije.

Dvije odvojene formacije iz 328. zračno-jurišne pukovnije, 810. gardijske mornaričke pješačke brigade i 81. samohodne topničke pukovnije okupile su se u Nacionalnom parku prirode Oleški Sands, 30 kilometara južno od mostobrana ukrajinskog mornaričkog korpusa u Krinkiju. I njih je locirao ukrajinski dron, a potom topništvo – vjerojatno ponovno HIMARS – naciljalo i pobilo također šezdesetak boraca. Treći udar HIMARS-a na ono što je izgledalo kao ruska parada, dogodio se šest dana kasnije.

"Nikako da nauče", komentirao je Oleg Carev, još jedan ruski vojni bloger.

Teško je objasniti zašto se Rusi izlažu i postrojavaju kao ‘glineni golubovi‘ za vježbu gađanja HIMARS-om, ali samo dok se ne shvati stroga vertikalno postavljena hijerarhija ruskog vojnog vodstva i obuke, komentator i analitičar Forbesa. U zadnje dvije godine prema nekim procjenama, poginulo je oko 300.000 Rusa - ili čak više od 400.000, ako se vjeruje tvrdnjama ukrajinske vlade. Navodno je u četveromjesečnoj bitci za Avdiivku, poginiulo 30.000 Rusa. Što se tiče Ukrajinaca, Volodimir Zelenski je ustvrdio da je 31.000 ukrajinskih vojnika umrlo u dvije godine, što bi moglo značiti da ih je još oko 100.000 ranjeno. Američke procjene ukrajinskih žrtava su, pak, znatno veće.

Budući je mnogo ruskih vojnika poginulo, Kremlj je skratio obuku za mnoge nove regrute kako bi ih brže poslao na prvu liniju, unutar svega nekoliko tjedana nakon što su mobilizirani. Rizik takve vremenski skraćene obuke novih vojnika je stalno iscrpljivanje ruske vojske od 400.000 vojnika u Ukrajini jer su gubici veći od broja novaka. No, postoji i drugi rizik u žurbi.

"Kvaliteta novih regruta nastavlja se pogoršavati", izvijestila je ovog tjedna ukrajinska analitička skupina Frontelligence Insight.

"U završnoj fazi bitke za Avdiivku, skupina (ruskih zarobljenika) zarobljenih u veljači regrutirana je sredinom siječnja", kako su izvijestili.

"Ovo ukazuje na ishitrene napore da se postignu ciljevi raspoređivanjem raspoloživih ljudskih resursa unatoč nedostatku odgovarajuće obuke", dodaje se.

Ako su doista vojnici mobilizirani u siječnju zarobljeni mjesec dana kasnije, moguće je - imajući na umu vrijeme potrebno za prebacivanje na front i provedeno u borbi - da su prošli tek nekoliko dana obuke, navodi Forbes i konstatira kako su slabo ili nikako obučene vojne snage nedisciplinirane snage, odnosno oni su, slikovito rečeno, ‘meso‘ u onome što Ukrajinci opisuju kao ruske napade ‘ljudskim valovima‘ koji rezultiraju golemim ruskim gubicima.

Stoga, kako navodi Forbes, nikome ne bi trebalo biti iznenađenje što je ruska brigada poput 155., nekoliko puta uništavane i popunjavane, a sada popunjene slabo obučenim vojnicima i časnicima koje nije briga, učinila tako nesmotrenu pogrešku i postrojila svoje svježe ‘meso‘ da neki pukovnik ili general dođe u inspekciju - i da ga onda ‘samelju‘ ukrajinski projektili.

"Još jedna formacija, još jedna ceremonija dodjele nagrada, još jedan udar šrapnela HIMARS-a", lamentirao je ruski bloger Military Informant. To bi se moglo sve dok Ukrajincima ne ponestane raketa M30/31 za HIMARS-e.

Sjedinjene Države bile su glavni dobavljač raketa za ukrajinske sustave HIMARS, a republikanci u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a, koji su naklonjeni Kremlju, blokirali su daljnju američku pomoć Kijevu još u listopadu. Kad raketa ponestane Rusi će moći paradirati do mile volje samo nekoliko kilometara od prve linije.

 

26. travanj 2024 21:17