StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPutinova zvijezda

Totalni šok nakon što je razotkriveno lice famozne ‘Donbass Devushke‘: ‘Pa ona je naša...‘

Piše JL
17. travnja 2023. - 17:20

Iza glavnog ruskog propagandnog kanala poznatog po širenju dezinformacija o ratu u Ukrajini pod nazivom "Donbass Devushka", koji je objavio i lažnu verziju "tajnih dokumenata iz Pentagona", stoji bivša časnica američke mornarice koja je nedavno otpuštena iz aktivne vojne službe.

Naime, ispostavilo se da je "Djevojka Mila iz Luganska", koja vodi podcaste s prokremaljskim propagandistima - Sarah Bils, razvedena 37-godišnja Amerikanka iz New Jerseya. Razotkrili su je članovi "North Atlantic Fella Organisation" (#NAFO), online zajednice koja se bori protiv ruske propagande, piše Jutarnji list.

NAFO je usporedio fotografije i druge informacije iz jednog od podcast videa i otkrio da je njezino pravo ime Sarah Bils, ali ga je nedavno službeno promijenila u drugo, više rusko ime.

Donbas Devushka pojavila se na društvenim mrežama nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Izgradila je značajan broj pratitelja pojavljujući se kao lice ruske propagande, skupljajući novac za rusku invaziju.

Njezin kanal na Telegramu objavljuje više "zabranjenih" sadržaja, uključujući memeove, lažne slike i ultra-nasilje: poput podržavanja ubojstva američkog dobrovoljca koji je otišao u Ukrajinu, videa mrtvih Ukrajinaca i videozapisa podrške odrubljivanju glave ukrajinskom zarobljeniku od strane wagnerovaca.

Koristeći razne pseudonime, uključujući CheburekiVibes, MeatballSubZero, YuGopnik, GhostofLugansk, prikupila je 135.000 pretplatnika za svoj podcast na kojem emitira s bakalarskim "ruskim" naglaskom.

Nekoliko njezinih računa na Twitteru je suspendirano, ali neustrašiva Bils je izgradila Donbas Devushkino carstvo dezinformacija - pod nazivom "djevojka i mačka protiv cijelog svijeta".

YouTube kanal otvorila je prošlog srpnja, a zatim još jedan Twitter račun pod imenom @Luganskforlife.

Također, barem na društvenim mrežama, tvrdi da je stručnjakinja za geopolitiku i povijest kao i da studira na Školi politike i globalnih studija na Sveučilištu Arizona State.

Međutim, razlike između njezine ličnosti na društvenim mrežama i stvarnosti su zapanjujuće.

Dok je svojim pratiteljima govorila da se nalazi u Lugansku, zapravo se nalazila na sudu gdje je vodila spor sa svojim suprugom. Također, okolnosti pod kojima je Bils napustila mornaricu nisu jasne.

Sudjelovala je u sudaru pri velikoj brzini, ali tvrdnje da je otpuštena zbog vožnje u pijanom stanju nisu potvrđene i ne postoje sudski zapisi da je procesuirana.

Sama Bils tvrdi da je "izbačena" iz vojske zbog svojih "ljevičarskih stavova".

Bivši suradnici izrazili su zabrinutost za njezino mentalno zdravlje i nazvali je patološkom lažljivicom. Njezina majka ustvrdila je da njezina kći često izmišlja priče.

Intervjuirana tijekom vikenda u svom domu, Bils je priznala da je administratorica računa Donbas Devushka i voditeljica podcasta.

Dodala je da je jedna od 15 osoba uključenih u vođenje mreže i odbila je imenovati ostale.

Prema Wall Street Journalu, Telegram račun Donbas Devushka odigrao je ključnu ulogu u širenju tajnih američkih dokumenata iz Pentagona koje je navodno objavio zrakoplovac prve klase Jack Teixeira, postavljajući ih na niz opskurnih internetskih chat soba. No Bils je zanijekala da je osobno umiješana.

Podijeljene su dvije verzije ključnih dokumenata: jedna je pokazala da ruski gubici daleko premašuju ukrajinske, a druga loše uređena verzija pokazala je suprotno. Skupina istraživačkih novinara Belligcat tvrde da je lažnu verziju dokumenata koja tvrdi da Ukrajina ima omjer gubitaka vojnika 7 prema 1 i da "gubi rat" kreirao Telegram kanal "Donbass Devushka", no Bils tu tvrdnju negira.

26. travanj 2024 21:21