StoryEditorOCM

Talijani gase odašiljače koji ometaju hrvatski TV-signal

13. studenog 2016. - 10:07

Prema odlukama državnih tijela Italije, talijanski nakladnici ovih dana napokon započeli isključivati svoje međunarodno neusklađene odašiljače na kanalima koje prema međunarodnim sporazumima upotrebljava Hrvatska, a koji su dugi niz godina stvarali smetnje prijmu hrvatskih televizijskih programa.
Vijest koaj će obradovati sve TV-gledatelje duž hrvatske obale Jadrana priopćila je agencija HAKOM navodeći kako se gašenje ometajućih odašiljača realizira kroz postupak dobrovoljnog gašenja ili prelaskom programa u druge mreže na kanalima koji ne uzrokuju smetnje glkedateljiam u Hrvatskoj. Prva su isključivanja odašiljača započela u regijama Friuli Venezia Giulia, Veneto i Puglia, a gašenje bi trebalo biti završeno do konca studenoga.
Isključivanje talijanskih odašiljača bi trebalo ukloniti smetnje i tako poboljšati prijam hrvatskih programa u digitalnim regijama D5 (Istarska županija i Primorsko-goranska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija) te dijelom u D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D7 (Zadarska županija i Šibensko-kninska županija), stoji u priopćenju.
Inače, gašenje talijanskih odašiljača rezultat je višegodišnjih nastojanja HAKOM-a koji je, uz prijave smetnji, godinama na adrese međunarodnih institucija uporno isticao problem smetnji. HAKOM je obavljao mjerenja duž cijele obale i na otocima, od Savudrije do Prevlake te je, primjerice, u posljednjih osam godina poslano više od 3900 prijava smetnji prema talijanskoj administraciji sa zahtjevom za njihovim uklanjanjem.
 

18. lipanj 2024 07:16