StoryEditorOCM

‘Taknuo sam je, krenuli su grozni plikovi i rane, još nisam dobro‘, kaže vrtlar o biljci, jako čestoj i u Dalmaciji

Piše dv
13. lipnja 2023. - 17:05

Jedan vrtlar u Britaniji je dobio opasne plikove u rukama nakon što je u ruke uhvatio divlji pastrnjak, biljku koja je jako česta i u Hrvatrskoj. Osim plikova dobio je i grozne opkline, otvorene rane...

Naime, preko kože mu se prelio sok biljke koji sprječava zaštitu kože od sunčevih zraka, što dovodi do jezivih opeklina, piše Daily Mail u tekstu pod naslovom: "Najopasnija biljka u Britaniji ponovno je napala, spržila je kožu vrtlara..."

Ta biljka je invazivna vrsta koja se često nalazi u blizini živica, cesta i rijeka, a biljka može ozbiljno oštetiti ljudsku kožu i vrtlari bi trebali biti oprezni pri rukovanju.

‘Dok sam skidao svoj zaštitni kombinezon, sigurno sam utrljao sok na golu ruku‘, priča vrtlar. 

Ono što je čini tako opasnom jest činjenica da ne uzrokuje trenutačnu bol – tako da njegove žrtve mogu nastaviti gorjeti na suncu. I onda bude prekasno...

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

- Bio sam na suncu, ali tek nakon nekoliko sati sam počeo osjećati simptome. Prije pojave mjehura ruka mi je bila sve toplija. Koža je izgledala jako crvena, a zatim je počela stvarati mjehuriće. Pojavili su se veliki mjehurići koji su bili ispunjeni vodom i kasnije su puknuli. Ruke su mi ozdravile tek nakon nekoliko tjedana, bile su to otvorene rane - rekao je vrtlar, navodeći da još nije skroz ozdravio. 

Vrtovi u Hrvatskoj ljeti nam daju obilje plodova, ali kriju i određene opasnosti. Jedna od njih je divlji pastrnjak za kojega možda niti ne znate da raste među vašim povrćem, piše Agroklub

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

Divlji, samonikli pastrnjak jednak je kultiviranom, što znači da ga možete koristiti u juhama, varivima i drugim jelima u kojima i inače koristitite korjenasto povrće. No, može izazvati crvenilo, a nakon toga i plikove na koži, posebno ako ste ga dirali oznojeni i izloženi suncu. Naime, on, kao i kultivirani, sadrži fototoksične furokumarine koji pod utjecajem sunčevog svjetla mogu izazvati takvu reakciju.

image

Rane i plikovi od biljke

/Shutterstock

- Ovome sam se sama osvjedočila prošloga ljeta. Nakon par sati provedenih u bašči, u plijevljenju i okopavanju, sutardan ujutro na nadlanici i zapešću su mi se pojavile crvene mrlje, poput opeklina. Nije mi bilo jasno o čemu je riječ, iako sam već tada znala za opasnost koju krije ova biljka. Nakon 24 sata, mrlje su prešle u plikove, a jedan od njih je bio vrlo velik i bolan te je zahtijevao tretman antiseptikom. Zarastanje je trajalo, a ožiljak je tu i nakon godinu dana - navodi novinarka portala Agroklub.

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock
19. rujan 2024 20:39