StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRusi zapucali...

Tajni dokumenti otkrili detalje jezivog incidenta: u rujnu smo bili nadomak Trećeg svjetskog rata!

Piše Karla Juničić/JL
13. travnja 2023. - 14:39

Ruski borbeni zrakoplov ispalio je projektil na zrakoplov britanskih snaga (RAF) s posadom iznad Crnog mora u rujnu prošle godine, što je moglo predstavljati ratni čin, sugeriraju tajni obavještajni podaci koji su procurili u javnost.

Do skorog obaranja došlo je zbog loše komunikacije između ruskog pilota i operatera zemaljskog radara, prema izvješću The New York Timesa objavljenom u srijedu. Pilot je naciljao britanski zrakoplov i zapucao, ali projektil je navodno zakazao i nije ispravno ispaljen, prema navodima američkih obrambenih dužnosnika i nedavno procurjelom povjerljivom obavještajnom izvješću koje citira NYT.

Američki obrambeni dužnosnici rekli su NYT-u da je ruski pilot krivo protumačio ono što mu je govorio radarski operater na zemlji i mislio da ima dopuštenje za pucanje. Susret koji je zamalo završio obaranjem dogodio se između četveromotornog špijunskog zrakoplova poznatog kao RC-135 Rivet Joint i dva ruska borbena zrakoplova Su-27, rekla su dva američka obrambena dužnosnika koja su izravno upoznata s incidentom.

Britanski zrakoplov C-135 Rivet Joint često ima posadu od oko 30 ljudi i kadar je presretati brojne komunikacijske kanale. Prema riječima američkih dužnosnika, koji su željeli ostati anonimni, britanski zrakoplov slušao je presretnutu komunikaciju između ruskog radarskog kontrolora na zemlji kada je jedan od pilota ruskog Su-27 poslan da nadgleda letjelicu, prenosi Jutarnji.hr.

U listopadu je britanski ministar obrane Ben Wallace rekao Donjem domu da je ruski borbeni zrakoplov "ispustio projektil" u blizini RAF-ova zrakoplova iznad Crnog mora. On tada nije opisao incident kao paljbu "u pokušaju". Rekao je da se incident dogodio u "međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora" 29. rujna i dodao da je "nenaoružani RAF-ov RC-135 Rivet Joint bio u interakciji s dva ruska naoružana borbena zrakoplova SU-27", od kojih je jedan "ispustio projektil u blizini RAF-ova zrakoplova izvan vidljivog dometa".

Wallace je obavijestio Donji dom da je komunicirao s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom koji je britanskom kolegi odgovorio da je incident bio "tehnički kvar na lovcu Su-27".

30. travanj 2024 08:42