StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTeška artiljerija

Švedska odlučila Ukrajincima poslati haubice koje je svojevremeno htjela kupiti i Hrvatska vojska. Evo o kakvom se topničkom sustavu radi

Piše Anita Belak Krile/sd
10. siječnja 2023. - 15:13

Švedska će u Ukrajinu poslati topnički sustav Archer (Strijelac)  kako bi pomogla vojsci Volodimira Zelenskoga u potiskivanju ruskih trupa. Potvrdio je to švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom. Poručio je kako je Ukrajini potrebno više ofenzivnog oružja sa Zapada i da Švedska mora i želi dati svoj doprinos, piše Slobodna Dalmacija.

“Nije pitanje trebamo li to poslati, nego kada ćemo to poslati”, rekao je ministar za švedski Expressen.

Upitan postoji li rizik od eskalacije rata ovim potezom, Billstrom je rekao: ”Upravo suprotno. Predugo smo se suzdržavali u tom pogledu. Ranije nismo shvaćali da će se ovaj rat odužiti ako Ukrajina ne dobije vojnu opremu koja će joj osigurati pobjedu na bojnom polju“ – kazao je.

Glavne odlike artiljerijskog sustava Archer su njegova potpuna automatiziranost djelovanja, visoki stupanj umreženosti i izvrsna pokretljivost. Samohodni top proizvodi multinacionalna tvrtka BAE Systems Bofors. Dizajn Archera daje prioritet preživljavanju vojnika i platforme. Operatori kontroliraju cijeli topovski sustav iz sigurnosti oklopljene kabine. Archeru treba manje od 30 sekundi od trenutka kada operateri prime poziv za paljbu da zaustavi vozilo, postavi poziciju za akciju i ispali prvi metak. Manje od 30 sekundi nakon što je misija obavljena, Strijelac je ponovno u pokretu.

Osnovno oružje Archera je haubica kalibra 155 mm. Uz haubicu je postavljen i sustav za automatsko punjenje s 40 granata. Sam proces punjenja kontrolira se pomoću računala.

Top se nalazi na kotačima i namjenski je napravljen da drži korak s brzim kopnenim snagama i pruža vrhunsku mobilnost. Cijeli sustav težak je 30 tona, operativni radijus iznosi mu 500 kilometara, a može se prevesti transportnim avionom tipa Airbus A400M Atlas. Maksimalna brzina kretanja iznosi 70 kilometara i osigurava je turbodizelski motor snage 340 konjskih snaga.

Archere je svojevremeno namjeravala nabaviti i Hrvatska, no u konačnici se odlučila za jeftinije njemačke PzH 2000 iz vojnih viškova Bundeswehra. BAE Systems tvrdi da je od početka rata u Ukrajini značajno porastao interes za sustav Archer.

Archer se može svrstati u istu klasu haubica poput Nexterovog Caesara, Denelovog G6, odnosno Soltamovog Rascala. Uz moćan top, samohotka je naoružana Kongsbergovim daljinski upravljivim oružanim sustavom M151 Protector kalibra 12,7 milimetara. Sustav sa standardnim granatama ima domet od 40 kilometara te se povećava do 60 kilometara ako se koriste GPS-om navođene granate tipa M982 Excalibur.

Platforma sustava Archer je komercijalni šumski traktor Volvo A30D 6×6 kod kojeg je dodana oklopljena kabina za smještaj četiri člana posade. Kabina je smještena na prednji dio vozila dok je središnji i stražnji dio ostavljen za smještaj topničkog sustava, sustava za automatsko punjenje i sustava za stabilizaciju.

30. travanj 2024 02:49