StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVA EPIDEMIJA

Sve više djece liječnicima dolazi s čudnim problemom: ‘To inače pogađa starce, krivi su mobiteli...‘

Piše Dorotea Hrastić/JL
18. listopada 2022. - 11:41
Bolest suhog oka karakteristična je za ljude u šezdesetima, a dosad je bilo nezamislivo da to pogađa šestogodišnjake, kažu stručnjaci/photoalto/profimedia//

Među djecom vlada nova epidemija, tvrde stručnjaci, a klinci se već u dobi od šest godina suočavaju s očnim bolestima koje su dosad bile karakteristične za osobe u starijoj životnoj dobi. Ovdje je riječ o bolesti suhog oka, koja se javlja kod djece koja previše vremena provode zureći u ekrane, od televizije, preko pametnih telefona do tableta, piše Jutarnji list.

Posljedice bolesti suhog oka javljaju se kada suze ne mogu osigurati odgovarajuće podmazivanje očiju.

Bolest obično pogađa osobe u starosti od 50 do 60 godina, a ako se ne liječi, može biti izuzetno bolna sa simptomima kao što su umorne, crvene i osjetljive oči. Oboljeli su uspoređivali osjećaj s onime kada sjeckaju luk, odnosno, sa stalnim osjećajem žarenja.

image

Djeca u osnovnoškolskoj dobi sve češće dolaze na preglede očiju

Peakstock/sciencephoto/profimedia/

Sarah Farrant, optometristkinja odnosno inženjerka očne optike i specijalistica za suho oko, kaže da se sve više susreće s djecom osnovnoškolske dobi, koja s takvim stanjem dolaze u njezinu ordinaciju Earlam and Christopher u Somersetu. Za to djelomično krivi povećanje vremena koje se provodi ispred ekrana, jer gledanje u ekran dramatično smanjuje stopu treptanja.

-Kada sam otvorila svoju kliniku prije 15 godina nije bilo niti jednog djeteta koje se pojavilo s takvim stanjem. Međutim u posljednjih pet ili šest godina sve više djece viđam s bolešću suhog oka. Moj najmlađi pacijent imao je šest godina, što je nekada bilo nezamislivo.- objašnjava Sarah Farrant, a prenosi Daily Mail.

Prevalencija mlađe djece koja koristi šminku bi također mogla potaknuti porast problema s očima, dodaje. Ako se ne liječi, stanje može uzrokovati nepovratno oštećenje nekih žlijezda u kapcima koje proizvode suze.

Doktor Matthew Olsen iz tvrtke Thea Pharmaceuticals, koja stvara proizvode za liječenje suhog oka, rekao je da se pokazalo kako bolest ima veliki utjecaj na kvalitetu života.

-Moramo podići svijest o važnosti brige o očima među svim dobnim skupinama.- zaključuje Matthew Olsen.

28. travanj 2024 01:51