StoryEditorOCM

Ivan Šolić detaljno o zahladnjenju koje uskoro stiže u Hrvatsku: Evo gdje će biti najveći minusi i najviše snijega

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula
5. siječnja 2024. - 14:07

Iza nas je jedna od najtoplijih godina u povijesti mjerenja, kažu klimatolozi, dok smo na krilima iznadprosječno visokih temperatura zraka zagazili i u 2024. Zanimljivost je da su proteklih dana temperatura mora (Hvar 16 °C, Split 15 °C) i temperatura zraka gotovo podjednake, pa novogodišnje osvježenje u moru gotovo da i nije bila neka vijest u udarnom terminu dnevnika. Takve vremenske prilike idealna su podloga za razvoj bolesti i virusa, stoga ne čudi što je pola Dalmacije – zaleglo.

U posljednjim danima 2023. najavili smo vam potencijalno zahladnjenje oko 8. 1. 2024. Već za nekoliko dana ono je "stiglo" na prognostičke mape pa smo ga mogli malo bolje secirati. Proteklih dana zahladnjenje je u medijima postalo glavna vijest i otvorilo se pravo malo natjecanje tko će biti kreativniji, maštovitiji i okruniti što zvučnijim epitetom nadolazeću promjenu vremena i u tom se, moramo istaknuti, otišlo predaleko i vrijeme je da se stavi "balun na zemlju". Ako očekujete dolazak pingvina, polarnih medvjeda (kako su naši susjedi Talijani ilustrirali nadolazeće zahladnjenje), sibirsku hladnoću, hrvatsku inačicu filma "The day after tomorrow", utješit ćemo vas, ništa se spektakularno, neuobičajeno ni senzacionalno neće dogoditi. Stiže vrijeme i temperature koje su primjerenije razdoblju godine u kojem se nalazimo, u odnosu na one koje nas prate proteklih dana. S obzirom na klimatološke podatke s početka teksta (jedna od najtoplijih godina u povijesti mjerenja), ni ne čudi što je zima u zimi postala – vijest. Također, zahladnjenje ne bi trebalo potrajati više od nekoliko dana.

Kontinent će biti zatrpan snijegom!

Dok Dalmatinci u nedjelju budu ispijali kavu na štekatu, kontinentalci će posipati sol za snijeg. Da, dobro ste pročitali. Već u jutarnjim satima kiša će prijeći u snijeg u najvišem gorju, a u poslijepodnevnim satima očekuje se pad snježne granice pa će kiša do večernjih sati gotovo posvuda u unutrašnjosti domovine prijeći u snijeg. Na akumulaciju snijega utjecat će više faktora, prije svega nadmorska visina, vlažno i toplo tlo pa je sigurno da će se u nizinama u početku padanja dio tog snijega i otopiti, ali čini se kako bi se veći dio unutrašnjosti u nedjelju trebao zabijeljeti.

Posla za zimske službe će, čini se, biti ponajviše u sjevernoj Lici i Gorskom kotaru (20-30 cm snijega), na potezu Petrinja – Nova Gradiška (10-20 cm), slavonskom gorju (okolica Požege) 15-20 cm... U noćnim satima će se zabijeljeti i istok zemlje. Jedno je sigurno, ondje gdje se stvori snježni pokrivač, zadržat će se danima s obzirom da će minusi okovati kontinent i bit će to jedna lijepa zimska priča i mali podsjetnik, barem donekle, kako su zime nekada izgledale. Temperature će se u jutarnjim satima u unutrašnjosti spuštati i ispod -10 °C, a u Lici bi se one mogle spustiti i do -15 °C!

Na kraju, pamet u glavu! Ako ste planirali put kroz Liku i Gorski kotar u nedjelju, preporučujemo da pošto-poto izaberete neki drugi dan. Također, s obzirom na olujne, na burovitim područjima sjevernog Jadrana lokalno i orkanske udare bure i snježnu mećavu kroz sjevernu Liku i Gorski kotar, mislimo da će velik izazov za zimske službe biti uopće osigurati normalno odvijanje prometa i već sada je očigledno kako će brojne dionice biti zatvorene, promet preusmjeravan... A ako baš nemate izbora i morate na put, obvezno se o opasnim vremenskim prilikama informirajte na službenim stranicama DHMZ-a, a o stanju u prometu na stranicama HAK-a.

SUBOTA - CIKLONA I OLUJNI UDARI JUGA!

Iako je sav meteorološki fokus na nadolazećem zahladnjenju, ispod radara nam nikako ne smije proći ciklona koja će se sa svojim centrom iz Tirenskog mora izmjestiti u srednji Jadran. Ona će biti glavni "krivac" izrazito nepovoljnih atmosferskih prilika u Dalmaciji u subotu, koju će obilježiti vrlo jako jugo s mjestimice olujnim udarima, zbog čega je meteoalarm DHMZ-a uključio narančasto upozorenja (očekivani maksimalni udari juga 35-55 čvorova). Veće oborine već će u jutarnjim satima zahvatiti južni Jadran, a prema sredini dana i poslijepodnevnim satima (kada će biti i najobilnije) kiša i pljuskovi širit će se prema srednjoj i sjevernoj Dalmaciji. Uza sve navedeno, pomorski promet bit će u velikom iskušenju, a biometeorološke prilike u cijeloj Dalmaciji vrlo nepovoljne.

image

Očekivana visina snijega/Meteoadriatic

NEDJELJA - DALMACIJA I KONTINENT DVA (METEOROLOŠKA) SVIJETA

Za nedjelju, kada će se u Dalmaciji izmjenjivati oblačna (tanka visoka i srednja naoblaka) i sunčana razdoblja sa sve češćom dominacijom sunčanih prema drugom dijelu dana i uz proljetne temperature zraka uz obalu i na moru i od 15-ak stupnjeva, možemo slobodno reći da će biti – savršena! Ništa neće dati naslutiti da će se u isto vrijeme na kontinentu stvarati snježni pokrivač. Nema sumnje, u nedjelju će Dalmacija i kontinent biti dva (meteorološka) svijeta. Bura koja će već u jutarnjim satima stvarati probleme na sjevernom Jadranu, brzo će se proširiti na sjevernu Dalmaciju, a u poslijepodnevnim satima i na srednju Dalmaciju, gdje će prema večeri jačati, a živa u termometru će naglo padati...

image

Prognoza za temperature zraka u ponedjeljak/Meteoadriatic

U IŠČEKIVANJU POLARNOG MEDVJEDA DOČEKAT ĆEMO - ZDRAVO ZIMSKO VRIJEME...

Zbog samog položaja spomenute ciklone, u Dalmaciji će zahladnjenje biti suhog karaktera pa snijeg ne treba očekivati ni u Zagori. Iako naoblake u ponedjeljak neće nedostajati, ona će posvuda u Dalmaciji biti sterilna. Fokus će biti na osjetnom padu temperature zraka u odnosu na današnje vrijednosti, te vrlo jakoj i olujnoj buri koja će, ne sumnjamo, pod Velebitom stvarati brojne poteškoće u normalnom odvijanju prometa.

Kad je o Dalmaciji riječ, udari bure bit će najjači na njezinu sjevernom dijelu. Iako temperatura zraka u ponedjeljak neće imati negativan predznak, zbog bure, osjet hladnoće bit će pojačan pa će u Dalmaciji biti pravo zimsko raspoloženje, osobito na njezinu sjevernom dijelu. U Splitu će maksimalna dnevna temperatura dosegnuti 8 °C, dok će ona u Zadru biti i nekoliko stupnjeva niža.

image

Stiže zima - Meteociel.fr ECMWF

U isto vrijeme, uz buru i maksimalne dnevne temperature zraka 3-4 °C, osjet hladnoće u Zagori bit će pojačan, dok će prema večernjim satima Zagora "utonuti" u minus i bit će to prva ovogodišnja prava hladnoća u kontinentalnoj Dalmaciji, a uz vedru noć minimalne temperature će se u utorak ponegdje u Zagori spustiti i ispod -5 °C. Ako to neće ubiti viruse, pitamo se a što hoće.

Ciklona će nas brzo napustiti, tlak zraka rapidno rasti, a našim prostorima će od utorka zagospodariti anticiklona i donijeti savršeno vrijeme. Sunca u Dalmaciji neće nedostajati od utorka, ali (zbog vedrih noći) ni mraza u Zagori. Jutra će biti zaista hladna, osobito u Zagori, dok će se živa u termometru i uz obalu opasno približiti "nuli". Stoga je slab mraz moguć ponegdje čak i uz obalu. Maksimalne dnevne temperature od sredine tjedna bit će u porastu, ali ipak one ne bi trebale dosezati vrijednosti kakve bilježimo posljednjih dana. Preporučujemo sunčane naočale i deblju jaknu u prvoj polovini tjedna, a sunčane naočale i srednje debelu jaknu u drugoj polovini tjedna.

29. travanj 2024 07:30