StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSedam godina nade

Susjedna država donosi mjere za zaustavljanje odlaska mladih; U roku od četiri mjeseca bit će im zagarantiran posao

Piše dv
27. listopada 2023. - 14:58
Ako zažive nove mjere zapošljavanja, mladi će sve manje napuštati Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu (ilustracija)/Shutterstock

Problem odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, kao i iz drugih država regije, mući ove prostore niz godina, a problem nezapsolenosti još i duže.

Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine odlučilo je riješiti oba, međusobno isprepletena problema.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH jučer je usvojio sedmogodišnju strategiju zapošljavanja, koju još treba potvrditi Dom naroda Parlamenta FBiH.

Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH je u suradnji s Međunarodnom organizacijom rada (ILO) i drugim partnerima pripremilo sedmogodišnju strategiju zapošljavanja.

Strategijom zapošljavanja nastoji se pridonijeti povećanju osobne zapošljivosti, razvijanju i unapređenju usklađenosti vještina sa zahtjevima tržišta rada. Strategijom se, između ostalog, prepoznaje garanciju za mlade kao potpuno novi model zapošljavanja mladih koji izlaze iz sustava obrazovanja i onih koji su ostali bez zaposlenja.

"Garancija za mlade jamči pronalazak posla u roku od četiri mjeseca od prijave na evidenciju nezaposlenih i kao takva je mehanizam kojim ćemo, nadam se, zaustaviti odlazak mladih iz ove zemlje", obrazložio je ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić (NiP), piše Klix.ba.

ekonomija brige i neplaćene usluge

Prema njegovim riječima, oni koji uđu u proces garancije za mlade imaju jednu od četiri mogućnosti, i to zapošljavanje, kontinuirano osposobljavanje, praksu ili pripravnički staž.

"Pilotiranje garancije za mlade već je počelo, a za pilot općine izabrali smo manje sredine, Visoko i Čitluk. Nakon pilotiranja koje je osnovni uvjet za pripremu plana, implementacija garancije kao novog modela zapošljavanja proširit će se na sve sredine u BiH. Provođenjem garancije za mlade, države članice i kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji obavezuju se da će osigurati da svi mladi dobiju kvalitetnu ponudu za zaposlenje, nastavak obrazovanja, učenje kroz rad ili stažiranje u roku od četiri mjeseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja", izjavio je ministar Delić.

image

Mladi već neko vrijeme moraju napuštati BiH u potrazi za poslom

/Shutterstock

Naglasio je da se strategijom zapošljavanja prepoznaje i ekonomija brige, za koju je naveo da je model kojim se na tržištu rada nastoje prepoznati neplaćene usluge koje uglavnom obavljaju žene koje, prema dostupnim istraživanjima, uzimaju veći udjel u postotku nezaposlenih, i to u kategoriji teže zapošljivih osoba.

"Osim navedenog, moram dodati i Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih koji je također prepoznat strategijom, a upravo ovim zakonom nastojat ćemo napraviti reformu zavoda i službi za zapošljavanje i razdvajanje evidencija aktivnih od pasivnih tražilaca posla", istakao je Delić.

Očekuje da bi sve zajedno trebalo u idućih sedam godina pridonijeti poboljšanju situacije na tržištu rada, priopćili su iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, prenosi Klix.ba.

Kada navedeni cilejvi zažive u praksi, najprije u Visokome i Čitluku, a poslije i u cijeloj Federaciji BiH, mladi bi ne samo mogli ostajati u Bosn i Hercegovini, nego se u nju i vraćati. Sedam godina ne ćinis e puno u desetljećima slabe zapošljivosti, međutim te godine za mlade su goleme, oni ne mogu toliko čekati, tada će već postati "stari". zato je važno dase rezultati pokažu što prije.

image

Kada zažive garancije za zapošljavanje mladih, ne samo da oni neće odlaziti nego će se drugi možda i vraćati (ilustracija)

Jakov Prkic/Cropix/Cropix
29. travanj 2024 13:04