StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSve je razoreno

Stravične scene iz Ukrajine obilaze svijet: morbidna izjava iz Kremlja čini ih još težima, evo gdje su najveća razaranja

Piše DV
23. siječnja 2024. - 14:09

U najnovijem masovnom ruskom zračnom napadu na Ukrajinu, izvedenom u noći s ponedjeljka na utorak, ubijene su najmanje četiri osobe i ranjeno 60-ak ljudi, dok neki ukrajinski mediji izvještavaju o pet, odnosno šest smrtno stradalih. Meta ruskih udara bilo je više gradova i mjesta, no snimke najvećih razaranja i vijesti o najvećim žrtvama dolaze iz Harkiva i Kijeva. Kremlj je i ovoga puta, upitan za komentar o ukrajinskim izvješćima o smrtonosnim udarima na ta dva grada, poručio da ruska vojska ne gađa civile kada gađa objekte u Ukrajini te da su novi napadi bili usmjereni na tvrtke koja proizvode projektile, eksplozive i streljivo.

NOVO 13:11 Prema najnovijim informacijama, koje prenose ukrajinski mediji, najmanje šest osoba je poginulo, a oko 70 je ozlijeđeno u posljednjem masovnom ruskom raketnom napadu na niz gradova i mjesta u Ukrajini. Najveća razaranja i broj žrtava zabilježeni su u Harkivu i Kijevu, piše Jutarnji list. 

12:23 O najnovijim napadima na Ukrajinu oglasilo se rusko ministarstvo obrane. Priopćili su da su njihove snage pokrenule raketne napade na ukrajinska vojna proizvodna postrojenja i uspješno pogodile sve predviđene ciljeve. Napadi su, kako je navedeno, izvedeni zračnim i kopnenim projektilima na tvrtke koja proizvode projektile, eksplozive i streljivo, navelo je rusko ministarstvo u izjavi koju agencija Reuters nije mogla neovisno provjeriti, prenosi The Guardian.

Iako snimke iz Ukrajine pokazuju razorene stambene blokove u Kijevu i Harkivu i ozlijeđene civile, Kremlj je i ovoga puta, upitan za komentar o ukrajinskim izvješćima o smrtonosnim udarima na ta dva grada, da ruska vojska ne gađa civile kada gađa objekte u Ukrajini.

Upitan jesu li udari odgovor Moskve na, kako je Rusija rekla, ukrajinski topnički napad na grad Doneck u istočnoj Ukrajini koji je pod kontrolom Rusije u nedjelju, u kojem je ubijeno 27 ljudi, glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je: "Ne, ne možete to reći. Mi nastavljamo našu specijalnu vojnu operaciju i naša vojska ne pogađa društvene objekte i stambene četvrti i ne pogađa civile, za razliku od kijevskog režima. To je ono što našu vojsku bitno razlikuje od vojske režima u Kijevu", rekao je Peskov.

Ukrajinski dužnosnici rekli su u utorak da je Rusija pokrenula masovni zračni napad na gradove, ubivši najmanje četiri osobe i ranivši više od 70 drugih. Neki ukrajinski mediji, pak, izvješćuju o pet, odnosno šest mrtvih.

U najnovijem masovnom ruskom zračnom napadu na Ukrajinu ubijene su najmanje četiri osobe i ranjeno 70-ak ljudi, rekli su lokalni dužnosnici u utorak.

U ranojutarnjim raketnim napadima u utorak uglavnom su gađana dva najveća grada u zemlji, glavni grad Kijev i Harkiv na istoku.

Najmanje tri osobe su ubijene, a najmanje 42 ranjene u Harkivu u udarima na stambene zgrade, prema izvještajima policije i regionalnog guvernera Oleha Sinehubova. O točnom broju mrtvih i ozlijeđenih informacije se razlikuju.

Spasioci još uvijek kopaju po ruševinama u potrazi za preživjelima, rekao je gradonačelnik Ihor Terehov lokalnoj televiziji.

 

04. svibanj 2024 00:00