StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMučan slučaj

Stravična priča: ima četvero djece s vlastitom sestrom, od kojih su dvoje invalidi, a sada nastavlja pravnu bitku. Dobio je neočekivani poticaj

Piše dv
3. svibnja 2022. - 00:15
'Sestra je vrlo osjetljiva, ali pomagali smo jedno drugom u jako teškom razdoblju i na kraju je taj odnos postao fizički, kazao je PatrickPhilippe Lopez/AFP

Pravosuđe povremeno okupiraju teški slučajevi koji znaju trajati godinama i povlačiti se do najviših instanci. Takav je slučaj Patricka Stuebinga (44) i Susan Karolewski (37) iz Leipziga u Njemačkoj, koji imaju četvero djece iako su brat i sestra, donosi Slobodna Dalmacija.

Patrick Stuebing, koji je osuđen zbog incesta, vodi proces da se ukine zakon koji zabranjuju njihovu vezu. Stuebing je posvojen kao dijete i nije upoznao sestru sve dok u svojim 20-ima nije ušao u trag obitelji. Njih dvoje od 2001. do 2005. godine dobilo je četvero djece - od kojih su dvoje invalidi. Stuebing i Karolewski stupili su u intimne odnose mjesec dana nakon sastanka i započeli ljubavnu vezu.

Stuebing je bio treće od osmero djece rođene u siromašnoj, disfunkcionalnoj obitelji. Nasilni otac napao ga je nožem kada je imao tri godine, a zatim je posvojen. Susan je rođena na dan razvoda roditelja. Nezaposlena majka često ju je ostavljala samu. Bila je slabo obrazovana i jedva sposobna pisati. Imali su još šestero braće i sestara, od kojih su neki rođeni s invaliditetom, a neki umrli u djetinjstvu.

image

Tinejdžerica od 15 godina sve više se oslanjala na brata (ilustracija)

AFP

Sa 22 godine Stuebing je ušao u trag majci, a ona mu je dopustila da dijeli spavaću sobu 15-godišnje Susan. Šest mjeseci poslije majka je umrla od srčanog udara. Tadašnja se tinejdžerica sve više oslanjala na brata. "Povjerenje je preraslo u drugu vrstu ljubavi kada nam je majka umrla šest mjeseci kasnije", rekla je ona.

"Postao sam glava obitelji i morao sam zaštititi svoju sestru. Ona je vrlo osjetljiva, ali pomagali smo jedno drugom u jako teškom razdoblju i na kraju je taj odnos postao fizički", kazao je Patrick, piše Daily Mail.

 uzaludna sterilizacija

Na sudu je otkriveno da su spavali zajedno šesnaest puta između siječnja i kolovoza 2001. i rijetko su koristili zaštitu.

"Nismo ni znali da radimo nešto loše kad smo počeli spavati zajedno. Nismo znali da je ilegalno spavati zajedno. Naša majka ne bi odobrila, ali jedini koji bi nas sada trebali suditi smo mi", rekao je Patrick.

U listopadu 2001., sa samo 16 godina, Susan je rodila dječaka Erika koji sada - s 20 godina - teško hoda, a i ne govori kako treba. Sarah, koja sada ima 19 godina, rođena je 2003. godine i pati od sličnih invaliditeta. Također je zbrinuta, kao i Nancy, koja sada ima skoro 18 godina, koja se čini normalnom. Sophia, koja sada ima 17 godina, rođena je dok je Stuebing bio u zatvoru.

Susan je trudnoću pokušala sakriti noseći široku odjeću. Rodila je sama u kadi. Stuebing je od tada steriliziran u pogrešnom uvjerenju da će izbjeći zatvor ako više ne bude imao djece sa svojom sestrom.

image

Sud u Leipzigu, gradu u kojem su živjeli Patrick i Susan

AFP

"Dvoje naše djece su invalidi, ali to nužno nema nikakve veze s činjenicom da smo braća i sestre. Imali smo šestero braće i sestara koji u nekim slučajevima nisu preživjeli jer su bili invalidi", rekao je Stuebing.

Paru je suđeno za incest 2002. godine. Stuebing je dobio godinu dana uvjetne zatvorske kazne nakon što je proglašen krivim po svim točkama. Susan, koja je tada imala 17 godina, tretirana je kao maloljetnica i stavljena na brigu službi za mlade. No, nakon rođenja još dvoje djece, Stuebing je osuđen na deset mjeseci zatvora. Na sudu su se ponovno našli 2005. zbog drugih kćeri, a Stuebing je osuđen na dvije i pol godine zbog ponovnog incesta. Dok je brat bio zatvoren, sestra je začela peto dijete od drugog muškarca, piše Daily Mail.

obrat Njemačkog etičkog vijeća

Par je govorio da možda ne bi imali toliko djece da im prvo nije oduzeto. Oni su 2012. podnijeli zahtjev Sudu za ljudska prava da se dekriminalizira seks između braće i sestara. Slučaj je doveo do poziva Njemačkoj da se pridruži zemljama poput Francuske, Turske, Japana i Brazila u legalizaciji seksa među rođacima.

Međutim, Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je da Njemačka, kao i većina od 47 država članica Vijeća Europe, ima pravo zabraniti incest.

image

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je protiv brata i sestre

AFP

Glavna osnova za Stuebingovu osudu bila je "zaštita braka i obitelji" jer je ponašanje para zamaglilo obiteljske uloge. Također je istaknut "rizik od značajne štete" za djecu rođenu incestom, koji je dijelom zabranjen zbog veće vjerojatnosti invaliditeta.

Međutim, 2014. Njemačko etičko vijeće napravilo je šokantan zaokret i glasalo za dopuštanje incesta između braće i sestara. Tvrdili su da rizik od invaliditeta nije dovoljan da opravda zakon. Vjeruje se da par još uvijek živi zajedno u istočnoj Njemačkoj, piše Daily Mail.

Dakle, nesvakidašnji iznimno složen, težak i mučan slučaj - kako za brata i sestru i njihovu djecu, ali i za suce te za njemački i europski pravni sustav u cjelini - još nije pred završetkom. Predugo trajanje procesa nikome ne ide na ruku, naročito djeci, koja su odrastala u drugim obiteljima.

image

Incest posvuda izaziva osude, detalj s prosvjeda u Parizu u studenome 2020. godine

AFP
05. svibanj 2024 03:05