StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠto bi se dogodilo?

Strah u Moskvi pred paradu pobjede, najviše se boje jednog scenarija. Procurio zanimljiv protokol u slučaju napada

Piše D. K./sd
26. travnja 2023. - 20:19

Moskva je jako zabrinuta zbog mogućnosti ukrajinskog napada dronovima tijekom parade pobjede nad fašizmom 9. svibnja.

Nakon što su ruske vlasti najavile da će Crveni trg uskoro biti zatvoren na dva tjedna, što je bez presedana uoči komemoracija kojima se obilježava sovjetska pobjeda nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, ruske su vlasti poduzele višestruke pripreme za preveniranje djelovanja bespilotnih letjelica tijekom same svečanosti, piše Slobodna Dalmacija.

Pozivajući se na izvore iz ruskih policijskih snaga, više je publikacija objavilo snimke na kojima su razvidni dokumenti koji opisuju što bi se dogodilo u slučaju da se bespilotna letjelica na sam dan svečanosti "otkrije na području paradnog trga". Protokol je više nego zanimljiv.

image

Parada pobjede ukaljana zločinačkim slovom ‘Z‘

Kirill Kudryavtsev/Afp

Radiooperater bi to dojavio sumnjivi objekt šefu mehanizirane kolone i "tražio dopuštenje za suzbijanje". Glavna ruska sigurnosna agencija, FSB, bit će odmah po uočavanju obaviještena o pojavi ukrajinske bespilotne letjelice. Mreže ruske protuzračne obrane koje bi imale spriječiti prodor neprijateljskih dronova do moskovskog Crvenog trga očito nisu dovoljno guste i neprobojne, ako se već detaljno razmatraju scenariji eliminacije neželjene bespilotne letjelice na samoj paradi 9. svibnja.

Ukrajinski dužnosnik podijelio je ironičan video s moskovskog Crvenog trga iz ptičje perspektive i razgorio nagovještaje da bi Kijev nešto mogao spremati za 9. svibnja.

image

Crveni trg i interkontinentalne rakete

Alexander Nemenov/Afp

"Ukrajinski dron mirno leti iznad Moskve. Čini se da Kremlj ima sve šanse biti u pogođenom području. Hoće li 9. svibnja biti održan neplanirani vatromet”?, napisao je na Telegramu Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

U utorak je ruska državna novinska agencija Tass objavila da su tri neidentificirana drona s kamerama pronađena u različitim područjima moskovske regije.

Ukrajinske eksplozivne bespilotne letjelice sve su bliže Moskvi: ‘Ova je sletjela najbliže ruskoj prijestolnici ikad‘

Volodimir Jatsenko, suosnivač ukrajinske internetske banke Monobank i proizvođač izviđačkih bespilotnih letjelica Dovbush T10, rekao je da bi dao najmanje 20 milijuna hrivnji (543.000 dolara) svakom proizvođaču bespilotnih letjelica koji 9. svibnja uspije spustiti dron na Crveni trg u Moskvi.

Na moskovskoj paradi pobjede ove godine biti će prikazano više od 40 tenkova, uključujući T-72, T-80 i T-90, piše Newsweek. Putin će demonstrirati posjedovanje i osam raketnih sustava Iskander, osam protuzračnih sustava S-400 te oko 100 oklopnih transportera i drugih vojnih vozila. No, pojačane sigurnosne mjere od čak dva tjedna očito će spriječiti i prisustvo mnogih građana na tradicionalnoj paradi na Crvenom Trgu.

image

Tenkovi na lanjskoj paradi

Alexander Nemenov/Afp

Ovo će biti najdulje ograničenje ikada za to područje, izvijestio je The Moscow Times. Crveni trg je u pripremama za paradu 2018. bio je zatvoren između 4. i 9. svibnja, a 2019. između 6. i 9. svibnja. Prije prošlogodišnje parade za Dan pobjede, prve nakon Putinove invazije na Ukrajinu, bio je zatvoren od 4. do 9. svibnja, ciglih pet dana.

Proslave 9. svibnja održavaju se desetljećima diljem Rusije kako bi se promicalo domoljublje i potaknula potpora ruskim oružanim snagama, no zemlja je danas u stanju pojačane pripravnosti nakon brojnih prekograničnih granatiranja koja su uspješno ciljala vojne objekte i aerodrome. Ruske vlasti optužile su Kijev za eksplozije na dva vojna aerodroma duboko u ruskom teritoriju krajem 2022. Ruske regije Kursk i Belgorod otkazale su u potpunosti svoje vojne parade 9. svibnja, baš kao i ruske vlasti na okupiranom ukrajinskom poluotoku Krimu.

image

Putin ove godine neće nositi sliku oca na maršu Besmrtnog puka

Natalia Kolesnikova/Afp

Sigurnosne prijetnje razlogom su i otkazivanja tradicionalnih građanskih mimohoda tzv. Besmrtnog puka diljem Ruske Federacije. Na ovome događaju Rusi godinama paradiraju ulicama gradova 9. svibnja ponosno noseći slike svojih predaka: očeva, djedova i rođaka, koji su se borili i pobijedili u Velikom domovinskom ratu, odnosno četverogodišnjoj oružanoj borbi protiv nacističkog diktatora Adolfa Hitlera i njegovih saveznika.

Novodobni sadistički vladar i ruski diktator Vladimir Putin bezdušnim je nasrtajem na susjednu zemlju na svu povijesnu slavu svoje nacije bacio debelu sjenu.

03. svibanj 2024 05:30