StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKonferencija AgroRocks

Što čeka domaću proizvodnju hrane u uvjetima klimatskih promjena i povećanih sigurnosnih rizika?

Piše dv
13. rujna 2023. - 14:28

Za tjedan dana održat će se konferencija AgroRocks 2023, koja će u Centru za posjetitelje Tvrđa okupiti poljoprivredne proizvođače, poduzetnike, međunarodne stručnjake, znanstvenu zajednicu, predstavnike javne i državne uprave, te medije. 

U središtu Slavonije, Osijeku, na Svjetski dan demokracije, 15. rujna 2023. analizirat će se goruće teme domaće proizvodnje hrane, te tražiti nova rješenja i modele održive poljoprivrede i ruralnog razvoja. U fokusu ovogodišnjeg AgroRocks-a dvije su vrlo aktualne teme  - klimatske promjene i sigurnosni izazovi. 

Poznati meteorolog Zoran Vakula, ponudit će odgovor na pitanje kakvu prilagodbu agrara promjena klime stvara, a kako se pripremiti na sve veće rizike u globalnoj trgovini poljoprivrednim robama objasnit će Robert Jurišić, agrarni analitičar. Kroz tri panel rasprave govorit će se o budućnosti i tehnologijama u najvažnijim sektorima poljoprivrede: žitaricama i uljaricama, mesu i mlijeku te voću i povrću. 

Neke od tema su: Što je danas uopće samodostatnost, kada smo dijelom Europske unije? Kako pomiriti ciljeve Zelenog plana i potreba tržišta? Na koji način s manjom potrošnjom pesticida zadržati konkurentnost? Koliku ulogu u današnjoj proizvodnji mesa i mlijeka imaju IT rješenja? Zašto u sljedivosti hrane još uvijek ne koristimo blockchain tehnologiju? Hoće li robotika riješiti problem manjka radne snage? 

Naši panelisti bit će, između ostalih, Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu, Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Federacije Bosne i Hercegovine, Vlado Čondić, predsjednik udruženja poljoprivrede HGK, Josip Haramija , predsjednik Hrvatskog agronomskog društva te predstavnici vodećih tvrtki domaće prehrambene industrije.

Stručnjaci s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti i Agrokluba predstavit će rezultate istraživanja online servisa baziranih na satelitskim fotografijama za potrebe domaćih proizvođača hrane.

Na AgroRocksu će se održati veliko finale izbora RuralFoto 2023  - proglašenje pobjednika, izložba i dodjela nagrada najboljim ruralnim fotografijama, na koji je nominirano više od 1.200 fotografija. 

27. travanj 2024 02:50