StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetENGLEZI GASE SEZONU?

Stiže li nam delta soj avionima iz Londona? Britanci su upropastili sezonu Španjolskoj, Cipru i Portugalu. Zašto ih bez ikakvih limita primamo?

Piše slobodna dalmacijaw
14. srpnja 2021. - 17:23

Euforično su na našoj obali dočekane najave iz Velike Britanije da će tamošnje aviokompanije ubrzo uspostaviti 40-ak redovitih linija prema popularnim turističkim odredištima u Grčkoj, Italiji i Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Britanci odlukom Borisa Johnsona od 19. srpnja ukidaju sve antiepidemijske mjere, te njihovi državljani od toga datuma mogu slobodno kao ptice putovati po svijetu bez obveze samoizolacije po povratku. Rezultiralo je to skokovitim porastom bookinga i uvođenjem brojnih izvanrednih zrakoplovnih linija: samo Jet2,  treći najveći avioprijevoznik u Velikoj Britaniji, od kraja ovoga mjeseca uvodi čak devet dnevnih linija prema hrvatskim zračnim lukama, ponajviše Splitu i Dubrovniku.

Podgrijalo je to nacionalni optimizam i masovne hrvatske nade u spas turističke sezone, no pritom se posve previđa jedna itekako značajna sitnica: Britanija, još uvijek, ima više od 20 puta veću incidenciju zaraze koronavirusom od Hrvatske. Posvuda gdje su ih dosad masovnije puštali ubrzo su svjedočili eksploziji epidemije i kraju sezone netom nakon što je počela: od Španjolske i Portugala, pa do Cipra.

Nikome od nadležnih kod nas, međutim, još nije palo na pamet da će deseci zrakoplova koje uskoro očekujemo s Otoka zapravo u iznimno loše imuniziranu zemlju masovno donijeti delta soj. Da stvar bude ljepša, plesni klubovi, diskoteke, svadbe i druge masovne fešte kod nas su, kao i lani, bez ikakvih restrikcija: kao da je cijela zemlja kolektivno prespavala ljeto 2020., itekako turistički poučno i kobno.

Velike polemike oko skorog britanskog ukidanja svih covid ograničenja vode se još uvijek i u Londonu. Usprkos nezaustavljenom širenju visoko prenosivog delta soja, britanska vlada vjeruje da je uspješni program masovnoga cijepljenja u njihovoj zemlji ipak znatnije oslabio vezu između slučajeva zaraza i prijema u bolnice. Boris Johnson dodatno tvrdi da je baš sad, preko ljeta, najbolji trenutak za ukidanje ograničenja jer se virus širi sporije dok ne rade škole.

Ipak, kako piše američki New York Times, suspenzija svih mjera opreza u Ujedinjenom kraljevstvu već stvara priličnu zabunu u britanskoj javnosti, koja je prema istraživanjima javnog mnijenja prilično oprezna, usprkos masovnoj vakcinaciji. Više od 66 posto odraslih primilo je već dvije doze cjepiva, a porast broja asimptomatskih infekcija među mladima kraljičinim podanicima bi na kraju mogao osigurati još višu ukupnu stopu nacionalnog imuniteta.

No, čak i Boris Johnson poziva na „ekstremni oprez“ kad se mjere stave van snage, ostavljajući mogućnost da ograničenja u svakom trenutku vrati ako se građani previše opuste. Britanski epidemiolozi već službeno procjenjuju da će se broj primanja u dnevne covid bolnice u Engleskoj povećati na oko 2000 dnevno, a broj smrtnih slučajeva na 100 do 200 dnevno, i to samo par tjedana nakon ukidanja gotovo svih epidemioloških ograničenja.

Imaju li ikakve projekcije kakve će biti posljedice masovne navale britanskih turista na hrvatsku obalu naši epidemiolozi, naročito u kontekstu puno lošije nacionalne procijepljenosti u odnosu na Britance? Imaju li ikakve spremne osigurače protiv potencijalnih novih žarišta zaraze podmuklim delta sojem kojega će sigurno okolo širiti mladi ljudi bez ikakvih simptoma, pa i gubitka mirisa koji u ovoj varijanti virusa potpuno izostaje?

Boris Johnson je jučer izjavio da se od britanskih vlasnika noćnih klubova i drugih mjesta s velikim brojem mladih očekuje da i nakon ukidanja zabrana za provjeru posjetitelja i dalje koriste covid propusnice koje izdaje zdravstvena služba.

Hrvatski Stožer u kontekstu potencijalne zrakoplovne navale delta soja iz Britanije na našu zemlju još nije rekao doslovno ništa, prepuštajući stvari na volju dobroj staroj stihiji i svačijem osobnom riziku. Tako će, kad sezona preko noći krepa zbog mogućih masovnijih širenja po turističkim destinacijama, vladajući uvijek moći reći da su neodgovorni i nedovoljno oprezni građani za sve sami krivi, piše Slobodna Dalmacija.

04. svibanj 2024 10:36