StoryEditorOCM

Stiže anticiklona ‘Zeus‘, svoje će pipke proširiti i nad Europom. Evo kakvo nas vrijeme očekuje, sve zna Ivan Šolić

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula
26. siječnja 2024. - 16:55

STIŽE ZEUS

Iako bi na prvu mogli pomisliti kako je riječ o nekom grčkom pojačanju u redovima Hajduka, morat ćemo vas razočarati, ne nije riječ o nogometašu, nit je riječ o mitskom biću, već o izraženoj anticikloni o kojoj je "Slobodna" pisala još prije nekoliko dana, a upravo je dobila i ime- "Zeus", po vrhovnom grčkom bogu, koji nas ovog puta neće gađati munjama već visokim tlakom i iznadprosječno visokim temperaturama za konac siječnja. "Zeus" će svoje pipke iz srca Afrike proširiti nad gotovo čitavu Europu, a njegov utjecaj će biti najizraženiji isprva na jugozapadnoj, a poslije će se proširiti nad zapadnu, srednju i sjevernu Europu. Iako će odstupanja temperature "po visini" u navedenim dijelovima Europe biti poprilično visoka, zbog utjecaja ove snažne anticiklone magla i niska naoblaka će biti učestala pojava u kontinentalnom dijelu Europe.

METEOROLOŠKI UVJETI ZA JADRANSKI DERBI

Opis vremena: Vedro, izvrsne prilike za odigravanje "jadranskog derbija"

Temperatura zraka: 8 C (pred kraj drugog poluvremena do 5C)

Vlažnost zraka: 50-75 %

Vjetar: slab S, SZ

Osjet: svježe

image

Zeus u Europi /Pivotalweather.com

U DALMACIJI- SAVRŠENO VRIJEME UZ PRISTOJNE TEMPERATURE ZRAKA

Iako će u nekim područjima Europe možda biti zabilježen i poneki siječanjski temperaturni rekord, u Dalmaciji se "Zeus" neće razmahati i temperature će, iako iznadprosječne, ostati u nekim prihvatljivim okvirima, pa na temperaturne rekorde na našem području ne treba računati. Uz utjecaj "Zeusa" pred Dalmatinkama i Dalmatincima su brojni savršeni, možemo slobodno reći mini-proljetni dani. Vikend će u Dalmaciji proteći u znaku polja vedrine, a osim povećane naoblake u noći na subotu kad su čak moguće i simbolične oborine, bit će pravi izazov na obzoru za vikend uočiti poneki oblak uz obalu. U subotu će maksimalne temperature zraka uz obalu i na otocima biti između 13-15 C, dok će u Zagori biti koji stupanj svježije, ali i ondje uz maksimalne dvoznamenkaste temperature zraka. U nedjelju nastavak savršenog vremena, ali ipak uz pokoji stupanj niže maksimalne dnevne temperature zraka pa će se tako uz obalu mjeriti između 10 i 12 C, dok će u Zagori biti svježe uz jednoznamenkastu temperaturu zraka, stoga ukoliko planirate nedjelju provesti u Zagori, obucite se malo toplije. Jutra će u Zagori biti prohladna, mjestimice uz slab mraz, ali debeli zimski minusi se ne očekuju. Uz sinoptičku situaciju koja će kreirati savršene vremenske prilike na našem području, obilje sunčevih zraka i sjeverno strujanje zraka (bura) zanemarivih vrijednosti, biometeorološke prilike za vikend diljem Dalmacije će biti savršene i prava bi šteta bila vikend ne provesti na zimskom anticiklonalnom zraku, negdje u prirodi.

image

Ivan Šolić Mali Vakula, snimio: Paun Paunović/CROPIX

TRENDOVI- BEZ ZIME U IDUĆIH 10 DANA

Trendovi na sinoptičkim kartama "naslanjaju se" na dugoročnu prognozu koju smo objavili početkom tjedna, svi prognostički modeli su usuglašeni- zime gotovo sigurno neće biti do konca siječnja, a vrlo vjerojatno ni u prvim danima veljače, budući da će se "Zeus" usidriti nad Europom i "tvrdoglavo" zadržavati hladnu zračnu masu daleko od našeg prostora. Kratkoročnije gledajući, u prvoj polovici idućeg tjedna valja računati na nastavak mini-proljetnog vremena, ali uz pokoji stupanj više maksimalne temperature zraka. Za kraj, za sve one tanjeg džepa koji si ne mogu priuštiti skijanje na nekoj od popularnih destinacija u Alpama, nemamo dobre vijesti, karte snježnog pokrivača za domovinu i susjednu BiH izgledaju vrlo loše, što znači da ćete se morati naoružati strpljenjem….

BEZ ZIME U IDUĆIH 10-AK DANA, VAŠI KOMENTARI:

"Ja jedva čekam da svizac Phill ugleda svoju sjenu, pa tri tjedna kasnije! (smijeh) Šimica Mastelić baš i ne voli zimu.

"Sve me strah da ćemo platiti u svibnju…" zabrinuta je Renata Karaman

"Meni je ovo i do sada bilo previše!" Ivanki Bravar je već sada dosta zime

"Meso je gotovo tako da jedino nam onaj kasni mraz uništi voćnjake, inače, lipše mi je kad je lipo vrime." zaključuje Zoran Banović

28. travanj 2024 08:42