StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNI U DUBROVNIKU NIJE PUNO BOLJE

Soba u prizemlju kuće 300 eura mjesečno! Što je ovom gradu?

Piše M.G./SD
7. siječnja 2024. - 14:44

Shizofrena situacija na tržištu nekretnina na vječnim mukama drži podstanare, a Split je općepoznato, kao top turistička destinacija na Jadranu, po tom pitanju postao jedna od nedohvatljivih adresa mnogim najmoprimcima s prosječnim primanjima, piše Slobodna Dalmacija. Fokusiranost na turizam i hrpa praznih stanova koji isključivo čekaju ljetne goste, samim time i manjak podstanarskih kvadrata dobro je poznata splitska boljka. I ne samo splitska...

Posljednje Eurostatovo istraživanje pokazalo je kako su u 2022. godini mladi u Europi napuštali roditeljski dom s prosječno 26,4 godine, ali i kako su Hrvati, s 33,4 godine, prvaci Europe u njegovu kasnom napuštanju. Hrvatsku mladost slijedi ona iz Slovačke s 30,8 godina, Grčke (30,7), Bugarske i Španjolske (30,3), dok najranije od kuće odlaze u Finskoj s 21,3, Švedskoj 21,4 i Danskoj 21,7 godina.

Na Reddit-u je ovih dana osvanula rasprava koja zorno pokazuje kako izgleda potraga za podstanarskim stanom u Splitu u slučaju studenta, koji živi u njegovoj okolici i zbog posla i lakšeg funkcioniranja želi preseliti u grad pod Marjanom, piše Slobodna.

Netko mora ovome stati na kraj

"Znači, ovo nije humano, moran se negdi ispraznit i to ćete bit vi dragi čitaoci. Koja p…. materina je ovon gradu? Studiran u Splitu i živin u okolici, radi novog posla i nadolazećih sezonskih gužvi konta san se iselit od svojih i otić u Split. Taman gledan stanove za rentat i ovo nije j…. normalno. J…. soba se renta za 300 eura, j…. soba u prizemlju kuće je 300 eura misečno, još mrtva šugava agencija traži DODATNIH 300 eura (+ PDV) koji su nepovratni! Kako mali čovik uopće može preživit u ovon gradu? Šta bi mora čekat da mi svi umru, pa prodat kuću da bi kupia neku garsonjeru od tri kvadrata? Ovo je bia možda deseti oglas koji san sinja i nisan moga više samo san izaša iz Njuškala. Neko mora stat na kraj ovin rentjerima i agencijama koji kradu naš napaćeni narod. Ako kažen šta bi in svima stvarno tija napravit, policija bi mi kucala na vrata. Dabogda svi odreda…”, sasuo je čašu žuči po tastaturi i objavio na internetskom servisu Reddit mladi student, doskora zaposlenik, a, ako bude sreće i dovoljno novca, i budući splitski podstanar. Njegova objava izazvala je niz komentara, prenosimo samo neke...

"To ti je moderno. Do prije 15-ak godina moga si za smišno pare kupit stan di god oćeš, danas moraš ić iza Trogira negdi na po puta između nigdi i ničega i bit sritan... Ma to ionako nema veze za 20, 30 godina Split će bit mrtvi grad veličine Šibenika s većinskim stanovništvom iz zemalja Trećeg svita. Je li koga briga? Nije. Zato jer je to investicija, a kapitalizam je ‘brajo moj, ko ti je kriv što ti ćaća nije Sanader‘. I zašto bi država vodila računa o tome mladima kad može uvodit Nepalce za sve probleme. P. S. Ostanite doma na izborima, svi su isti i doturi i profesori…”, napisao mu je jedan od komentatora.

28. travanj 2024 21:12