StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsam na svijetu

Snimka zamišljenog i usamljenog ruskog predsjednika Vladimira Putina sve govori: ‘Otužno božićno slavlje, vidi se da mu je nelagodno‘

Piše DV/Vlado Vurušić/JL
7. siječnja 2023. - 13:42

Snimka zamišljenog i usamljenog ruskog predsjednika Vladimira Putina u potpuno praznom kremaljskom Blagovješčenskom hramu na božićnoj liturgiji obišla je svijet. U hladnom hramu (Putin je u kožnatoj bundi) tek je svećenik, za kojeg neki mediji tvrde da je vjerojatno FSB-ovac te službeni predsjednikov fotograf i kamerman državne televizije Rossija 1 i to na pristojnoj udaljenosti. I više nitko, piše Jutarnji list.

Putin pomalo zdvojnog pogleda stoji pored neokićene jelke, na snimci se vidi da se meškolji, pa neki misle da je to zbog hladnoće, a drugi pak jer mu je nelagodno. No otužna snimka usamljenog Vladimira Putina nije ništa novo. Kako god bilo, Putin već treći Božić ima ekskluzivnu liturgiju samo za sebe. Počelo je sve u vrijeme pandemije kad se usamio i izolirao od "svijeta".

Recimo, 2021. godine bio je dodatno usamljen i izdvojen - na otoku Lipno sam u crkvi svetog Nikole u Novgorodskoj oblasti, a prošle godine bio je u crkvi svetog Spasa koja se nalazi na području njegove podmoskovske rezidencije Novo Ogarjovo, gdje zadnjih godina najviše vremena provodi u svom podzemnom bunkeru.

Doduše, državni mediji nisu govorili da je šef države sam na liturgiji, nego su svi naglasili da je ovo prvi put, nakon 2002. godine, da je predsjednik na Božićnoj liturgiji u Moskvi! Neki neovisni mediji nagađaju da se Vladimir Putin odlučio na ovakav korak zbog velikog straha od moguće zaraze koronom ili gripom, koje su ponovno počele "bujati" u Rusiji te izbjegava svaki suvišni kontakt. U prvom tjednu 2023. godine prema službenim podacima u prosjeku dnevno ima oko 3500 novozaraženih, a ruski mediji javljaju da je poznati ruski redatelj i veliki Putinov sljedbenik i ratohuškač, Nikita Mihalkov, završio u bolnici zbog gripe.

image
Mikhail Klimentyev/Afp

Isto tako, Putin uglavnom sa svojim podređenima i stranim državnicima komunicira putem Zooma. Nedavno se tako "čuo" s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, a jedino je krajem 2022. godine otputovao u Minsk, gdje se našao s bjeloruskim nelegalnim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom. Putin je pred Božić po julijanskom kalendaru najavio 36-satno "primirje" u Ukrajini, ali prema vijestima s terena - upravo ga ruska strana ne poštuje. U Kijevu su objavili kako je Herson bio meta artiljerijskog napada i nakon što je primirje trebalo stupiti na snagu, piše Jutarnji list. 

Serhij Hajdaj, guverner Luhanske oblasti, rekao je kako su Rusi samo u prva tri sata "božićnog primirja" 14 puta granatirali ukrajinske položaje te tri puta napadali jedno naselje u toj regiji. Kod Bahmuta, gdje se zadnjih tjedana vode najžešće borbe, Reuters javlja kakao su se "čule eksplozije" za koje pak Ukrajinci tvrde da su to " ruski raketni udari". Ukrajinci su, tvrde, na to uzvratili tenkovskom paljbom.

image
Mikhail Klimentyev/Afp
image
Mikhail Klimentyev/Afp

Doduše, neki stanovnici Bahamuta potvrdili su da je u petak, 6. siječnja, bilo manje granatiranja nego posljednjih dana. Istodobno, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov objavio je kako Ukrajinci krše primirje te da su bili napadnuti ruski položaji u Zaporoškoj oblasti, Luhansku te Donjecku. General Konašenkov rekao je kako je ruska vojska odgovorila te "utišala ukrajinske napade".

Kijevska "Evropejska pravda" navodi da su i u Pentagonu potvrdili da se ni ruska strana ne pridržava primirja. List navodi riječi zamjenice ministra obrane SAD-a, Laure K. Cooper, koja je rekla da obavještajni podaci govore da se, unatoč najavljenom primirju, "borbe vode diljem Ukrajine". Cooper je izjavila kako je "primirje smišljeno" jer ruskoj vojsci treba odmor te popuna ljudstva i naoružanja, ali da je "primirje" prekratko da bi se sve to provelo u život.

image
Mikhail Klimentyev/Afp
image
Sameer Al-doumy/Afp
29. travanj 2024 07:15