StoryEditor

Slovenske obalne općine muči ekstremna suša, pitku vodu dopremat će im vojska koja je pripravna to činiti dugo vremena, Vlada će platiti milijune eura

Piše Hina
26. srpnja 2022. - 15:51
Slovenska vojska nedavno je angažirana i za uklanjanje žilet žice na granici s HrvatskomDejan Javornik/Cropix

Zbog ekstremne suše u priobalnom dijelu Slovenije tamošnjim općinama u opskrbi vodom od utorka pomažu vojska i vatrogasci, a ne bude li obilnijih padalina, spremni su na taj način osiguravati vodu sve do kraja kolovoza.

Uključene su 4 cisterne koje kamionima vojske prevoze vodu iz rijeke Unica do Rižanskog vodovoda koji pokriva područje slovenske obale i ondje se ona filtrira u pitku vodu.

Svaka cisterna ima zapreminu 10.000 litara.

Predviđa se da će vojska i vatrogasci na taj način za ugroženo područje obale, gdje je potrošnja zbog nestašice vode već reducirana, dovoziti do 5 tisuća kubičnih metara na dan, kazao je za medije Darij Križman iz Rižanskog vodovoda.

Vodu neće trebati prokuhavati jer je nakon postupka filtracije pitka i zdravstveno ispravna, rekao je Križman.

image

Osim s ekstremnom sušom, Slovenija se bori i s ektremnim požarima

Jure Makovec/AFP

U tom je dijelu Slovenije zbog dugotrajne suše i ograničenih kapaciteta Rižanskog vodovoda već od ranije na snazi zabrana korištenja vode za natapanje i sve ostale ne nužne potrebe, a trenutačna potrošnja održava se na 30.000 kubičnih metara dnevno.

Interventnu mjeru za ublaženje nedostatka vode u tom dijelu Slovenije i korištenje vojnih sredstava krajem prošlog tjedna odobrila je vlada izdvojviši u tu svrhu 2,9 milijuna eura iz državnog proračuna.

25. rujan 2022 22:53