StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNACIONALNA ZVIJEZDA

Sladoled o kojem broji cijela Hrvatska: ‘Ne mogu razgovarati, imam posla preko glave!‘

Piše Barbara Ban/Jutarnji list
21. srpnja 2023. - 14:46

- Postali ste nacionalne zvijezde - kažu kupci gelato shopa u Puli preko puta pulskih Giardina, koji je odlučio za razliku od većine svojih kolega ugostitelja u najvećem istarskom gradu kuglicu sladoleda prodavati po jedan euro. Cijena je to kuglice sladoleda iz davnih dana, prije nego su počele divljati cijene prije par godina. Naći kuglicu sladoleda po jedan euro danas je pravo čudo, a to se čudo u Puli vlasniku Mariju Funčiću na kraju učinilo itekako isplativim. Njegovi su nam djelatnici rekli da su jednostavno vidjeli da je po cijeni sladoleda od dva eura po kuglici, koja je uobičajena u Puli, ali drugim istarskim gradovima, prodaja bila mala. Svi su ostali iznenađeni kako je takva akcija izazvala interes kupaca, ali i javnosti.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Nismo baš očekivali tako veliku reklamu. Ali nam je drago da je to na kraju tako. Probali smo najprije s cijenom od dva eura, ali nije išlo. Nije išlo ni 1,5 eura. Ali je zato akcijska cijena od 1 euro bila pun pogodak. Činjenica je da svi prenapuhuju cijene i da je ljudima toga već pomalo dosta. Pa kada izađeš u grad s djecom ili društvom, nitko si više ne želi priuštiti sladoled jer te to na kraju ispadne pozamašna cifra. I tako smo se na kraju dogovorili s dobavljačem, ističu u ovom gelato shopu do bivšeg kina Beograd.

Naime, početkom sezone pisali smo o aktualnim cijenama sladoleda u Istri. One su već tada bile na zavidnoj razini i puno veće nego lani. Lani se najskuplji sladoled mogao naći u poznatoj opatijskoj zanatskoj gelateriji AROMA koja je tek bila otvorila svoja vrata u Puli. Lani je jedna špatula sladoleda, što je ekvivalent 100 grama, bila 21 kunu, a ove godine je o 3,5 eura.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Da, možda imamo nešto skuplji sladoled, no kod nas je uvijek red. No, nije to kuglica sladoleda, to je količina od 100 grama, odnosno jedna špatula. Kada nam dođu ekskurzije, dajemo popuste, čuli smo u toj poznatoj gelateriji koja je u Istri otvorila niz poslovnica. I cijene su svugdje iste. Inače, u Puli se u zadnjih nekoliko godina otkrilo niz novih gelaterija gdje cijene kuglice sladoleda nisu ispod dva eura. Jedan od najjeftinijih sladoleda može se u Puki naći na tržnicu u slastičarnici Charlie gdje košta 1,60 eura. U prosjeku su cijene kuglice sladoleda u najvećem istarskom gradu od 1,80 do 2,50 eura po kuglici. U Rovinju su cijene slične. Tako se zanatski gelato prodaje po 3 eura po kuglici, a tri eura po kuglici je i sladoled u skupoj zoni Lone, odnosno na jednim od njihovih plažnih objekata. U možda najskupljem lokalu na plaži u Rovinju, odmah ispod hotela Lone, ne prodaje se sladoled na kuglice, već u kutijama, a to je pak vrtoglavih 10 eura, donosi Jutarnji list. 

03. svibanj 2024 16:07