StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRoditelji u šoku

Skandal iz učionice: profesor djeci ‘brojao krvna zrnca‘ i slikao se s ‘malim Srpčićima‘, ravnateljica još uvijek nije komentirala sporni slučaj

Piše PSD
7. veljače 2022. - 19:43

U Osnovnoj školi Branko Radičević u Novom Sadu, koju pohađaju i djeca pripadnici nacionalnih manjina, profesor kemije Miloš Stojnić slikao se sa srpskom djecom, kojoj je predložio da dignu tri prsta, a potom fotografiju podijelio na svom Instagram nalogu, sa natpis "Srpčići moji", javlja Nova.rs, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Fotografija je proslijeđena i u učeničku Viber grupi u kojoj su brojna djeca druge nacionalne i vjerske pripadnosti. Stojnićeva gesta uznemirila je mnoge roditelje, kako zbog "prebrojavanja krvnih stanica" među učenicima, tako i zbog činjenice da je učitelj objavio fotografiju njihove malodobne djece bez ikakve zaštite identiteta.

- Djeca slovačke, hrvatske, romske i rusinske idu nacionalnosti idu u školu, kao i u razred u kojem je fotografija snimljena. Naime, moje dijete je iz mješovitog braka i u našoj obitelji ima pripadnika nekoliko nacionalnih manjina, što je vrlo čest slučaj u vojvođanskim obiteljima. Dijeliti djecu na "srčiće" i druge je zastrašujuće bilo gdje, a kamoli u školi, od strane osobe koja bi ih trebala školovati- rekli su roditelji jednog od učenika. Kako javlja Nova.rs, Stojnić je zamjena u ovoj školi kao profesor kemije.

image
Screenshot

Da fotografiranje "srpske djece" s tri podignuta prsta nije ideja osnovaca, potvrđuje i činjenica da se Stojnić nije prvi put ovako slikao učenicima. Prije godinu dana "Stojke ministar", kako se to predstavlja na društvenim mrežama, objavio je gotovo identičnu sliku iz Gimnazije "Svetozar Marković", gdje je također bio na zamjeni.

Uz tadašnje fotografije, na kojima je objavio i lica svojih maloljetnih učenika, "Ministar Stojke" je objavio da je "njegova ideja škole da uznemiri umove mladih i raspali njihov intelekt".

Ravnateljica OŠ “Branko Radičević” Suzana Marić izjavila je kako ne može komentirati ovaj slučaj dok ne “razgovara s kolegom”, ali nije se naknadno javila.  Brza reakcija stigla je iz Gradske uprave za odgoj i obrazovanje, gdje su odgovorili da su "po primitku obavijesti odmah obavijestili grupu za prosvjetnu inspekciju" koja će utvrditi činjenično stanje "nakon predmetnog događaja".

03. svibanj 2024 23:26