StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPouka masakra

Sindikat hrvatskih učitelja predlaže mjeru koja bi spriječila beogradski scenarij: Na sudovima se pokazala uspješna

Piše dv
4. svibnja 2023. - 18:08

Stravično deveterostruko ubojstvo u beogradskoj osnovnoj školi snažno je odjeknulo i u Hrvatskoj, osobito među roditeljima i nastavnicima.

Razlog tome je i što se takav strašni, nezapamćeni čin dogodio u neposrednom susjedstvu, ali je i stanje u hrvatskome školstvu razlog za zabrinutost.

Naime hrvatski nastavnici i sindikalisti već duže vrijeme upozoravaju da se u hrvatskome školstvu nastavnici osjećaju nesigurno, da su izloženi prijetnjama i napadima, koji najčešće dolaze od roditelja, i to zbog ocjena. U porastu je i međuvršnjačko nasilje.

‘Naše škole nemaju nikakva rješenja, sustav ne pruža nikakvu zaštitu. Za vrijeme ministrice Divjak inicirali smo akcijski plan za sprečavanje nasilja u školama i tražili smo dodatnu zaštitu zaposlenika u školi, a to se nije realiziralo. Također smo tražili da i pomoćno tehničko osoblje bude zaštićeno i da dobiju status službene osobe. Nisu ga dobili, a vrlo često vidimo da su oni prvi na meti na ulazu u škole. U Hrvatskoj su na sudovima uvedeni detektori za oružje i čini mi se da je tako bitno povećana sigurnost zaposlenika. Moraju se odmah uključiti svi dionici odgojno-obrazovnog sustava, a ne čekati da se dogodi tragedija. ", rekla je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja za Tportal.

image

Ana Tuškan: U Hrvatskoj su na sudovima uvedeni detektori za oružje i čini mi se da je tako bitno povećana sigurnost zaposlenika

Marko Todorov/Cropix

Zaista, situacija iziskuje brzu reakciju, da se ne bi dogodio scenarij sličan beogradskom. Najvažnije je da Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ministar Radovan Fuchs prepoznaju ozbiljnost situacije i reagiraju širom paletom mjera koja bi uključila i neophodnu psihološku pomoć i praćenje te prepoznavanje učenika koji su u problemima ili su skloni problematičnom ponašanju. Trebalo bi se pozabaviti i klimom u društvu i smanjenjem nasilja i govora mržnje.

image

Najvažnije je da ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs prepozna ozbiljnost situacije

Ranko Šuvar/Cropix
28. travanj 2024 15:36