StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSumnjiva priča

Sin glasnogovornika Kremlja s Wagnerom u Ukrajini? Peskov junior je maneken nove mobilizacije i lažnog ruskog jedinstva

Piše D. K. /sd
24. travnja 2023. - 14:19

Sin glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, 33-godišnji Nikolaj Peskov, javno se pohvalio u intervjuu ruskim medijima kako je služio u plaćeničkoj grupi Wagner u Ukrajini, i to gotovo punih šest mjeseci. Inicijalnu informaciju o tome koji dan prije prvi je plasirao u javnost osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin, piše Slobodna Dalmacija.

Nikolaj Peskov je objasnio ruskoj javnosti kako je to bila njegova dužnost... Nije mogao sjediti sa strane, kaže, i gledati kako njegovi prijatelji i drugi Rusi odlaze u rat, odnosno, kako bi kazao njegov tata, u ‘specijalnu vojnu operaciju‘.

Wagner se u Rusiji naziva "privatnom vojnom tvrtkom" i na međunarodnom je glasu zbog ratnih zločina i drugih zlostavljanja, kako u Ukrajini tako i diljem drugih zemalja. Regrutirali su na tisuće osuđenika iz zatvora nakon što su pretrpjeli teške gubitke na bojištu.

BBC, ali ni drugi zapadni mediji, nisu uspjeli provjeriti tvrdnju Peskova juniora da je služio baš u Wagner grupi, čije su plaćeničke trupe mjesecima bile angažirane u intenzivnim i vrlo krvavim borbama u Bahmutu. Prilična je rijetkost da se bilo koji član ili potomak ruske elite odluči pridružiti zloglasnoj plaćeničkoj skupini, pošto su mnogi dobrostojeći Rusi otišli u inozemstvo već kako bi izbjegli i regrutaciju u regularnu vojsku.

image

Peskov i oluje nad Kremljom

Screenshot Twitter

Nikolaj Peskov poznat je još i kao Nikolai Choles, te engleski govori kao materinji jezik pošto je mladost proveo u Londonu. Radio je tamo kao dopisnik ruske državne televizije Russia Today. I on i njegov otac su obuhvaćeni američkim sankcijama. U intervjuu za prokremaljski dnevnik Komsomolskaya Pravda rekao je da je njegova vlastita odluka bila pridružiti se Wagneru, ali navodno nije znao kako to učiniti, pa se morao obratiti svom tati za pomoć. I on mu je, navodno, pomogao.

Ispričao je da je koristio lažnu iskaznicu kako njegovi suborci u Wagneru ne bi doznali za njegove veze s Kremljem. U intervjuu nije otkrio svoje lažno ime jer bi ga, kako je rekao, možda još mogao upotrijebiti.

Nastup Nikolaja Peskova uslijedio je nakon što je šef Wagnera Jevgenij Prigožin u petak kazao da je sin glasnogovornika Kremlja služio u njegovim plaćeničkim snagama, i to kao utovarivač vozila za opskrbu streljivom. Šef Wagnera je objasnio kako je Peskov navodno pohađao i trotjednu obuku u njihovoj bazi u Molkinu, te da je kasnije otišao u Lugansk. Tamo je navodno pridružen posadi Uragana [višecjevnog bacača raketa]. Prigožin nije propustio istaknuti da je sin Putinova glasnogovornika "pokazao hrabrost i junaštvo" kao običan topnik, a na to mjesto je navodno raspoređen po želji njegova oca.

Svjedočenje Nikolaja Peskova o navodnom služenju Wagneru u Ukrajini podudara se s velikom akcijom regrutiranja u Ruskoj Federaciji i masovnim ruskim državnim oglasima koji ovih dana pozivaju muškarce da izvrše svoju "domoljubnu dužnost" u ukrajinskom sukobu. Deseci tisuća muškaraca pobjegli su iz Rusije prošlog rujna kako bi izbjegli novačenje, nakon što je Vladimir Putin najavio "djelomičnu mobilizaciju".

image

Solovjov i Prigožin Ruse vabe u rat bajkama o dužnosničkim sinovima

Screenshot/ Twitter

U vjerojatno pomno osmišljenoj propagandnoj kampanji, na temelju koje bi prosječni Rusi trebali povjerovati u opsjenu da ruska politička elita u aktualnom ratu žrtvuje svoje sinove, Nikolaj Peskov je misteriozno objavio i da je cijela njegova topnička ekipa dobila medalju za hrabrost nakon jednog podviga u ovoj godini...

„Imali smo jedan zanimljiv nalet - ne mogu reći više od toga", ispričao je potomak Putinova portparola.

Prošlog rujna Nikolaj Peskov bio je meta brojnih šala na YouTubeu i ruskim društvenim mrežama, i to kad je javno razotkriveno da ne želi baš ići u vojsku. Novinar Dmitrij Nizovcev, suradnik utamničenog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, glumio je časnika za novačenje u telefonskom razgovoru sa sinom glasnogovornika Kremlja. Nizovcev ga je agresivnim tonom upitao zašto se nije pojavio u moskovskom pozivnom centru, a Nikolaj Peskov mu je rekao da je on za njega ‘gospodin‘ i da će stvar ‘podići na drugu razinu‘.

Igrokaz oko Peskova mnogi tumače i u kontekstu donedavne iznimne kritičnosti Jevgenija Prigožina i niza ruskih vojnih blogera prema ruskim generalima i ministru obrane. Prigožin je optužio ruske vojne dužnosnike da ne priznaju žrtve njegove skupine, te da ih žele izbrisati.

U ožujku je Vladimir Putin zabranio javno kritiziranje i Wagnera i regularnih oružanih snaga. Kazne za "diskreditaciju" bilo kojeg dijela ruske vojske uključuju zatvorske kazne do sedam godina. Peskovljev sin u uniformi Wagnera trebao bi zapravo poslužiti kao priručni maneken novopronađenog ruskog političkog jedinstva.

03. svibanj 2024 20:10