StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLIJEČNICI UPOZORAVAJU

Selfitis- opsjednutost snimanjem selfija krije ozbiljnu psihičku dijagnozu

8. siječnja 2018. - 13:43

Psihilozi i liječnici u SAD-u i Velikoj Britaniji tvrde kako je opsesivna potreba za snimanjem i postavljanjem selfies- fotografija na društvene mreže istinski mentalni poremećaj kojeg nazivaju “selfitis”. Liječnici i posebno psiholozi ističu da ljudi koji se osjećaju primoranim da neprestano objavljuju slike o sebi na društvenim medijima možda trebaju pomoć.

Termin je prvi put spomenut 2014. godine kad je predloženo da psihijatrijska asocijacija SAD-a ozbiljno razmisli o uvrštavanju “selfitisa” u poremećaje. Za one koiji ne znaju, definicija glasi: selfi ili selfie (od engl. self: svoje) je autoportretna fotografija na kojoj je osoba fotografirala sebe fotoaparatom ili mobilnim telefonom. Oxfordski rječnik engleskog jezika  2013. godine selfie je proglasio za riječ godine.

Istraživači s Nottingham Trent univerziteta tvrde da postoje tri vrste poremećaja zvanog selfitis.
Prvi je stadij ograničen i podrazumijeva slikanje sebe do nekoliko puta dnevno, bez objavljivanja fotografija na društvenim mrežama. Drugi stadij je akutni, slikanje sebe nekoliko puta dnevno i objavljivanje fotografija na društvenim mrežama. Treća vrsta tog poremećaja je kronična, a osobe koje pate od tog oblika nekontrolirano se fotografiraju i skoro sve selfije objavljuju na društvenim mrežama, bar šest puta dnevno.

Nakon toga, medicinski su istraživači ispitali navedeni fenomen i zaključili da je taj “poremećaj” zaista prisutan u društvu.
U sklopu istraživanja je ispitano 400 osoba iz Indije, zemlje u kojoj većina koristi Facebook te je uspostavljena i skala ponašanja prilikom slikanja selfija sa svim mogućim uzrocima. Uključivali su samopouzdanje, traženje pažnje i društvenu konkurenciju. U znanstvenom radu objavljenom u Međunarodnom časopisu za mentalno zdravlje i ovisnost navodi se “da je kao i kod ovisnosti o internetu, koncept “selfitisa”, odnosno ovisnosti o slikanju selfija, počeo kao zabava, ali da su istraživanja i taj znanstveni rad empirijski potvrdili postojanje tog poremećaja osobnosti”.

Istraživači su naveli da će studija koju je napisao dr Mark Griffiths s Nottingham Trent Sveučilišta pomoći pri boljem razumijevanju “interakcije čovjek- računalo posredstvom brojnih elektronskih uređaja”.

24. svibanj 2024 14:52