StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkrvava diplomacija

Scholz posjetio Zaljev, dogovorio višemiljunsku kupovinu foslinih goriva pa posadio stablo. Usput se podružio i sa čovjekom poznatim po kršenju ljudskih prava

Piše marin prvan/SD
26. rujna 2022. - 16:59

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman postao je persona non grata na Zapadu nakon atentata na saudijskog disidenta Jamala Khashoggija 2018. u konzulatu kraljevine u Istanbulu. No, četiri godine kasnije, svijet se promijenio. I američki predsjednik Joe Biden i francuski predsjednik Emmanuel Macron sastali su se sa saudijskim čelnikom ove godine, dok rastuće cijene nafte i europska energetska kriza stavljaju zapadna gospodarstva u nepovoljan položaj, donosi Slobodna Dalmacija.

Sada je došao red na njemačkog kancelara Olafa Scholza da se dodvori Salmanu pa je u subotu održan diplomatsko-poslovni sastanak ova dva lidera. Dok su mnogi njemački političari i skupine za zaštitu ljudskih prava javno vršiti pritisak na Scholza da inzistira na poboljšanju stanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, Eckhart Woertz, direktor Instituta za bliskoistočne studije GIGA, rekao je za DW da kancelar mora biti praktičan.

"Trenutačno je sigurno manje sklonosti podizanju ljudskih prava kada se pregovara s izvoznicima energije u Zaljevu. Prioriteti su se promijenili kao rezultat rata u Ukrajini. Ne mislim da će te teme biti prenaglašene u njihovom sastanku, recimo to tako", poručio je Woertz.

Skupine za ljudska prava optužuju Rijad da nastavlja gušiti političku oporbu i slobodu medija. Amnesty International kaže da saudijski sudovi još uvijek "uvelike" koriste smrtnu kaznu i da su radnici migranti još uvijek ranjivi na zlostavljanje i iskorištavanje kroz sustav u kojem svaku osobu mora sponzorirati saudijski državljanin.

image
Yasin Ozturk/Anadolu Agency Via Afp

Scholz je sa saudijskim prijestolonasljednikom razgovarao o nizu poslovnih pitanja, uključujući njemačka ulaganja u buduću proizvodnju zelenog vodika u arapskoj zemlji. Oba čelnika također su razgovarala o ruskom ratu u Ukrajini, oko kojeg je Scholz pokušao uvjeriti bin Salmana da zauzme tvrđi stav prema Moskvi, i ratu u Jemenu, navodi Politico.

Kancelara je na njegovu posjetu Zaljevu navodno pratila i poslovna delegacija koja je uključivala ​​predstavnike proizvođača oružja.  Iako je Njemačka 2018. zabranila prodaju oružja Rijadu, kao dio politike Berlina da ne izvozi oružje u zone aktivnih sukoba (Saudijska Arabija predvodi vojni savez u susjednom Jemenu koji se zajedno s vladom bori protiv Houthi pobunjenika koje podržava Iran), budući da se rat možda bliži kraju, njemački proizvođači oružja su zainteresirani za ponovno pokretanje ponovno poslovanja s drugim najvećim svjetskim uvoznikom oružja. Njemačka je peti najveći svjetski izvoznik oružja.

Uoči putovanja u Zaljev, visoki njemački dužnosnik ustvrdio je da je važno uspostaviti ravnotežu između poslovnih i energetskih sigurnosnih interesa s jedne strane i zabrinutosti za ljudska prava s druge strane. Upitan je li komentirao Khashoggijevo ubojstvo s prijestolonasljednikom, Scholz je u rekao: "Razgovarali smo o svim pitanjima koja se vrte oko pitanja građanskih i ljudskih prava. Tako bi trebalo biti. Možete pretpostaviti da ništa nije ostalo nerazmotreno što treba biti rečeno."

Prilikom posjetu Zaljevu su sklopljeni dugoročni ugovori s Katarom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima o povećanju izvoza ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu kako bi se zamijenile obustavljene ruske isporuke. Jedna od postaja posjeta je bio Jubail Mangrove Park, jedan od ekoloških dragulja Emirata, gdje je Scholz, zajedno s Mariam bint Mohamed Almheiri, ministricom UAE za klimatske promjene, htio sadnjom stabla poslati poruku predanosti Emirata čistoj energiji u suradnji s Njemačkom.

26. travanj 2024 02:08