StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBiden sletio u Izrael

Rzik je ekstreman! Analitičar poručujue: ‘Vrijeme i okolnosti tako značajnog posjeta ne mogu biti gori‘

Piše Gojko Drljača/JL
18. listopada 2023. - 10:33

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu ujutro sletio je u Tel Aviv i iznenada se našao u situaciji da kao biološka činjenica postane globalni politički rizik. Ova samo naizgled čudna teza kristalizirala se brzo nakon najave Bijele kuće da se američki predsjednik sprema na put u Tel Aviv, te se namjerava sastati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, palestinskim liderom Mahmoudom Abbasom te jordanskim kraljem Abdullahom, donosi Jutarnji list.

S obzirom da je Jordan nakon stravične eksplozije u Ahli Arab bolnici, u kojoj je stradalo više stotina ljudi, već otkazao regionalni skup s Bidenom, jasno je kako je planiranje puta podrške Izraelu u politički, sigurnosno i humanitarno vrlo kompleksnoj situaciji ipak bila ishitrena odluka, a niz analitičara i dalje se pita koliki je sveukupni rizik Bidenovog posjeta. Neko vrijeme je predsjednički zrakoplov Air Force One stajao pripremljen u zračnoj luci Joint Base Andrews bez informacija hoće li uopće poletjeti prema Srednjem Istoku, čak i nakon što se Biden ukrcao. Naposljetku, Air Force One poletio je te odveo američkog predsjednika na povijesnu turneju. Koji su, dakle, rizici, a koje potencijalne koristi?

"Vrijeme i okolnosti tako značajnog posjeta ne mogu biti gori‘, rekao je Charles Lister, direktor za protuterorizam na Institutu za Bliski istok. ‘Kakve god okolnosti bile iza ovog napada na bolnicu u Gazi, to u ovom trenutku nije bitno. Tenzije su se rasplamsale dalje od svega što smo vidjeli prošli tjedan‘", piše New York Times te donosi mišljenje visokih dužnosnika prema koji smatraju da je Bidenov put ipak koristan.

Pozitivni ishodi Bidenovog puta prema analitičarima teoretski mogu biti nagovor Izraela da smiri situaciju te preuzme više odgovornosti kad je u pitanju zaštita civila, a sama činjenica da se Biden odlučio za put u opasnu zonu za njega znači da će lakše braniti svoju političku ostavštinu/poteze ako stvari ubuduće krenu dobro ili, potpuno suprotno, ako krenu jako loše. Drugim riječima, posjet teoretski prvenstveno može ispasti politički koristan Bidenu jer se, kao i na početku sukoba u Ukrajini, legitimira kao lider međunarodne velesile s konstruktivnim namjerama, a bez obzira na ishode. A Biden je sklon rizicima koji mu mogu donijeti političke bodove jer prema istraživanjima javnog mnijenja nalazi se u nezavidnoj situaciji u izbornoj utrci 2024. godine.

image

Joe Biden sletio je u tel Aviv

Brendan Smialowski/Afp

Je li šačica političkih bodova dovoljan benefit Bidenovog posjeta ako će samo putovanje predstavljati sigurnosnu noćnu moru s potencijalno katastrofalnim konzekvencama? Posjet je najavljen (!), što automatski drastično otežava brigu o sigurnosti američkog predsjednika. Svaki put američkog predsjednika značajan je sigurnosno-logistički pothvat; sama zamisao da će izraelskim ulicama u histeričnoj situaciji regionalnog sukoba prometovati predsjednička kolona s oko 40 vozila ne čini se kao operacija lako prihvatljivog rizika, nego upravo suprotno. Što ako, primjerice, netko "zločest" iz Hezbolaha reagira, iskoristi neki od improviziranih raketnih sustava te igrom slučaja uspješno ili neuspješno napadne lokaciju gdje se nalazi Biden? Da li bi to automatski značilo da se Sjedinjene Države iznenada izravno i trenutačno uključuju u regionalni sukob, koji u istom trenu lako može prerasti u globalni? Na prethodna teška pitanja nema lakih i jednostavnih odgovora. U slučaju, primjerice, da Biden strada, predsjednicom postaje Kamala Harris, žena koja se na poziciji potpredsjednice nije uvjerljivo isprofilirala.

Nadalje, jedan od političkih rizika Bidenovog posjeta jest da on isprovocira dizanje tenzija, umjesto da ih smiri. Ako želi poštivati međunarodno pravo i predstavljati vrijednosti zapadnih liberalnih demokracija, Biden u regionalnoj turneji ima podjednake šanse razočarati Židove, kao i dodatno naljutiti muslimane. U ovom scenariju bez fizičkog incidenta teško je procijeniti šire političke i sigurnosne posljedice. Situacija je apsurdna: Biden je požurio sa zaključkom da mora dati praktički apsolutnu podršku kontroverznoj i zapravo problematičnoj vladi Benjamina Netanyahua nakon što su "zvijeri u ljudskom obliku" pobile i(ili) otele više od tisuću Židova. No, u ovom slučaju podršku daje u regiji u kojoj Netanyahu ne samo da najavljuje vojni pogrom, u kojem će sigurno biti civilnih žrtava, nego je već blokirao opskrbu vodom, hranom, električnom energijom i gorivom za područje na kojem obitava više milijuna ljudi. Kako to može završiti?

Situacija u regiji koju Biden planira posjetiti najbolje se može opisati kao bačva puna baruta sa zapaljenim fitiljem.

Bidenova administracija naknadno je shvatila opsege rizika koje otvara posjet američkog predsjednika Izraelu te će njegove aktivnosti biti limitirane u odnosu na ranije planove. Sa Sisijem i Abbasom razgovarat će ipak samo telefonski, što je mogao i iz Sjedinjenih Država, a ispast će da se američki predsjednik sastaje samo s prvim čovjekom Izraela. "Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da Biden sada planira telefonski razgovarati s Abbasom i egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem na povratku iz Izraela. Kirby je također rekao da Biden planira postaviti ‘teška pitanja‘ kako bi razumio ciljeve Izraela kada se sastane s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u srijedu. ‘Postavljat će neka teška pitanja, ali će ih postavljati kao prijatelj‘, rekao je Kirby", piše Financial Times.

image

Benjamin Netanyahu i Joe Biden 

Brendan Smialowski/Afp

Drugim riječima, Bijela kuća je relativno brzo prilagodila retoriku iz apsolutne podrške Izraelu, prema "postavljanju prijateljskih, ali teških pitanja". No, za Palestince ta teška pitanja Izraelu godinama više nisu niti pitanja. Situacija izaziva ježenje kože, piše Jutarnji list

Evo kako o tome piše New York Times:

"Iranski ministar vanjskih poslova upozorio je u ponedjeljak da će regionalna mreža milicija poznata u dijelovima Bliskog istoka kao ‘osovina otpora‘ otvoriti ‘više frontova‘ protiv Izraela ako u napadima nastave pogibati civili u Gazi. Daniel C. Kurtzer, bivši veleposlanik u Izraelu koji sada predaje na Princetonu, rekao je da je eksplozija u Gazi dovela predsjednika ‘u situaciju u kojoj se nije želi aći‘, a može dovesti do još katastrofalnijeg stanja.‘ ‘Palestinci i Arapi‘, dodao je, ‘neće vjerovati da ovo nije Izrael, a percepcija postaje stvarnost.‘ Kurtzer je rekao da će razgovor između Bidena i Netanyahua sada postati izazovniji. ‘Privatni plan postaje mnogo teži‘, rekao je. ‘Poruka sada mora biti puno jednostavnija - ‘prošlog tjedna vi ste bili priča, a sada ste negativna priča‘."

Ukratko, raste rizik da se Joe Biden u konačnici pokaže kao jedan od najkontroverznijih američkih predsjednika po pitanju međunarodne politike i globalnih geopolitičkih odnosa, a njegov posjet Izraelu hipotetski može zacementirati ovakvu tvrdnju.

03. svibanj 2024 15:30