StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetALEKSEJ ŽURAVLJOV

Ruski zastupnik i Putinov bliski saveznika sablaznio članicu NATO-a i Europske unije: ‘Da, vi ste sljedeći!‘

Piše Duška Jurić/Jutarnji list
14. siječnja 2024. - 17:37

Ruski zastupnik i bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina sugerirao je tijekom nedavnog televizijskog nastupa da bi sljedeća meta Moskve mogla biti Poljska.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je započela po Putinovu nalogu u veljači 2022., bliži se svojoj drugoj godišnjici, a borbe se nastavljaju i naizgled im se ne nazire kraj. Iako im "specijalna vojna operacija" navodno nije išla skroz po planu, ruski dužnosnici nastavili su nagovještavati slične invazije u bliskoj budućnosti, a kao vjerojatne mete najčešće se predlažu teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza, poput Moldavije ili balkanskih država, piše Jutarnji list.

Posljednja potencijalna buduća meta koju je nagovijestio ruski dužnosnik je Poljska, koja nikada službeno nije bila sovjetski teritorij, ali je bila saveznik u Istočnom bloku tijekom Hladnoga rata.

U petak je Julia Davis, osnivačica nadzorne skupine Russian Media Monitor, podijelila isječak s ruske državne televizije na X-u, nekadašnjem Twitteru, u kojem je Aleksej Žuravljov dao naslutiti da je Poljska sljedeća meta. Žuravljov je inače ruski zastupnik i član Državne dume poznat po svojim nacionalističkim i militarističkim tendencijama.

"Još jedno pitanje za vas, momci sa Zapada, što ćete učiniti u vezi s tim?", pitao je Žuravljov pa nastavio: "Jako dobro razumiju da je Ukrajina gotova. Pa što dalje? Švedska se priprema, a i Balkan. Poljaci su se malo stišali, vjerojatno su počeli shvaćati da su oni sljedeći. Naravno, nemamo iluzija, ali razumijemo da se svi oni spremaju za sljedeću fazu rata."

No, jedan važan detalj koji Žuravljov nije primijetio jest taj da je Poljska, za razliku od Ukrajine, članica NATO-a, kojemu se službeno pridružila 1999. godine. Stoga bi napad na Poljsku doveo do toga da se i ostale članice NATO-a pridruže u rat, a članak 5. navodi da se agresija na jednog člana NATO-a smatra napadom na sve članice.

Krajem prošlog mjeseca Poljska je mobilizirala trupe nakon što je "neidentificirani zračni objekt" prešao njezinu granicu iz pravca Ukrajine. Ovaj incident dogodio se tijekom, kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao, "masovne runde napada projektilima i bespilotnim letjelicama koje je izvela Rusija". Glasnogovornik poljskog ministarstva obrane rekao je tada za Newsweek da je "trenutačno u tijeku potraga za objektom" i dodao da je poljsko zapovjedništvo "u stalnom kontaktu s ukrajinskom stranom".

Dužnosnici NATO-a opetovano su upozoravali na opasnost koju predstavlja pogrešno lansirano rusko i ukrajinsko oružje tijekom rata koji je u tijeku. U studenom 2022. zalutali projektil ukrajinske protuzračne obrane detoniran je u južnom poljskom selu Przewodow.

U travnju 2023. poljske su novinske agencije izvijestile da je ruska raketa KH-55, krstareća raketa koja može nositi nuklearne bojeve glave i lansira se iz zraka, a koju je Moskva naširoko koristila u bombardiranju Ukrajine, pronađena u šumi u blizini sjevernog poljskog grada Bydgoszcza.

29. travanj 2024 11:45