StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGROZNA TAKTIKA

Rusija traži tisuće muškaraca iz tri države, nude im novac, državljanstvo da postanu topovsko meso

Piše dv
16. svibnja 2023. - 13:10

Rusija ostaje bez vojnika, traže muškarce iz tri države, nude im novac, državljanstvo da postanu topovsko meso, donosi Slobodna Dalmacija.

O tome piše i Radio Slobodna Europa (RSE) 

U čekaonici moskovskog migrantskog centra Saharovo, koja je često puna stranih radnika koji traže radnu ili boravišnu dozvolu, na zidu je plakat - na tadžičkom, uzbečkom i kirgiskom jeziku, navodi RSE.

"Jeste li zainteresirani za pojednostavljeno stjecanje ruskog državljanstva ulaskom u oružane snage po ugovoru", stajalo je na plakatu.

Centar za dozvole za migrante također posjećuju vojni regruteri koji izdvajaju vojno sposobne muškarce kako bi ih pokušali uvjeriti da se pridruže ruskim oružanim snagama u Ukrajini, reklo je nekoliko tadžikistanskih migranata.

"Kada podnesete zahtjev, regruteri vas odvedu u drugu sobu na ‘konzultacije‘ i tamo vas počnu uvjeravati da pristanete na rat", rekao je jedan migrant RSE-a pod uvjetom anonimnosti.

Regruteri "koji su prije bili diskretni" sada su otvoreniji i agresivniji u pristupu migrantima iz središnje Azije, kažu mnogi, dok se Rusija bori da regrutira više boraca za svoje snage u Ukrajini, koje su pretrpjele ogromne gubitke od početka invazije u veljači 2022.

image

Srednja Azija i države iz kojih Rusi žele dovući tisuće vojnika

/Shutterstock

Kako bi se povećao broj potencijalnih novaka, jedan ruski zastupnik pozvao je na donošenje zakona koji bi vojsci olakšao mobilizaciju ljudi iz srednje Azije i Kavkaza koji su dobili rusko državljanstvo.

Zastupnik Dume Mihail Matvejev kritizirao je nevoljkost naturaliziranih građana da se bore za Moskvu, rekavši da "narod Rusije umire za svoju domovinu".

Više od 20.000 ruskih vojnika ubijeno je, dok ih je 80.000 ranjeno od početka prosinca, objavilo je početkom svibnja američko Vijeće za nacionalnu sigurnost. Druge procjene pokazuju da su ruske snage pretrpjele daleko veće gubitke. S druge strane, Moskva ne daje podatke o žrtvama.

Unatoč gubicima, Rusija ove godine nije najavila novi val novačenja otkako je takozvana "djelomična vojna mobilizacija" u rujnu natjerala tisuće muškaraca da pobjegnu u inozemstvo.

Umjesto toga, ruske su vlasti pojačale napore da privuku volontere za ugovornu službu - kako među ruskim državljanima tako i među radnicima migrantima - nudeći im novac i druge pogodnosti.

Od prvih mjeseci brutalne invazije Moskve na Ukrajinu, ruski regruteri dopiru do radnika migranata, pristupajući im u migrantskim centrima, džamijama i spavaonicama.

Više od 500.000 Tadžikistanaca dobilo je ruske putovnice od 2016. godine. Slijede 310.000 Kazahstanaca, 170.000 Uzbekistanaca...

image
Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency Via Afp

Unatoč ratu u Ukrajini i njegovim ekonomskim posljedicama, valovi radnika migranata i dalje dolaze u Rusiju. Prema statistici ruske vlade, samo u prvom kvartalu ove godine u Rusiju je ušlo 1,3 milijuna migranata, što je 60 posto više nego u istom razdoblju 2022. godine.

Otprilike polovica njih su državljani Uzbekistana, zatim 350.000 Tadžika i nešto više od 172.000 Kirgiza.

Negmat, bivši učitelj iz Tadžikistana, radi kao građevinski radnik za privatnu građevinsku tvrtku na periferiji Moskve. Negmat, koji je tražio da mu se ne objavljuje prezime, prošle je godine zajedno sa svojom sedmeročlanom obitelji dobio rusko državljanstvo.

Kao ruska državljanka, Negmatova supruga primila je jednokratnu isplatu u iznosu od oko 10.000 eura kao takozvani "materinski kapital", koji su ruske vlasti uvele kao mjeru borbe protiv naglog pada stanovništva. Obitelj je taj novac iskoristila kao kaparu za stan koji su u travnju kupili u soliteru u Podmoskovlju.

Obitelj redovito prima i dječji doplatak. Negmat, 37, potvrđuje da naturalizirani građani iz središnje Azije "koji imaju velike obitelji, primaju više socijalne pomoći od etničkih Rusa".

Negmat nije dobio vojni poziv. Kao otac petero djece može biti pošteđen vojnog roka.

Kaže da "voli živjeti u Rusiji i naziva je svojim domom". Upitan bi li se borio u Ukrajini ako ga pozovu, Negmat je bezrezervno rekao da ne bi.

"Možda bih se borio za Rusiju da je bila napadnuta", rekao je. "Ali Rusija je agresor u ovom ratu. Ne osjećam se loše jer se ne borim za Rusiju u Ukrajini.", rekao je.

26. travanj 2024 03:18