StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŽestoka bitka

Rusi krenuli u blitzkrieg na istoku pa doživjeli potop: izgubili 34 tenka pokušavajući odsjeći garnizon u Avdiivki!

Piše PSD.
12. listopada 2023. - 22:47

Ruske snage pokrenule su niz masovnih napada u kojima sudjeluje tisuće vojnika, kao i tenkovi i oklopna vozila, na ukrajinske položaje na istoku zemlje u pokušaju da okruže ukrajinske snage. Pod posebno jakim napadom je Avdiivka gdje požari gore na sve strane, a raketiranje odzvanja dan i noć, piše Slobodna Dalmacija.

Dan nakon što je ruski napad počeo polja između ruskih i ukrajinskih položaja sjeverno i južno od Avdiivke bila su pretrpana uništenim ruskim vozilima i mrtvim i ranjenim vojnicima. Nezavisni analitičari koji broje gubitke u borbama u Ukrajini brzo su procijenili razmjere debakla. Analitičar Andrew Perpetua u posljednja 24 sata potvrdio je oko 70 gubitaka vozila na ruskoj strani i oko 15 na ukrajinskoj.

Grad se nalazi sjeverozapadno od Donecka, sjedišta okupiranog Donbasa. U juriš na Avdiivku krenula su tri ruska bataljuna uz potporu tenkova i oklopnih vozila. Avdiivka je vrlo važna točka u ukrajinskom obrambenom sustavu i ako bi ju Rusi zauzeli, taj bi gubitak bio koban za ukrajinske položaje u blizini jer je grad okosnica regionalne obrane. Dva druga grada, Pokrovsk i Kostjantinivka oslanjaju se na branitelje Avdiivke.

Kao što je poznato Putinova vojska je prošle godine u zimskoj ofenzivi provela mjesece pokušavajući i ne uspijevajući izbaciti ukrajinski garnizon Avdiivke. Sada, usred zatišja u ukrajinskoj protuofenzivi koja traje već četiri mjeseca, pokušavaju ponovno. 

Ukrajinski zapovjednici od prošlog mjeseca upozoravaju na to da Rusija gomila trupe na istoku za ponovni pokušaj proboja ukrajinskih linija. Mikola Bielieskov, vojni analitičar pri Nacionalnom institutu za strateške studije, istraživačkoj skupini ukrajinske vlade, rekao je u intervjuu da su razmjeri napada u Avdiivki bez presedana. Usporedio je to s borbama koje su se tamo vodile prije više od pola godine, kada je Rusija non-stop nemilosrdno granatirala grad tijekom zimske ofenzive.

Poznati ruski vojni bloger koji pomno pratio rat iz ruske perspektive, Rybar, objavio je na Telegramu da su ruske snage probile ukrajinsku obranu izvan Avdiivke u manevru nastojeći okružiti grad, međutim čini se da su ih Ukrajinci vratili na početni položaj. Rusi su se suočili s velikim problemima u pokušaju zauzimanja Avdiivke jer je grad dobro utvrđen. Oružane snage Ukrajine koriste područje tvornice koksnog ugljena kao utvrdu, a iskopali su i nizove rovova i bunkera pa je položaj dobio nadimak "mravnjak". Također su uništili strateški prijelaz kod Panteleimonivke, na autocesti kako bi zakomplicirali liniju opskrbe ruskih snaga koje su napadale  Avdiivku.

Ukrajinci tvrde kako su u srijedu odbili tenkovske napade potpomognute artiljerijom te da je to bio jedan od najtežih ruskih napada u posljednjih nekoliko mjeseci. Rusi su u posljednja 24 sata bacili 20 snažnih zrakoplovnih bombi u blizini gradova Limana i Kupjanska sve u istočnoj Ukrajini. Jurišem na ukopane ukrajinske trupe, Rusi su doživjeli isto ono što je zadržalo Ukrajince na početku njihove protuofenzive u lipnju. Napad na neprijateljske fortifikacije je užasno težak, artiljerija je na pozicijama točno usmjerena na pravce napada, a bespilotne letjelice su posvuda.

Među ruskim gubicima je najmanje po jedan od četiri glavna tipa tenkova: T-62, T-72, T-80 i T-90. Jedini nedostajući tip je sedamdeset godina stari T-54/55. Jedan ukrajinski izvor tvrdi da su Rusi ukupno u napadu na Avdiivku izgubili 34 tenka. Za ‘dvokraki‘ napad na grad, Moskva je angažirala nekoliko tisuća pješaka i stotine tenkova i borbenih vozila, pa su napadači na papiru brojčano nadmašili približno dvije brigade ukrajinskog garnizona u Avdiivki. Ruskim snagama na zemlji pomagali su lovci-bombarderi Suhoji Su-35 koji su bombardirali Avdiivku. U nekim izvješćima spominje se i napad UPAB-ima i KAB-ovima koje su ukrajinske trupe opisale kao najstrašnije rusko oružje.

No, sva ta ruska vatrena moć jučer nije bila dovoljna. Ukrajinske brigade imale su mjesece pa i godine da se dobro ukopaju. Analitičar Forbesa ocjenjuje kako je neprestani ukrajinski nadzor bio ključ obrambenog uspjeha. Pripadnici 129. jedinice koji upravljaju bespilotnim letjelicama  kazali su da su njihovi dronovi letjeli 20 sati bez sekunde prekida i da su vrlo precizno odredili sve položaje ruskih jurišnih snaga.

"Svi su pronađeni", ustvrdili su. 

„No Rusi nisu odustali i situacija oko Avdiivke je i dalje vrlo opasna – objašnjava ukrajinski novinar Jurij Butusov. Ruski cilj je okružiti Avdiivku bez napada na urbano središte naselja. Ako to uspiju, ukrajinske snage ostale bi u obruču odsječene od svake logistike - i oružja i hrane.

29. travanj 2024 05:01