StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetbrutalni ‘preodgoj‘

Rusi bez milosti: ‘Mi smo Oluja Z i ovo je naša jama za mučenje. Tu završavaju buntovnici, pijani i drogirani‘

Piše PSD.
25. listopada 2023. - 13:10

Conflict Intelligence Team (CIT), istraživačka skupina koja prati i analizira ratne sukobe kaže kako u ruskim selima Prudboj u Volgogradskoj oblasti i Tocki u Orenburškoj regiji postoje jame za mučenje ruskih vojnika. Iskopali su ih Rusi i u njih bacaju vojnike koji nisu izvršili zapovijedi ili su uhvaćeni pijani ili drogirani. Nakon takvog brutalnog ‘preodgoja‘ više nisu neposlušni. 

Bivši ruski vojnik Sergej otkrio je analitičarima CIT-a da su na tom području iskopane "jame za mučenje", a i samome su mu prijetili da će u njoj završiti jer je više puta pokušavao napustiti vojsku. Kad se usprotivio da ne želi ići na front u Ukrajinu, zapovjednici su ga pozvali i kazali mu da bira između jame u koju će ga baciti isprebijanog bez hrane i vode i i bojišnice.

Ispričao je kako je par njegovih kolega završilo u jami na nekoliko dana, a hranu su dobivali jednom dnevno.

"Oni koji su se vratili odande više se nisu bunili, bojali su se svega", rekao je Sergej.

Na satelitskim snimkama se vide dvije duboke jame u zemlji nedaleko od vojnog kampa u kojem vježbaju ruski regruti. Jama nije bilo na fotografijama iz travnja što znači da su iskopane u međuvremenu, vjerojatno tijekom ljeta. Jame za mučenje je spomenuo još jedan bivši ruski vojnik, identificiran kao Viktor, s time da se radilo o jamama u Tockom. Na satelitskim snimkama se mogu vidjeti rupe na vojnom terenu koje nalikuju opisanim jamama, navodi Newsweek. 

image
screenshots X

"Jednostavno bi došli do moje jedinice i ako bi vidjeli pripitog vojnika, odveli bi ga i pretukli. One koji su opetovano radili prijestupe dobro bi isprebijali i stavili im lisice dok se ne otrijezne", rekao je Viktor. Dodao je da su one najneposlušnije nakon premlaćivanja bacali u jame koje su zatim poklopili s nekim teškim predmetom, donosi Slobodna Dalmacija

Ovo ljeto na društvenim mrežama su se također pojavile snimke koje pokazuju iscrpljene ruske vojnike koji se žale da ih je zapovjednik zatvorio u podzemnu rupu zbog odbijanja borbe na ukrajinskom bojištu.

"Zatvoreni smo u ovu jamu jer smo odbili prijeći nultu crtu na fronti. Čamili smo ovdje dva dana", rekao je jedan od vojnika na snimci. Drugi vojnik u toj podzemnoj nastambi na nepoznatoj lokaciji, rekao je da su služili u ratu devet mjeseci, a da nisu dobili dopust ni dana.

Reuters je pak izvjestio kako vojnike uhvaćene u ispijanju alkohola, Rusi šalju u takozvane kaznene jedinice poznate kao Oluja Z, gdje će vjerojatno i umrijeti. Jedinice se sastoje od bivših robijaša i vojnika koji krše pravila i šalju se u teške bitke kao topovsko meso. Njihove šanse za preživljavanje su minimalne. Najmanje pet takvih jedinica borilo se ovog ljeta u istočnoj i južnoj Ukrajini. Svaka postrojba ima  između 100 i 150 ljudi i obično su dio regularne vojske. Prije su bili uključeni u jedinice plaćenika Wagnera. Malo tko među njima je živio dovoljno dugo da ispriča svoju priču, no poneki su izvukli živu glavu.

Jedan od preživjelih ispričao je novinarima Reutersa, da je iz njegove jedinice, koja je bila u sastavu 237. pukovnije, preživjelo samo 15 ljudi, a preostalih 120 je poginulo ili ranjeno u borbama kod Bahmuta.

image

Bivši ruski čelnik Dmitri Medvedev, koji je sada zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije posjećuje poligon u južnoj Rusiji gdje se nalaze jame za ‘preodgoj‘

Yekaterina Shtukina/Afp

Poznat je i prošlogodišnji slučaj smaknuća Viktora Sevalneva. On je služio četverogodišnju kaznu zatvora u regiji Kaluga, na koju je bio osuđen zbog pljačke, a iz zatvora je unovačen u vojsku. Postao zapovjednik postrojbe nakon što je njegov prethodnik poginuo. Tijekom borbi je više puta ozlijeđen, a njegov sin je poginuo u ratu. Dok je ležao u bolnici snimio je glasovnu poruku svojoj supruzi  iz bolničkog kreveta. U poruci se požalio kako ga je strah da će ga ubiti, donosi Slobodna Dalmacija

Ubrzo nakon toga predstavnik oružanih snaga tzv. Luhanske Narodne Republike kontaktirao je suprugu bivšeg zatvorenika i obavijestio ju da joj je suprug preminuo od gelera. Ruski blogeri na Telegramu su objavili kako je Sevalnev iz bolnice odveden i ubijen jer je izgubio kontrolu nad jedinicom koja mu je povjerena. Njegova je postrojba bila dio snaga LNR-a, a pretrpjela je ogromne gubitke s otprilike 50 posto poginulih vojnika. Drugi dio brigade je pobjegao s prve crte glavom bez obzira.

04. svibanj 2024 16:25