StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘PAZITE DOK PLIVATE‘

Ribe masovno napadaju ljude, svaki dan više od 15 ih završi na hitnoj! Stručnjaci: ‘Znamo što im otvara apetit‘

Piše VauMijau
5. rujna 2023. - 11:31

Nije baš ugodno kada vas domaćini na godišnjem odmoru, kojeg ste planirali provesti plivajući i roneći, upozore da to možda nije pametna ideja. Odnosno, da samo vi uživate u moru, ali da to više nije onako bezazleno kao prije, prenosi portal VauMijau. Postala je to svakodnevica turističkih radnika u španjolskoj općini Benidorm, koji svojim turistima moraju objašnjavati da su ribe počele napadati ljude. Svakoga dana više od 15 ljudi potraži prvu pomoć jer su ih napale ribe - ii to ne neke velike i opasne, nego male, poput ušata i orada, piše Daily Mail.

Privlače ih, kažu stručnjaci, nepravilnosti na koži, poput rana, bradavica ili madeža. No, nekad se ne radi o tome, nego jednostavno ugrizu ljude po rukama, nogama ili leđima. Stručnjaci kažu da je zbog vrlo toplog vremena temperatura mora puno viša od normalne, što je ubrzalo metabolizam riba i povećalo njihov apetit. Očigledno je da ljude vide kao hranu, pa kreću na njih.

Institut za obalnu ekologiju svjestan je ovog fenomena već nekoliko godina, jer je on još sredinom kolovoza 2017. prijavljen službi za spašavanje i prvu pomoć Alicantea. No, ne znaju što napraviti osim što pozivaju kupaće na oprezu i mole ih da, između ostalog, ne ulaze u more s nakitom, jer on sjaji, a to bi moglo privući brojne druge ribe, osim gore navedenih, da napadnu.

Oblada melanura znanstveno je ime najagresivnije vrste ovoga ljeta, koja je kod nas poznatija kao ušata. Ona se sve češće viđa kod otočića Tabarca, gdje ih hrane turisti. Obično se ova vrsta držala dalje od obale, no ove godine su se preselile bliže. 

- Riječ je o ribi naviknuta na hranjenje. Naviknute su na ljude, ne bježe i kljucaju rane - rekao je glasnogovornik španjolskog Odjela za morske vrste.

Druga španjolska ljetovališta također su prijavila slične napade prethodnih godina, uključujući one diljem Costa Brave i u Kataloniji.

28. travanj 2024 16:25